(odc.45) polędwica z jelenia z sosem czekoladowym

Szczegóły
Tytuł (odc.45) polędwica z jelenia z sosem czekoladowym
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.45) polędwica z jelenia z sosem czekoladowym PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.45) polędwica z jelenia z sosem czekoladowym PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.45) polędwica z jelenia z sosem czekoladowym - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.45) polędwica z jelenia z sosem czekoladowym Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.45) ilość osób: 1 trudność: trudne Składniki 2 ziemniaki oliwa kawałek polędwicy z jelenia (ok. 200 g) mała garść świeżego tymianku sól i pieprz garść smardzy (ew. suszone) 1 szalotka 2 ząbki czosnku natka pietruszki 200 ml czerwonego wina (np. valpolicella) masło gorzka czekolada (100% kakao) woda lub bulion tymianek, oliwa extra vergine Przygotowanie Ziemniaki obrać i obgotować w osolonym wrzątku ok. 15 minut. Odcedzić i pokroić na plasterki. Grzyby oczyścić i opłukać, jeśli są suszone zalać wrzątkiem, moczyć przez 15 minut i odcedzić. Szalotkę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Mięso obsypać tymiankiem, solą i pieprzem. Dobrze obtoczyć w przyprawach i przyklepać. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i ułożyć ziemniaki. Zrumienić z jednej strony i odwrócić na drugą. Na środek patelni wlać trochę oliwy i położyć mięso. Smażyć po ok. 0,5 – 1 minuty z każdej strony, w sumie ok. 6-7 minut. W połowie czasu smażenia wrzucić grzyby, szalotkę i czosnek, przemieszać i włożyć kilka kawałków masła, uważać, żeby masło się nie zrumieniło. Przełożyć mięso na ogrzany talerz i przykryć folią aluminiową. Wsypać natkę na patelnię i wszystko razem wymieszać. Przełożyć ziemniaki z dodatkami na ogrzany talerz i trzymać w cieple. Zwiększyć ogień pod patelnią (nie myć patelni!), wlać wino i gotować, aż ilość zmniejszy się o połowę. Pokroić czekoladę na małe kawałki. Zdjąć patelnię z ognia, wrzucić kilka kawałków masła i garść pokrojonej czekolady, mieszać dopóki masło się nie stopi. Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlać nieco wody lub bulionu i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić mięso na plastry grubości ok. 1 cm i ułożyć na talerzu z ziemniakami, polać sosem, posypać odrobiną świeżego tymianku i skropić oliwą. © Jamie Oliver