(odc.03) sorbet z limonek i bazylii(1)
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.03) sorbet z limonek i bazylii(1) |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.03) sorbet z limonek i bazylii(1) PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.03) sorbet z limonek i bazylii(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.03) sorbet z limonek i bazylii(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.03) sorbet z limonek i bazylii
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.3)
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
2 kieliszki (300 ml) cukru
1 kieliszek (150 ml) wody
5-6 limonek plus ew. jeszcze jedna
pęczek bazylii
Przygotowanie
Wsypać cukier do rondla i wlać wodę. Zetrzeć skórkę z limonek i dorzucić do rondla.
Zamieszać i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i
gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, by płyn ostygł. Pomasować limonki i
wycisnąć sok, w sumie powinno go być ok. 150 ml. Wlać do ostudzonego syropu i dobrze
wymieszać. Spróbować i ew. dodać jeszcze trochę soku, jeśli płyn jest za słodki. Zostawić
kilka listków bazylii do dekoracji. Resztę porwać na kawałki, wrzucić do moździerza i utłuc
na miazgę. Przełożyć pulpę do syropu i zamieszać. Przecedzić przez niezbyt gęste sito,
wyciskając drobinki skórki i bazylii. Przelać mieszaninę do metalowej miski i wstawić do
zamrażarki na 45 minut. Potem wyjąć, ubić dobrze trzepaczką i wstawić z powrotem do
zamrażarki. Po około 30 minutach sorbet powinien być gotowy. Jeśli nie, należy znów ubić
go trzepaczką i wstawić do zamrażarki na kolejne 30 minut. Łyżką ogrzaną w gorącej wodzie
nakładać porcje do schłodzonych miseczek i dekorować listkiem bazylii.
© Jamie Oliver 2002