Lubie Gotowac 06.2010

Szczegóły
Tytuł Lubie Gotowac 06.2010
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

Lubie Gotowac 06.2010 PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie Lubie Gotowac 06.2010 PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

Lubie Gotowac 06.2010 - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Lubię gotować poradnik poleca DOMOWY Nr 6/2010 cena 2,50 zł (w tym 7% VAT) SEZON NA TRUSKAWKI 42 PRZEPISY Strona 2 Spis treści Przystawki i sałatki Granita z truskawek 16 S łodkie, soczyste, smacz- ne, zdrowe i niedrogie. O czym mówimy? O tru- Szpinak z truskawkami I Szpinak z truskawkami II Truskawki, sałata, mięta 3 3 3 Koktajl z truskawek Truskawki à la Romanow Krem bananowo-truskawkowy 16 17 17 skawkach oczywiście. Na- Truskawki z solą 3 Truskawki w pomarańczach 18 szym skarbie narodowym. Truskawki, oscypek, rukola 4 Awanturka z truskawek 18 Któż się w sezonie nie zaja- Truskawki z sherry 4 Kruszon bezalkoholowy 19 da tym owocem? Świeżym, Owocowa salsa 5 Kostki do drinków 19 albo z cukrem i śmietaną. Truskawki, awokado, krewetki, Gdy myślimy o truskaw- mango 5 Ciasta Bezowy tort orzechowy kach, to najczęściej przy- Dania wytrawne z truskawkami i kremem 20 chodzą nam do głowy po- Pierś indyka w galarecie 6 Sernik z galaretką 22 mysły na podanie ich na Pstrąg zapiekany w truskawkach 7 Truskawki na cieście filo 22 słodko. My jednak proponu- Kulki cielęce nadziewane 7 Biszkopty z kremem 23 jemy wyższy stopień wta- Ciasto bez pieczenia 23 jemniczenia, czyli całą ksią- Dania słodkie Babeczki ze świeżymi żeczkę dań – także wytraw- Zupa truskawkowa 8 owocami 24 nych. Wykwintną rybą Knedle z truskawkami 9 Charlotta truskawkowa 25 w truskawkach lub indy- Tort naleśnikowy 10 Truskawkowy mazurek kiem w galarecie z tru- Sakiewki z truskawkami 11 na białkach 25 skawkami zaskoczymy naj- Naleśniki z sosem Rolada z kremem bardziej wyrafinowanego truskawkowym 11 truskawkowym 26 smakosza. Każdą z wielu Mus truskawkowy Placek z truskawkami 27 w biszkoptowym ogródku 12 proponowanych przez nas Rumiane pierożki 13 Przetwory sałatek można podać na Koktajl lodowy 13 Konfitura z zielonym pieprzem 28 lunch w gorący dzień lub Panna cotta 14 Konfitura z dodatkiem jagód 29 jako doskonały dodatek do Sorbet 14 Konfitura z imbirem 29 potraw grillowanych na Deser truskawkowo- Ocet 30 świeżym powietrzu. O tru- -rabarbarowy 15 Nalewka truskawkowa 30 skawkach na słodko też nie zapomnieliśmy. Podajemy mnóstwo przepisów na pyszne desery, którymi ze Zdjęcie: Shutterstock smakiem zajadać się będą i najmłodsi, i ci trochę star- si. A desery na zimno to strzał w dziesiątkę w trak- cie upałów. W książeczce znalazły się również ciasta i torty, idealne na przyjęcia czerwcowych jubilatów. Redakcja 1 Strona 3 Przystawki i sałatki Sałatki to idealne dania na lato. Są lekkie, świeże, a do tego zdrowe. Słodkie i lekko kwaskowe truskawki nadadzą sałatce zupełnie nowy smak, który mile zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. przygotowanie bardzo 20 min łatwe 2 Strona 4 Szpinak z truskawkami I • Kilka garści młodych liści szpinaku • mozzarella (na każdą garść szpinaku 4 nieduże plasterki) • kilkanaście tru- Truskawki, skawek • łyżka konfitury z truskawek • łyżeczka octu balsamicznego • łyże- sałata, mięta czka oliwy • 3 łyżki kremówki lub pół kubeczka jogurtu naturalnego • pieprz przygotowanie bardzo 25 min łatwe Szpinak przebrać, sta- pojedynczą warstwę • Duża główka zielonej sałaty masłowej rannie umyć i osu- szpinaku leciutko • 15–20 dag truskawek • pęczek świeżej szyć. Truskawki do- skropionego oliwą, na mięty • 2 łyżki oliwy • 4 łyżki soku po- kładnie wypłukać niej – plasterki moz- marańczowego • sól • pieprz i osuszyć. Konfiturę zarelli i truskawek zmiksować, doprawić oprószonych pie- Z sałaty obrać liście, opłukać i osączyć na si- do smaku octem bal- przem. Potem znów cie. Truskawki umyć, osączyć, odszypułko- samicznym. Na dnie ułożyć warstwę szpi- wać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Listki półmiska rozsmaro- naku, mozzarelli i tru- mięty obrać z gałązek, 3/4 posiekać, resztę wać kremówkę lub skawek. Polać sałat- odłożyć. Z oliwy, soku, soli i pieprzu zrobić jogurt. Na tej białej kę sosem z konfitury sos. Wymieszać sałatę z truskawkami i posie- „pierzynce” rozłożyć i octu balsamicznego. kaną miętą. Skropić sosem. Podawać udeko- rowaną pozostałymi całymi listkami. Szpinak Truskawki z solą z truskawkami II przygotowanie 5 min bardzo łatwe • Kilka garści młodych liści szpinaku • garść orzeszków piniowych • 10–15 tru- • Truskawki • gruboziarnista sól skawek • 50 g parmezanu. Sos: 1,5 łyżki oliwy • łyżeczka octu balsamicznego Wilgotną truskawkę zanurzyć w soli. Tak • łyżeczka soku z cytryny • sól • pieprz podana pozwoli nam poczuć z większą si- łą całą słodycz i soczystość owocu. Szpinak przebrać, cienkie wiórki obie- umyć i osuszyć. raczką do warzyw. Orzeszki uprażyć na Połączyć wszystkie suchej patelni, tru- składniki. W misecz- Zdjęcia: M. Klaban (2), BBS skawki umyć, odszy- ce wymieszać skład- pułkować, osuszyć niki sosu, polać nim i pokroić na ćwiartki. sałatkę. Podawać Parmezan skroić na natychmiast. 3 Strona 5 Przystawki i sałatki Truskawki, oscypek, rukola • 30 g rukoli • 75 g truskawek • 50 g oscypka • 20 g wyłuskanych pistacji • 50 ml oliwy aromatyzowanej granatami (lub zwykłej) Rukolę starannie wypłukać, truskawki oczyścić i pokro- ić w ćwiartki. Oscypek ze- przygotowanie trzeć na grubej tarce. Ca- bardzo 15 min łość wymieszać, posypać łatwe pistacjami i skropić oliwą. Truskawki przygotowanie 15 min z sherry bardzo łatwe • 12 ładnych, dużych tru- skawek (najlepiej ze sporymi szypułkami) • kieliszek wytrawnego sherry • pieprz Umyte i osączone truskaw- ki pokroić wzdłuż na po- łówki, starając się nie oder- wać szypułek. Owoce uło- żyć na półmisku, starannie skropić sherry, a następnie wstawić do lodówki, by da- nie się schłodziło. Podawać posypane odrobiną świe- żego, grubo zmielonego pieprzu. 