(odc.22) placek z ziemniaków i cebuli
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.22) placek z ziemniaków i cebuli |
Rozszerzenie: |
(odc.22) placek z ziemniaków i cebuli PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.22) placek z ziemniaków i cebuli pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.22) placek z ziemniaków i cebuli Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.22) placek z ziemniaków i cebuli Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.22) placek z ziemniaków i cebuli
(Pommes lyonnaise)
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.22)
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
9-10 średnich ziemniaków
oliwa
2 cebule
mała garść macierzanki lub świeżego tymianku
4 łyżki (60 ml) octu balsamicznego
2 kawałki (ok. 50 g) masła
sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości 0,5
cm. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i wrzucić ziemniaki. Gotować 3-4 minuty,
potem odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Skropić ziemniaki oliwą i delikatnie
wymieszać. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Rozgrzać na patelni oliwę,
wrzucić macierzankę lub tymianek i smażyć chwilę. Wrzucić cebulę i wsypać szczyptę soli i
pieprzu. Mieszając smażyć cebulę do miękkości na małym ogniu, uważając by się nie
przyrumieniła. Wlać ocet balsamiczny i dodać masło, smażyć chwilę, by ocet nieco
odparował. Przełożyć cebulę do miski. Opłukać patelnię gorącą wodą (lub użyć okrągłej
foremki metalowej, jeśli patelnia nie jest żaroodporna). Wyłożyć na patelnię połowę
ziemniaków, tworząc płaską warstwę. Rozłożyć równomiernie cebulę i przykryć resztą
ziemniaków. Potrząsnąć patelnią i wyrównać wierzch łyżką. Wstawić do piekarnika na ok. 45
minut.
© Jamie Oliver