Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
Zobacz podgląd pliku o nazwie Silva.Rerum PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
Strona 1
Strona 2
Niniejszy ebook jest w asno ci autorów.
Zabrania si kopiowania ani w jakikolwiek
sposób reprodukowania, powielania ani
odczytywania w rodkach publicznych
zebranych materia ów bez zgody serwisu
Valkiria.net
Ebook zosta wydany przez Wydawnictwo
Publikacji Elektronicznych Odyn.pl które ma
wy czne prawo do rozpowszechniania poni&szej
publikacji
© Copyright by Wydawnictwo Publikacji Elektronicznych Odyn.pl
Data: 09.06.2007
Tytu : Silva Rerum – Maj tno ci i Ziem opisanie
Autor: Materia y s w asno ci serwisu Valkiria Network
Wydanie I
ISBN: 978-83-925205-5-9
Projekt Ok adki: Aleksy Lisowski
Korekta: Szymon Nykiel
Sk ad: Aleksy Lisowski
Internetowe Wydawnictwo Publikacji Elektronicznych Odyn.pl
WWW: www.odyn.pl
EMAIL:
[email protected]
Wszelkie prawa zastrze&one
All rights reserved
Strona 3
Str.3
SPIS TRE CI
Spis tre ci...................................................................................................................................3
Strona Tytu owa........................................................................................................................7
Folwark, Pars I..........................................................................................................................8
Wiadomo ci Podstawowe...............................................................................................8
Wie ................................................................................................................................8
Powinno ci ch opskie......................................................................................................9
Przyleg o ci.....................................................................................................................9
Intrata..............................................................................................................................9
Dworu opisanie.............................................................................................................10
Oficjali ci, Czelad>, Inwentarz, Dobytek.....................................................................10
Regiony.........................................................................................................................10
Oficjali ci dworscy.......................................................................................................11
Plony.............................................................................................................................11
Dzier?awa.....................................................................................................................12
Folwark, Pars II......................................................................................................................13
Prusy.............................................................................................................................13
Ukraina, Wo yA i Podole............................................................................ ................ .14
Litwa.............................................................................................................................14
Folwark litewski............................................................................................................14
Zapad a dziura...............................................................................................................15
Gospodarka litewska.....................................................................................................15
Wiek XVI, druga po owa..............................................................................................16
Lata 1625-1660.............................................................................................................17
Wiek XVII, druga po owa.............................................................................................17
T umaczenia..................................................................................................................17
Gospodarstwo Szlacheckie.....................................................................................................18
Folwark - regiony..........................................................................................................18
Rolnictwo......................................................................................................................19
Sad i ogród....................................................................................................................20
Rybo ówstwo................................................................................................................20
Pasieka..........................................................................................................................21
Hodowla........................................................................................................................21
Las.................................................................................................................................22
Propinacja...................................................................................................... ...............22
Wie - wygl d...............................................................................................................23
Wsie nietypowe.............................................................................................................23
Ustrój gromadzki...........................................................................................................23
Orka...............................................................................................................................24
Iniwa............................................................................................................................24
Zwózka..........................................................................................................................25
Dziesi cina....................................................................................................................25
Gospodarka hodowlana.................................................................................................25
Szkody, których si strzec.............................................................................................26
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 4
Str.4
O czeladzi szlacheckiej............................................................................................................27
S u?ba szlachecka.........................................................................................................27
S u?ba plebejska...........................................................................................................28
Relacje pan-s uga..........................................................................................................28
Konflikty.......................................................................................................................29
Dzikie Pola....................................................................................................................30
Podzia administracyjny.........................................................................................................31
Wielkopolska................................................................................................................31
Kujawy – prowincja Wielkopolska...............................................................................31
Mazowsze – prowincja Wielkopolska..........................................................................32
Prusy Królewskie – prowincja Wielkopolska...............................................................32
Ma opolska....................................................................................................................32
Ukraina – prowincja Ma opolska..................................................................................33
Ru czerwona, Wo yA, Podole – prowincja Ma opolska..............................................33
Inflanty – dominium Litwy i Korony........................................................................................ 34
Wielkie Ksi stwo Litewskie............................................................................................34
Wsi zacnej opisanie..................................................................................................................................35
S%o&sk i Ciechocinek...............................................................................................................39
Pomys y na przygody.....................................................................................................40
Bydgoszcz w XVII wieku.......................................................................................................................41
Kupcy i kramarze...........................................................................................................................41
Handel sp awny............................................................................................................................. 42
Szyprowie, sternicy i pomagierowie............................................................................................42
Cechy rzemie(lnicze......................................................................................................................43
Mennica...........................................................................................................................................43
Papiernia........................................................................................................................ 43
Wodoci*gi i a+nie..........................................................................................................44
Rajcy miejscy..................................................................................................................44
Obronno(0.....................................................................................................................45
Z tarcz* w pole...............................................................................................................46
Ludno(0.........................................................................................................................46
Szko y............................................................................................................................47
U Bernardynów..............................................................................................................47
Kolegium jezuickie.........................................................................................................48
5piewacy, kapele i zabawy...............................................................................................48
Czary i czarownice..........................................................................................................49
