(odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek(1)
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek(1) |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek(1) PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.04) sałatka z pomidorów i oliwek
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.4)
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
2 garści czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
1 garść czarnych i zielonych oliwek z pestkami
4-5 łyżek (60-75 ml) oliwy extra vergine
pieprz
1 łyżka (15 ml) suszonego oregano
1-2 łyżeczki (5-10 ml) ziołowego octu winnego lub octu
balsamicznego
1 papryczka chilli
pół pęczka bazylii
ciabatta
1 ząbek czosnku
3-4 małe kulki mozzarelli
parmezan
Przygotowanie
Pomidorki umyć i oderwać z gałązek. Rozgnieść w palcach nad miską, starając się, by jak
najwięcej soku trafiło do miski. Rozgnieść oliwki ciężkim kubkiem lub wałkiem i wyjąć
pestki. Wrzucić oliwki do miski. Wlać oliwę, dodać trochę pieprzu i oregano. Wlać ocet.
Chilli drobno posiekać i dorzucić do pomidorów. Oderwać listki bazylii z łodyżek i dodać do
sałatki. Wszystko razem dobrze wymieszać i jeśli jest czas odstawić na pół godziny. Ciabattę
pokroić na grube kromki i opiec na grillu lub w tosterze. Natrzeć kromki przekrojonym
ząbkiem czosnku i położyć na talerzach. Przemieszać sałatkę i nałożyć porcje na kromki
ciabatty. Rozerwać kulki mozzarelli i położyć na pomidorach. Polać sosem spod pomidorów.
Obieraczką do jarzyn zestrugać wiórki parmezanu i posypać po wierzchu. Przed podaniem
skropić oliwą. Sałatkę można też podać wymieszaną ze spaghetti, jako nadzienie omletu albo
jako dodatek do ryby z grilla.
© Jamie Oliver 2002