4 Strona 6 Truskawki, awokado, krewetki, mango • Owoc mango • awokado • 450 g obranych i umytych truskawek • 200 g krewetek w zalewie • kilka liści sałaty • 50 g prażonych orzeszków piniowych. Sos: 2 łyżki czerwonego octu winnego • 3 łyżki oliwy z oliwek • łyżeczka jasnego miodu • 2 łyżeczki musztardy dijon • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 posiekanego pęczka pietruszki lub kolendry i kilka gałązek do dekoracji Przygotować sos, starannie Truskawki umyć, oderwać Owocowa mieszając wszystkie jego składniki. Najlepiej zrobić szypułki, przekroić na pół lub na ćwiartki. Krewetki salsa to, umieszczając je w sło- gotować przez moment na Zdjęcia: M. Klaban (2), M. kiełbiewski, BBS iku z zakręcanym wiecz- parze, a gdy ostygną, wy- przygotowanie kiem. Wystarczy nim kilka mieszać z owocami. Całość 40 min razy silnie potrząsnąć, by obficie skropić sosem. Uło- bardzo składniki sosu dobrze się żyć sałatkę na liściach sa- łatwe połączyły. Mango i awo- łaty, posypać orzeszkami, • Szklanka drobno kado obrać ze skórki, po- piniowymi, udekorować pokrojonych truskawek kroić w dość dużą kostkę. gałązkami ziół. • 1/2 szklanki posiekanej kolendry przygotowanie bardzo • wypestkowana 30 min łatwe i posiekana papryczka chili • 3/4 szklanki drobno pokrojonych pomidorów bez skórki i nasion • 1/2 drobno pokrojonej czerwonej papryki • płaska łyżeczka soli • szczypta świeżo zmielonego pieprzu Wszystkie składniki wymie- szać, doprawić i odstawić na co najmniej 30 min do lodówki. Salsę podawać do pieczonych i smażonych ryb oraz mięs. 5 Strona 7 Dania wytrawne Truskawki kojarzą się z deserami, przetworami i ciastami. A tu niespodzianka! Można dodać je do mięsa lub ryby i zrobić pyszny, wytrawny obiad. Takie truskawkowe, niebanalne danie będzie doskonałe na wykwintną kolację. Pierś indyka w galarecie • 60 dag upieczonej piersi indyka • 20 dag truskawek pokrojonych w plasterki • 1,5 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) • 1/2 szklanki sosu z pieczenia indyka • 1/2 szklanki soku z truskawek • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina • 1,5 łyżki rodzynek • 6–8 goździków • 2,5 łyżki żelatyny Mięso pokroić, ułożyć w miseczkach. Bulion zagotować z goździka- mi, przecedzić, dodać żelatynę namoczoną w 3 łyżkach zimnej wo- dy, sok z truskawek, sos z pieczenia mięsa oraz wino. Podgrzewać pra- wie do wrzenia, ostu- dzić. Na mięsie rozłożyć truskawki i rodzynki, za- lać galaretą. Odstawić do zastygnięcia. Podawać przygotowanie z pieczywem. 40 min łatwe 6 Strona 8 Kulki cielęce nadziewane przygotowanie dość 1 godz trudne • 50 dag gotowanego zmielonego mięsa cielęcego • 10 dużych truska- wek • 3 kromki bułki paryskiej • 2 żółtka • białko • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych • 3 łyżki śmietanki 12-proc. • 3 łyżki mąki pszennej • 1,5 łyżki drobno po- siekanej szalotki • łyżeczka tymianku • szczypta gałki muszkatołowej • sól • biały pieprz • 1,5 szklanki oleju do Pstrąg zapiekany głębokiego smażenia w truskawkach Bułkę namoczyć w śmietance, odcisnąć, rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką. przygotowanie 40 min łatwe Dodać do mięsa wraz z utartymi z solą żółtkami, orzechami i szalotką. Przypra- • 4 oczyszczone, opłukane pstrągi (80 dag) wić do smaku tymiankiem, gałką musz- • 40 dag truskawek bez szypułek • 2 łyżki katołową, solą oraz pieprzem. Delikat- oleju • 3 łyżki