(odc.52) zakręcony chleb
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.52) zakręcony chleb |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.52) zakręcony chleb PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.52) zakręcony chleb PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.52) zakręcony chleb - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.52) zakręcony chleb
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.52)
trudność: trudne
Składniki
1 porcja ciasta chlebowego z podstawowego przepisu na chleb
mozzarella
sos pomidorowy
grillowane – bakłażany, cukinie, fenkuły, papryki
pęczek bazylii, umytej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
ocet winny
Przygotowanie
Zakręcony chleb jest cały poskręcany. Można go robić na wiele sposobów. Wyrośnięte ciasto
rozwałkować na płat grubości 1 cm. Podzielić ciasto na dwie równe części o boku długości 30
cm.
Grillowane warzywa posiekać. Przełożyć do miski. Bazylię posiekać – łodyżki drobniutko,
liście na duże kawałki. Bazylię dorzucić do warzyw. Dodać sos pomidorowy. Dolać odrobinę
oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Skropić octem winnym. Wymieszać rękoma albo
łyżką. Mozzarellę rozrywać na małe kawałki i układać je wzdłuż dłuższego boku ciasta
(czynność powtórzyć przy drugim kawałku ciasta). Warzywną masę przełożyć na oba płaty
ciasta, rozprowadzić łyżką, omijając mozzarellę. Całość hojnie posypać parmezanem po
wierzchu. Oba płaty ciasta zwinąć jak roladę. Każdą z nich pokroić na plastry szerokości 5
cm. Ułożyć je w formie, wyłożonej papierem do pieczenia, obok siebie (farszem do góry i
dołu). Kawałki ciasta powinny ściśle do siebie przylegać. Odstawić do wyrośnięcia na jakieś
10 min. Po wyrośnięciu piec 15-20 min. W temp. 225 stopni C. Przed podaniem ostudzić.
Jeść odrywając kawałki. Wspaniałe piknikowe pieczywo.
© Jamie Oliver