fantazyjne bueczki

Szczegóły
Tytuł fantazyjne bueczki
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

fantazyjne bueczki PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie fantazyjne bueczki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

fantazyjne bueczki - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Fantazyjne bułeczki Składniki na 12 bułeczek: • 475 g mąki pszennej chlebowej • 2 łyżki miękkiego masła • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżeczka soli • 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży • 275 ml wody Ponadto: • żółtko do posmarowania • do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła,  papryka, słonecznik, itp.  W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała   kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać  przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć  ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 ­ 1,5   godziny). Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych  części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce: • supełki ­ ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek; • ślimaczki ­ ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka; • słoneczka ­ zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów; • kwiatki ­ ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem; Strona 2 Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 ­ 30 minut do wyro śnięcia.   Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody,  posypać nasionami, ziołami lub solą. Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce. Metoda maszynowa: Do maszyny wlać zimną wodę, wrzucić masło, odmierzyć mąkę, cukier i sól, na  końcu wsypać drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' (około 1,5 h   łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg   przepisu.