Sałatka ze szpinaku
Szczegóły |
Tytuł |
Sałatka ze szpinaku |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
Sałatka ze szpinaku PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie Sałatka ze szpinaku PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
Sałatka ze szpinaku - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Sałatka ze szpinaku
Składniki
50 dag świeżego szpinaku, 2 jaja, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy, łyżka
soku z cytryny, ząbek czosnku, kilka listków bazylii lub lubczyku,
cukier, sól
Sposób przyrządzania
Liście szpinaku przebrać, opłukać. W garnku zagotować litr
osolonej wody. Włożyć szpinak do wrzątku i trzymać na ogniu 2
min, następnie osączyć na sicie, wystudzić i niezbyt drobno
pokroić. Jaja ugotować na twardo, obrać i posiekać. Jeden pomidor pokroić w
ćwierćplasterki, a drugi w nieduże kliny. Z oliwy, soku cytrynowego, zmiażdżonego
czosnku zrobić sos, przyprawić go solą i cukrem, wlać do szpinaku. Dodać połowę
posiekanych jaj, ćwierćplasterki pomidora, drobno pokrojoną bazylię albo lubczyk,
wymieszać. Na półmisku uformować z sałatki kopułkę, posypać ją pozostałym jajem i
udekorować cząstkami pomidora. Podawać jako dodatek do wędlin i zimnych mięs lub z
pieczywem jako danie kolacyjne. 100 g - 55 kcal.