masła • 4 łyżki drobno po- nie połączyć z pianą ubitą z białka. kruszonych płatków migdałowych • łyżka Z masy uformować 10 placuszków. Na brandy • 2 łyżki soku i łyżeczka skórki otar- każdym położyć truskawkę, skleić brze- tej z pomarańczy • łyżeczka cukru pudru gi, a powstałą kulkę obtoczyć w mące. • szczypta gałki muszkatołowej • sól Usmażyć na rumiano w głębokim ole- ju, osączyć na papierowym ręczniku. Pstrągi skropić sokiem i obsmażyć na oleju Można podać z ryżem i sosem koper- z pomarańczy i odsta- z dodatkiem łyżki ma- kowym. wić na 20 min. Zmik- sła. Przełożyć do na- sować razem: 30 dag czynia z sosem tru- truskawek, cukier pu- skawkowym, skropić der, skórkę pomarań- pozostałym masłem, czową, szczyptę soli obłożyć pozostałymi i gałki muszkatołowej. truskawkami i zapiekać Wlać sos do naczynia 7 min w 190°C. Skropić Zdjęcia: Ł. Zandecki (3) żaroodpornego wy- brandy i zapiekać jesz- smarowanego łyżką cze 3 min. Doskonałym masła. Pstrągi posolić, dodatkiem jest ryż ugo- obtoczyć w migdałach towany na sypko. Strona 9 Dania słodkie Truskawki na słodko to klasyczna propozycja dla miłośników owocowych rarytasów. Wiele z tych dań podajemy mocno schłodzone, mogą więc stać się doskonałym orzeźwieniem w gorące, letnie dni. Zupa truskawkowa przygotowanie 25 min bardzo + 1 godz. na schłodzenie łatwe • 1/2 kg truskawek • 150 ml dobrego słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina • szklanka wody • łyżka cukru pudru • laska wanilii • 3 jogurty naturalne (po ok. 200 ml) Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do 5 min, po czym odstawić do wystygnię- garnka wlać wino, wodę, wsypać cukier, cia. Wyjąć wanilię, a z jej środka wyskro- dodać przekrojoną na pół laskę wanilii bać dokładnie nasionka, po czym dodać i gotować ok. 10 min na wolnym ogniu. je do zupy. Wlać jogurt i całość zmiksować. Włożyć truskawki i gotować kolejne Zupę podawać schłodzoną. 8 Strona 10 przygotowanie 1 godz. dość trudne Knedle z truskawkami Ciasto ziemniaczane: 70 dag ugotowanych ziemniaków • 25 dag mąki • jajko • sól. Nadzienie: 50 dag świeżych lub mrożonych truskawek. Do polania: 5 dag masła • łyżka bułki tartej • śmietanka • cukier puder Z umytych owoców usu- krawać z niego po kawał- Gdy wypłyną, zmniejszyć nąć pestki lub szypułki. ku ciasta i na dłoni formo- płomień i gotować jeszcze Ziemniaki przecisnąć przez wać małe placuszki. Na 2–3 min. Wybrać łyżką ce- praskę, wystudzić. Dodać środku każdego położyć dzakową, przełożyć na przesianą mąkę, jajko, truskawkę i zlepiać do- półmisek. Polać stopio- odrobinę soli i szybko za- kładnie brzegi, formując nym masłem ze zrumie- gnieść ciasto. Podzielić je kulki. Knedle wrzucać par- nioną bułką tartą. Osob- Zdjęcia: BBS (2) na trzy równe części, tiami do wrzącej, osolo- no podać do nich cukier z każdej utoczyć wałek nej wody, zamieszać i go- puder lub posłodzoną bi- średnicy około 3 cm. Od- tować na średnim ogniu. tą śmietanę. 