(odc.03) sorbet z limonek i bazylii(1)

Szczegóły
Tytuł (odc.03) sorbet z limonek i bazylii(1)
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.03) sorbet z limonek i bazylii(1) PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.03) sorbet z limonek i bazylii(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.03) sorbet z limonek i bazylii(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.03) sorbet z limonek i bazylii Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.3) ilość osób: 4 trudność: łatwe Składniki 2 kieliszki (300 ml) cukru 1 kieliszek (150 ml) wody 5-6 limonek plus ew. jeszcze jedna pęczek bazylii Przygotowanie Wsypać cukier do rondla i wlać wodę. Zetrzeć skórkę z limonek i dorzucić do rondla. Zamieszać i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, by płyn ostygł. Pomasować limonki i wycisnąć sok, w sumie powinno go być ok. 150 ml. Wlać do ostudzonego syropu i dobrze wymieszać. Spróbować i ew. dodać jeszcze trochę soku, jeśli płyn jest za słodki. Zostawić kilka listków bazylii do dekoracji. Resztę porwać na kawałki, wrzucić do moździerza i utłuc na miazgę. Przełożyć pulpę do syropu i zamieszać. Przecedzić przez niezbyt gęste sito, wyciskając drobinki skórki i bazylii. Przelać mieszaninę do metalowej miski i wstawić do zamrażarki na 45 minut. Potem wyjąć, ubić dobrze trzepaczką i wstawić z powrotem do zamrażarki. Po około 30 minutach sorbet powinien być gotowy. Jeśli nie, należy znów ubić go trzepaczką i wstawić do zamrażarki na kolejne 30 minut. Łyżką ogrzaną w gorącej wodzie nakładać porcje do schłodzonych miseczek i dekorować listkiem bazylii. © Jamie Oliver 2002