Górale.......................................................................................................................................50
Wygl*d..........................................................................................................................50
Domostwa.....................................................................................................................51
Zaj cia...........................................................................................................................51
Obyczaje.......................................................................................................................52
Zbójniki........................................................................................................................52
Zakl cia góralskie..........................................................................................................53
S owniczek gwary..........................................................................................................53
Brenna - wie( w (l*sku cieszy8skim...............................................................................53
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 5
Str.5
O Tatarach litewskich.............................................................................................................................57
Naród tatarski w XVI-XVII wieku.............................................................................................58
Sytuacja gospodarcza...................................................................................................................59
Sytuacja prawna.............................................................................................................................59
Wojsko............................................................................................................................................60
Kultura i Aycie codzienne.............................................................................................................62
Bycie religijne.................................................................................................................................62
G ówne zasady islamu..................................................................................................................63
Lipkowie.........................................................................................................................................64
Bunt Lipków..............................................................................................................................................65
Geneza buntu.................................................................................................................................65
Nieunikniony konflikt...................................................................................................................66
Zdrada.............................................................................................................................................66
Wojna...............................................................................................................................................67
Po stronie tureckiej........................................................................................................................68
Bejostwo barskie............................................................................................................................69
Dalsze zmagania.............................................................................................................................69
Pokój i amnestia.............................................................................................................................70
Odsiecz wiede8ska i lata pó+niejsze............................................................................................70
Koniec Lipków kamienieckich.....................................................................................................71
Bibliografia......................................................................................................................................71
Nacji pludrackich opisanie....................................................................................................................72
Francuzi...........................................................................................................................................72
W osi................................................................................................................................................72
Niemcy............................................................................................................................................72
Austriacy.........................................................................................................................................73
Hiszpanie........................................................................................................................................73
Portugalczycy.................................................................................................................................73
Anglicy............................................................................................................................................73
Szkoci..............................................................................................................................................73
Irlandczycy.....................................................................................................................................74
Szwedzi...........................................................................................................................................74
Dodatek I: Przys%owia %aci&skie..........................................................................................................75
A.......................................................................................................................................................75
B.......................................................................................................................................................76
C.......................................................................................................................................................76
D......................................................................................................................................................76
E.......................................................................................................................................................77
F........................................................................................................................................................78
G.......................................................................................................................................................78
H.......................................................................................................................................................79
I.........................................................................................................................................................79
L........................................................................................................................................................79
M/N.................................................................................................................................................79
O/P..................................................................................................................................................80
Q/S...................................................................................................................................................80
T/U..................................................................................................................................................80
V.......................................................................................................................................................80
Z.......................................................................................................................................................81
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 6
Str.6
Dodatek II: Sejmiki ziemskie i generalne.........................................................................................82
Procedura wst pna.........................................................................................................82
Przed sejmikiem............................................................................................................83
Pocz tek obrad..............................................................................................................83
Przed sejmowe..............................................................................................................84
Relacyjne.......................................................................................................................84
Elekcyjne.......................................................................................................................85
Deputackie....................................................................................................................85
Gospodarcze..................................................................................................................86
Królewskie....................................................................................................................86
Kaptury.........................................................................................................................87
Sejmiki generalne.........................................................................................................87
Uk ad si ........................................................................................................................88
S owem zako<czenia...............................................................................................................89
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 7
Str. 7
SILVA RERUM
Czyli opisanie rzeczy pióra zacnych
waszmo(ciów, coby braci
szlacheckiej Aywot upro(ci0
Owa ksi ga traktowa0 b dzie o:
Maj:tno;ciach i Ziem opisaniu
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 8
Str. 8
Folwark, pars I - Autorstwa Tomasza Micha owskiego i
Micha a Mochockiego
dla wsi koronnej z pierwszej 0wierci wieku
siedemnastego
NaleAy zaznaczy0, Ae nie by o wsi “typowej” czy “przeci tnej” - kaAda by a inna, róAny
by teA (redni dochód w zaleAno(ci od regionu, od urodzajno(ci gleby, odleg o(ci od sp awnych
rzek i miast targowych itd. Niemniej jednak, na potrzeby gry i na uAytek Panów Starostów i
Panów Graczy dokonano uproszczenia i tak* “typow*” wie( stworzono. Wyliczenia oparte s* na
rzetelnych podstawach i stanowi0 maj* wzór i punkt wyj(cia dla Starostów Gry. Co niech wezm*
pod uwag znawcy tematu, którzy tych uproszcze8 si dopatrz*.