9 Strona 11 Dania słodkie Tort naleśnikowy przygotowanie dość 1 godz. trudne • 1 kg truskawek • 250 ml śmietany kremówki • opakowanie śmietan-fixu • szklanka cukru • 4 łyżeczki cukru pudru. Ciasto: 4 jajka • 20 dag mąki • 2–3 łyżki cukru pudru • 450 ml mleka • skórka otarta z cytryny • masło do smażenia Żółtka utrzeć z połową cukru pudru i wymieszać z mle- kiem, mąką i skórką cytrynową. Białka ubić z pozosta- łym cukrem pudrem i dodać do ciasta. Na rozgrzanym maśle smażyć naleśniki z obu stron. Zrobić syrop: za- gotować szklankę cukru z 1/4 szklanki wody. Z truska- wek oberwać szypułki, pokroić owoce wzdłuż na pla- sterki (kilka truskawek odłożyć z szypułkami). Ułożyć na przemian naleśniki i warstwy pokrojonych truska- wek, każdą warstwę truskawek polać chłodnym syro- pem. Dekorować ubitą śmietaną z śmietanfixem i cu- krem pudrem oraz odłożonymi truskawkami. 10 Strona 12 Sakiewki z truskawkami •4 cienkie duże naleśniki • 100 g czar- nych porzeczek • łyżka soku z limonki • 50 g cukru pudru + odrobina do posypania • 20 + 4 truskawki • 1–2 łyże- przygotowanie czki octu balsamicznego • 4 kawałki 15 min kandyzowanej skórki z limonki • olej do dość smażenia • kilka listków świeżej mięty trudne Czarne porzeczki, sok z limonki i 50 g cu- kru zmiksować na jednolitą masę. Pośrod- patelni rozgrzać olej. Sakiewki smażyć ku każdego naleśnika ułożyć 5 truskawek, w głębokim tłuszczu 1–2 min. Osączyć je skropić je octem balsamicznym, posypać z nadmiaru tłuszczu na kawałku pergami- cukrem pudrem do smaku i dodać kawa- nu i delikatnie wyjąć wykałaczki. Potrawę łek kandyzowanej skórki z limonki. Ścią- podawać polaną zmiksowanymi porzeczka- gnąć naleśnik u góry, tworząc sakiewkę, mi i przybraną pozostałymi truskawkami i spiąć brzegi wykałaczką. W głębokiej oraz miętą. Naleśniki z sosem truskawkowym Ciasto: 2,5 szklanki mąki • 2,75 szklanki mleka wymieszanego pół na pół z wodą przygotowanie • 2 jaja • 3 łyżki oleju • szczypta soli. 1 godz. Nadzienie: szklanka kremówki • 3 żółtka dość • 3 łyżki cukru pudru • cytryna • łyżka mą- trudne ki • łyżka cukru waniliowego. Sos: 30 dag truskawek • 2 łyżki serka homogenizowanego • 2 łyżki cukru Składniki ciasta zmiksować. Usmażyć naleś- niki. Z wyszorowanej i sparzonej cytryny ze- trzeć skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem Zdjęcia: M. Kiełbiewski, Ł. Zandecki, BBS i waniliowym. Na garnku z wrzącą wodą ustawić miseczkę z mąką wymieszaną ze śmietanką i, mieszając, mocno podgrzać. Wlewać żółtka i ubijać rózgą na gęsty krem. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać krem ze skórką i posmarować naleśniki. Złożyć je w trójkąty i polać zmiksowanym sosem. Strona 13 Dania słodkie Mus truskawkowy przygotowanie 1 godz. w biszkoptowym ogródku dość trudne • 1 kg dojrzałych truskawek • 6 łyżeczek sproszkowanej żelatyny • 3 szklanki śmietanki • 5 łyżek cukru • 250 g podłużnych biszkoptów • ew. opakowanie galaretki owocowej Żelatynę namoczyć w ma- nie wszystko wymieszać by zakrzepł. Gdy będzie łej ilości zimnej wody. Tru- z pozostałym przecierem gotowy, ściąć na równo skawki opłukać, osuszyć, i śmietanką. Brzegi wyso- brzegi biszkoptów a formę oderwać szypułki. Kilka kiej okrągłej formy o śred- na krótko wstawić do go- owoców odłożyć do deko- nicy 16–18 cm wyłożyć rącej wody i, odwracając racji, a