(odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek(1)

Szczegóły
Tytuł (odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek(1)
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek(1) PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.4) ilość osób: 4 trudność: łatwe Składniki 2 garści czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych 1 garść czarnych i zielonych oliwek z pestkami 4-5 łyżek (60-75 ml) oliwy extra vergine pieprz 1 łyżka (15 ml) suszonego oregano 1-2 łyżeczki (5-10 ml) ziołowego octu winnego lub octu balsamicznego 1 papryczka chilli pół pęczka bazylii ciabatta 1 ząbek czosnku 3-4 małe kulki mozzarelli parmezan Przygotowanie Pomidorki umyć i oderwać z gałązek. Rozgnieść w palcach nad miską, starając się, by jak najwięcej soku trafiło do miski. Rozgnieść oliwki ciężkim kubkiem lub wałkiem i wyjąć pestki. Wrzucić oliwki do miski. Wlać oliwę, dodać trochę pieprzu i oregano. Wlać ocet. Chilli drobno posiekać i dorzucić do pomidorów. Oderwać listki bazylii z łodyżek i dodać do sałatki. Wszystko razem dobrze wymieszać i jeśli jest czas odstawić na pół godziny. Ciabattę pokroić na grube kromki i opiec na grillu lub w tosterze. Natrzeć kromki przekrojonym ząbkiem czosnku i położyć na talerzach. Przemieszać sałatkę i nałożyć porcje na kromki ciabatty. Rozerwać kulki mozzarelli i położyć na pomidorach. Polać sosem spod pomidorów. Obieraczką do jarzyn zestrugać wiórki parmezanu i posypać po wierzchu. Przed podaniem skropić oliwą. Sałatkę można też podać wymieszaną ze spaghetti, jako nadzienie omletu albo jako dodatek do ryby z grilla. © Jamie Oliver 2002