(odc.22) placek z ziemniaków i cebuli

Szczegóły
Tytuł (odc.22) placek z ziemniaków i cebuli
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.22) placek z ziemniaków i cebuli PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.22) placek z ziemniaków i cebuli PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.22) placek z ziemniaków i cebuli - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.22) placek z ziemniaków i cebuli (Pommes lyonnaise) Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.22) ilość osób: 4 trudność: łatwe Składniki 9-10 średnich ziemniaków oliwa 2 cebule mała garść macierzanki lub świeżego tymianku 4 łyżki (60 ml) octu balsamicznego 2 kawałki (ok. 50 g) masła sól i pieprz Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości 0,5 cm. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i wrzucić ziemniaki. Gotować 3-4 minuty, potem odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Skropić ziemniaki oliwą i delikatnie wymieszać. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić macierzankę lub tymianek i smażyć chwilę. Wrzucić cebulę i wsypać szczyptę soli i pieprzu. Mieszając smażyć cebulę do miękkości na małym ogniu, uważając by się nie przyrumieniła. Wlać ocet balsamiczny i dodać masło, smażyć chwilę, by ocet nieco odparował. Przełożyć cebulę do miski. Opłukać patelnię gorącą wodą (lub użyć okrągłej foremki metalowej, jeśli patelnia nie jest żaroodporna). Wyłożyć na patelnię połowę ziemniaków, tworząc płaską warstwę. Rozłożyć równomiernie cebulę i przykryć resztą ziemniaków. Potrząsnąć patelnią i wyrównać wierzch łyżką. Wstawić do piekarnika na ok. 45 minut. © Jamie Oliver