Wiadomo;ci podstawowe
Pierwej nazw wsi wpisujemy. Dalej Województwo, Powiat lub ziemi - tu takoA
w a(ciwe nazwy. Potem w a(ciciela - imi i nazwisko posesjonata (lub dzierAawcy). Dalej wsi
opisanie - tu ogólny opis wsi poda0 naleAy: czy nad rzek* leAy albo wedle traktu; czy pod lasem
czy u gór podnóAa; czy w niej ko(ció , karczma, m yn czy co inszego stoi; jak do miasta jest
daleko i jak ono si zowie etc, etc. - co tam kto opisa0 zechce. Na koniec s*siedzi - tychAe tutaj
wymieniamy: jako si zowi*; jak zamoAni; czy przyjació mi s* czyli teA wrogami; ile procesów z
nami tocz* i kiedy ich z torbami pu(cimy.
Wie;
Teraz wielko(0 wsi podanie. Pierwej ile anów
pa8skich, czyli do folwarku przynaleAnych, których (redni
folwark mia od 3 do 5 (60-80ha na nasze), oraz kmiecych,
których by o 3 do 6 razy wi cej aniAeli pa8skich. Dalej liczb
dymów - (rednia wie( od 20 do 30 liczy0 ich powinna, z czego
kmieci anowych ze 20-30%, drobnych kmieci z 50-60%, reszta
za( to zagrody biedoty (zagrodnicy i cha upnicy), co prócz
ogrodu i obej(cia zgo a niczego nie posiada. Dalej dusz - tu nie
tylko gospodarzy, ale ich kobity i dzieciarni ((rednio po 3 szt.)
wyliczamy, takAe komorników i komornice w cudzych chatach
mieszkaj*cych, wreszcie dziadów i bab starych ilo(0 pewn*,
czyli wszystkich wsi mieszka8ców.
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 9
Str. 9
Powinno;ci ch%opskie
Pa8szczyzny - na pocz. XVII wieku z ana zwykle 4-5 dni ch op na pa8skim robi0
musia , a z pó anka 2-3 dni, z 0wierci lub ogrodu 1 albo 2; lecz od pana wszystko zaleAa o, a
zdarza o si , Ae ca e 5 dni robi0 musia kaAdy, czy to kmie0, czy teA zagrodnik Czynszów - od
wieku XVI po koniec XVII czynsze sta * warto(0 zachowa y, ko o 1 z z ana wynosz*c* (24-35
gr.), a i czasem tylko pó z otego spotykamy. Danin - warto(0 danin z ana 2-3 z ote wynosi a, a
sk ada y na to si przeróAne rzeczy: a to kilka korców zboAa, to kap onów albo g si para, a to
serów, mas a, jajec ilo(0 pewna, a to grzybów z lasu, a to ryb z jeziora koszy par ; takoA si
wliczaj* tu op aty rozmaite, jako to kot owne (za piwa warzenie we dworze), karbowne (za
drzewo z pa8skiego lasu), wiecne (za s*dów przez pana askawe odbywanie) i inne jeszcze. I
pos ugi rozmaite ch opi przecieA pe ni0 musz*, a te w kaAdej wsi s* inne, bo teA w róAnych
okolicach róAne s* potrzeby. Ot, podwody czyli transport, a to zwózka drewna z lasu, a to
flisówka do Gda8ska, a to stróAa czyli pilnowanie dniem lub noc* pól i lasów pa8skich - co teA
komu do ba przyjdzie, a Starosta Gry dopu(ci.
Przyleg%o;ci
Przyleg o(ci takie by0 mog* (acz nie musz*): las, *ki i pastwiska (dochodów nie daj*,
ale s* potrzebne), pasieka, karczma (z której 15-50 z czynszu karczmarz p aci ), m yn (m ynarz
ze 20-30 z na rok dawa ), staw rybny, komora celna bezprawnie na drodze postawiona dla
kupców upienia (w której od wozu po 1-2 z ote pobierano, albo i wi cej, je(li pan by chciwy),
ku+nica albo warsztat rzemie(lniczy, wreszcie prom przez rzek , z czego takAe par groszy mie0
b dziemy, a od szlachty równieA (chyba Ae to zabijaki jakie, to lepiej odpu(ci0).