pozostałe zmikso- biszkoptami i napełnić do góry dnem, wyłożyć wać i przetrzeć przez sito, schłodzonym i zastygają- deser na talerz. Następnie by oczyścić je z nasio - cym (to ważne!) musem udekorować odłożonymi nek. 1/4 przecieru i cukier truskawkowym. Na wierz- truskawkami i ewentualnie podgrzać, mieszając, na chu rozłożyć pozostałe bisz- pokrojoną w kostkę, przy- wolnym ogniu. Dodać na- kopty. Wstawić deser na gotowana wcześniej gala- pęczniałą żelatynę, dokład- kilkagodzin do lodówki, retką owocową. 12 Strona 14 Rumiane pierożki przygotowanie 40 min dość trudne Ciasto: 25 dag mąki • jajko • łyżka oleju • sól. Nadzienie: 40–50 dag dojrzałych, ale jędrnych truskawek • 1–2 łyżki cukru • cukier puder do posypania • olej lub sklarowane masło do smażenia Z podanych składników i około połowy szklanki zimnej wody zagnieść ciasto. Do- kładnie je wyrobić, rozwałkować, wykrawać kwadraty o bokach 7–8 cm. Truskawki prze- brać, umyć, usunąć szypułki, osączyć, bar- dzo starannie osuszyć papierowym ręczni- kiem, po czym przesypać cukrem. Na każ- dym kawałku ciasta ułożyć dorodną truskawkę, starannie zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierogi kłaść na patelnię z dużą ilo- ścią rozgrzanego tłuszczu. Smażyć z obu stron. Układać na półmisku wyścielonym papierowym ręcznikiem, by ociekły z tłusz- czu. Podawać posypane cukrem pudrem. Kto chce, może cukier puder zastąpić klek- sami bitej śmietany lub stopioną czekoladą i tak udekorować swoją porcję. przygotowanie bardzo Koktajl lodowy 1 godz. łatwe • 2 szklanki pokrojonych truskawek • dojrzały banan • mango • 1/4 szklanki cukru • 1/2 szklanki jogurtu • łyżeczka olejku waniliowego • 6 kostek lodu Truskawki (kilka odłożyć do przybrania) wymieszać z cukrem i odstawić. Gdy pusz- czą sok, dodać obranego i pokrojonego w plastry banana oraz obrane i pokrojone w kostkę mango. Dokładnie wymieszać i wstawić do zamrażalnika na 45 min. Na- stępnie zmiksować przygotowane owoce (najlepiej w blenderze) z jogurtem natu- Zdjęcia: BBS (2), Ł. Zandecki ralnym, kostkami lodu i olejkiem wanilio- wym (kto nie lubi zapachu wanilii, może zrezygnować z dodania olejku). Przelać do szklanek, a przed podaniem udekorować kawałkami truskawek. Strona 15 Dania słodkie Panna cotta • 4 szklanki obranych i pokrojonych truskawek • 1,5 szklanki mleka • 1/2 szklanki śmietanki 36-proc. • 3 łyżki miodu • 1/3 szklanki cukru • 2–3 łyżeczki żelatyny • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Zmiksować na jednolitą liowy. Lekko ostudzić i roz- masę dwie szklanki truska- wek. Przetrzeć przez gęste łożyć do foremek lub fili- żanek. Wstawić do lodów- Sorbet sitko, aby usunąć pesteczki. ki na co najmniej 3 godz. przygotowanie Mleko, śmietankę i cukier Pozostałe truskawki wy- 30 min + 3 godz. wymieszać w rondelku, do- mieszać z miodem i pozo- dać żelatynę, odstawić, aby stawić na blisko 30 min łatwe napęczniała i po 10 min w temperaturze pokojowej. •3 szklanki pokrojonych jeszcze raz wymieszać. Wyjąć z lodówki foremki truskawek • 1/2 szklanki Podgrzewać delikatnie, aż z deserem. Masę truskaw- soku wyciśniętego żelatyna całkowicie się