fantazyjne bueczki
Szczegóły |
Tytuł |
fantazyjne bueczki |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
fantazyjne bueczki PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie fantazyjne bueczki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
fantazyjne bueczki - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Fantazyjne bułeczki
Składniki na 12 bułeczek:
• 475 g mąki pszennej chlebowej
• 2 łyżki miękkiego masła
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży
• 275 ml wody
Ponadto:
• żółtko do posmarowania
• do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła,
papryka, słonecznik, itp.
W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała
kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać
przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć
ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 1,5
godziny).
Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych
części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce:
• supełki ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;
• ślimaczki ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;
• słoneczka zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;
• kwiatki ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;
Strona 2
Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 30 minut do wyro śnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody,
posypać nasionami, ziołami lub solą.
Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce.
Metoda maszynowa:
Do maszyny wlać zimną wodę, wrzucić masło, odmierzyć mąkę, cukier i sól, na
końcu wsypać drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' (około 1,5 h
łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg
przepisu.