(odc.40) onion bhaji
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.40) onion bhaji |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.40) onion bhaji PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.40) onion bhaji PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.40) onion bhaji - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.40) onion bhaji
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.40)
trudność: łatwe
Składniki
kilka czerwonych cebul
2 marchewki
kilka papryczek chilli
pęczek dymki
pęczek świeżej kolendry
kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki ziaren gorczycy
75 g mąki pszennej
75 g mąki z ciecierzycy
2 czubate łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka sproszkowanej chilli
1 ½ łyżeczki kurkumy
szczypta soli
250 mililitrów wody
Przygotowanie
Zetrzeć marchewki i wrzucić do miski. Pęczek dymki pokroić w ukośne kawałki, dorzucić do
miski. Kilka papryczek chilli drobno posiekać i dorzucić. Cebule obrać i cienko pokroić,
dorzucić. Imbir obrać i pokroić w słupki. Pęczek kolendry rozciąć na trzy części i dodać.
Wsypać nasiona gorczycy. Wymieszać. W drugiej misce zrobić ciasto naleśnikowe. Wsypać
mąkę pszennej i mąkę z ciecierzycy. Dodać roztarty kmin rzymski, dosypać sproszkowaną
chilli, kurkumę, szczyptę soli. Wymieszać. Przygotować w dzbanku 250 mililitrów wody.
Dolewać stopniowo, mieszając, aż powstanie ciasto, które powinno mieć gęstość śmietany.
Mocno rozgrzać patelnię. Wlać olej słonecznikowy na patelnię.
Do trzeciej miski nałożyć porcję wymieszanych warzyw, wlać tyle ciasta, żeby je skleiło. Gdy
olej się rozgrzeje, wyłożyć masę na patelnię. Rozpłaszczyć, placek powinien mieć grubość
około centymetra. Smażyć po obu stronach, aż będzie chrupiący i złocisty. Zdjąć z patelni,
pokroić na ćwiartki. Podawać gorący z sałatą i kwaskową śmietaną albo z sosem
pomidorowym na zimno lub innymi chutney.
© Jamie Oliver