roz- kową oddzielić od brzegów z pomarańczy puści (około 3 min), cały cienkim nożem, dno zanu- • 2/3 szklanki cukru czas mieszając. W żadnym rzyć na 30 sekund w gorą- • 1/2 łyżeczki skórki wypadku nie wolno dopro- cej wodzie. Odwrócić fo- otartej z pomarańczy wadzić do zagotowania, bo remki, ostrożnie wyłożyć deser się zwarzy! Zdjąć panna cottę na talerzyki. Przygotować syrop: cukier z ognia, dodać mus tru- Podawać z truskawkami zalać szklanką wody, za- skawkowy i aromat wani- i miodem. gotować i ostudzić. Tru- skawki, sok pomarańczo- wy i skórkę zmiksować na gładką masę. Porcjami do- dawać ostudzony syrop, ca- ły czas miksując. Mus prze- łożyć do szklanego naczy- nia i zamrażać przez 3 godz., mieszając co 30 min. Potem zmiksować, napełnić szkla- ne pucharki i od razu poda- wać. Sorbet można przecho- wywać w zamrażalniku przez 3 dni. W sezonie, gdy przygotowanie truskawki są najsłodsze, 1 godz. + 3 godz. na schłodzenie można użyć nieco mniej cu- kru, a część soku pomarań- dość czowego zastąpić odrobiną trudne soku z cytryny. 14 Strona 16 Deser truskawkowo- -rabarbarowy przygotowanie 20 min bardzo łatwe • 80 dag rabarbaru • 20 dag cukru • 1 kg truskawek • 20 listków melisy Umyty i obrany rabarbar pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, posy- pać cukrem i dusić na ma- łym ogniu 10 min. Umyte truskawki oczyścić z szypu- łek (najpierw umyć, potem odrywać szypułki, bo ina- czej truskawki nasiąkną wodą) i pokroić na pół. W szklanych pucharkach ułożyć rabarbar i truskaw- Zdjęcia: Ł. Zandecki (3) ki. Posypać posiekanymi listkami świeżej melisy i od razu podawać. 15 Strona 17 Dania słodkie Granita przygotowanie z truskawek 15 min + 2 godz. na chłodzenie łatwe • 1 kg truskawek • mały kawałek imbiru Truskawki umyć, obrać • 20 dag cukru • łyżeczka esencji waniliowej z szypułek i pokroić na ka- • kilka truskawek i listków mięty do dekoracji wałki. Dodać obrany i po- siekany imbir, cukier oraz esencję waniliową i zmik- sować razem. Przełożyć gra- nitę do pucharków i umie- ścić w zamrażarce na 2 godz. Co 15 min mieszać w pucharkach widelcem, tak by deser nabrał konsy- stencji luźno połączonych kryształków. Wyjąć puchar- ki na krótko przed poda- niem, udekorować owoca- mi i listkami mięty. Koktajl z truskawek przygotowanie 18 min bardzo łatwe • 20 dag truskawek • łyżka cukru • szklanka mleka • 4 kulki lodów waniliowych Truskawki wypłukać, oczy- ścić z szypułek, odłożyć kil- ka do dekoracji, a pozosta- łe zmiksować z cukrem. Wlać mleko, dodać lody i powtórnie zmiksować. Po- dawać w szklankach ude- korowanych truskawką. 16 Strona 18 Truskawki przygotowanie à la Romanow 4 godz. łatwe • 50 dag truskawek • 50 ml likieru Cointreau lub soku z pomarańczy • 2 łyżki cukru • 200 ml schłodzonej kremówki • 100 ml gęstej zimnej kwaśnej śmietany 22-proc. • pół laski wanilii lub odrobina aromatu waniliowego Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić z szypułek. Na- stępnie mniejsze owoce pokroić na połówki, a du- że – na ćwiartki. Wymie- szać je z cukrem i likierem, przykryć i na 4 godz. wsta- wić do lodówki. Kremów- kę ubić z dodatkiem wy- drążonego miąższu wanilii lub aromatu waniliowego. Dodać kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszać. Rozłożyć owoce do mise- czek, polać sosem, w któ- rym się moczyły i udekoro- wać bitą śmietaną. Krem bananowo- -truskawkowy przygotowanie bardzo 10 min łatwe Średni banan • 2 łyżeczki soku z cytryny • 10 dag świe- żych truskawek • łyżeczka zarodków pszennych • łyżeczka fruktozy • 3/4 szklanki chudego mleka Banana obrać i pokroić, zmiksować z sokiem cytrynowym. Dodać pokrojone truskawki, zarodki pszenne, fruktozę Zdjęcia: BBS (3) i połowę mleka, ponownie zmiksować. Wlać pozostałe mleko i lekko wymieszać z owocowym koktajlem. 17 Strona 19 Dania słodkie Truskawki w pomarańczach • 3 pomarańcze o czerwonym miąższu • 60 dag truskawek • 7 dag cukru • 30 ml likieru pomarańczowego • pokruszony lód przygotowanie Pomarańcze wyszorować, 1 godz. przekroić w poprzek na pół, wydrążyć miąższ, przełożyć łatwe do salaterki. Z każdej po- łówki odkroić plasterek pod- stawy, tak aby można je by- ło postawić na talerzu, po czym mocno je schłodzić w lodówce. Miąższ zmikso- wać, wymieszać z cukrem i likierem. Polać nim umyte i osuszone truskawki, przy- kryć i schłodzić. Następnie połówki pomarańczy usta- wić na talerzykach, obło- żyć lodem (lub umieścić w szklanych miseczkach z lodem), napełnić truskaw- kami i od razu podawać. Awanturka z truskawek przygotowanie 10 min bardzo łatwe • 10 truskawek • 2 kulki lodów owocowych • kilka listków mięty Połowę truskawek zmiaż- dżyć widelcem, ułożyć na dnie salaterki, na to wyłożyć lody. Udekorować ćwiartka- mi truskawek i miętą. 18 Strona 20 Kruszon bezalkoholowy przygotowanie bardzo 15 min + 1 godz. na schłodzenie łatwe • 25 dag brzoskwiń (mogą być z puszki) i truskawek • 100 ml syropu wiśniowego lub malinowego • litr so- ku jabłkowego • litr niegazowanej wody mineralnej • 10 dag cukru • cytryna Z brzoskwiń zdjąć skórkę kroić w cienkie plasterki, i usunąć pestki. Z truska- ułożyć na wierzchu. Pozo- wek usunąć szypułki, wię- stałą wodę mineralną i sok ksze owoce pokroić na ćwiartki, a mniejsze na po- jabłkowy schłodzić w lo- dówce. Przed podaniem Kostki do łówki, wymieszać z brzosk- winiami, posypać cukrem, przełożyć owoce do szkla- nej wazy lub kryształowej drinków polać syropem i połową pękatej salaterki i wymie- przygotowanie soku jabłkowego. Wyszo- szać ze schłodzonymi pły- 30 min rowaną cytrynę przekroić nami. Rozlewać szklaną na pół, z jednej połówki łyżką wazową do niskich, łatwe wycisnąć sok, drugą po- szerokich szklanek. • 50 dag truskawek • sok wyciśnięty z cytry- ny • 3/4 szklanki cukru Truskawki przebrać, umyć, dokładnie osączyć, oderwać szypułki. Następnie owoce zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać sok z du- żej cytryny. Ugotować syrop z cukru i dwóch szklanek wody (ilość cukru można zmniejszać lub zwiększać w zależności od upodobań). Ostudzić go, bardzo staran- nie wymieszać z przetarty- Zdjęcia: P. Kiszkiel, BBS (2), A. Ścichocki mi owocami i przelać do czystych pojemniczków na lód. Wstawić do zamrażal- nika. Zamrożone są świet- nym dodatkiem do różnych napojów, a także chłodni- ków owocowych. 19