Intrata
Intrata, na któr* przede wszystkim dochód ze sprzedaAy folwarcznego zboAa si sk ada,
a czynsze i daniny ch opskie ma o co si licz*:
a) ze zboAa sprzedaAy - z pa8skiego ana zwykle 2-3 aszty gda8skie (1 aszt = ok. 2
tony) zboAa zbierano, a za jeden aszt onego zboAa w g bi kraju ok. 30-70 z kupiec
p aci , w handlu gda8skim za( niemal dwa razy tyle, bo od 50 z aA do ponad 100.
b) z czynszów ch opskich - 1 z z ana (patrz wyAej - Czynsze).
c) z przyleg o(ci (takoA patrz wyAej).
d) inne dochody - tu pole do popisu dla pomys owo(ci graczy: rozbój, spekulacja,
pieni dzy publicznych rozkradanie, zwierz*t hodowla na handel albo we n ,
dzierAawa podatków itp.
e) Dworu utrzymanie - z dochodów naszych starannie zsumowanych t* jedn* czwart*
odejmijmy, co na s uAby utrzymanie i oficjalistów op acenie wyjdzie.
f) Na r k summa - tutaj roczny dochód wyliczony wpisujemy.
Typowy nasz folwark ze zboAa i ch opskich (wiadcze8 ko o 300-400 z rocznie przynosi0
powinien (je(li dobre zbiory by y, a za( kupiec dobrze p aci - z czym od lat 20-tych gorzej juA
bywa o, bo i cena zboAa spada0 j a, i pieni*dz na warto(ci traci0). Do tego za( osobno dojd*
wp ywy z przyleg o(ci.
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 10
Str.10
Dworu opisanie
Dwór - tu nasz dworek zgrabnie opiszemy lub rzut jego szkicujemy, jak wygodniej.
Obej(cie - zabudowania dworskie wymieniamy: stajni , stodo , obor , chlewik, browar, a+ni
itp.; takoA narysowa0 plan obej(cia moAna wraz z umocnieniami (palisada, wieAe-czatownice,
brama itd.)
Oficjali;ci, CzeladB, Inwentarz, Dobytek
Oficjali(ci dworscy - to szlachecka s uAba, która par z otych za us ugi bierze,
wyAywienia nie licz*c. Tu nazwiska ich i wiek, takoA kilka s ów opisu zamieszczamy iAby Ay0
zacz li, a nie tylko jak z papieru byli. Czelad+ - to poddani nasi, których na s uAb do dworu
bierzem, ma o lubo zgo a nic nie p ac*c, jeno wyAywienie a odzienie daj*c. Czeladzi wiele nie
bywa o, sztuk niAej 10, a to: dziewki
s uAebne, wyrostki do pos ug, parobcy,
stajenny, psiarczyk, s odownik do piwa
warzenia itp. WszakAe kogo by o sta0,
ten czeladzi ponad miar trzyma dla
parady, np. hajduków zbrojnych kilku.
Inwentarz - tu liczb zwierz*t naszych
wpisujemy: koni kilka najmniej, byd a
kilkana(cie (mlecznych krów zwykle
po owa, buhaj jeden, reszta wo y i
ja ówki), kilkana(cie takoA (wi8, w
Wielkiej Polszcze i na Podkarpaciu
kilkana(cie lubo wi cej owiec, drobiu i
go bi bez liku, a o ownych psach nie
zapomnijmy. Dobytek - tu wpiszemy ile
jakich pojazdów mamy i broni we
dworze (a to muszkietów, rusznic, pistoletów, szablic, berdyszów, moAe teA hakownic czy
falkonecików, gdy nas sta0 na one); takoA co cennego i waAnego mamy (jak zastaw srebrn*
sto ow*, abo kilimy tureckie, abo siod a kamieniami sadzone) teA zapisa0 trzeba w Innych. Insze
- to rubryka pusta, gdy nam na co wyAej miejsca nie stanie, tu szczegó y róAne wymienimy, je(li
teA co( przepomnimy, albo co( nam w grze przyb dzie, tu dopisa0 moAna.
Regiony
Oto u(redniony folwark koronny nie uczestnicz*cy w handlu gda8skim (czyli typowy
dla obszarów Wielko- i Ma opolski, a dla Litwy w okolicach wi kszych miast). Przeci tnej
wielko(ci, jednowioskowy, o do(0 dobrej glebie, nastawiony na duA* upraw zboAa, po oAony
blisko miasta lub miasteczka, z dala za( od sp awnej rzeki. O folwarkach innych typów w
ksi dze Gospodarstwo. Folwark zboAowy eksportowy oraz sp aw wi(lany omówimy dok adnie
w numerze grudniowym. PoniAej za( (ci*gawka regionalna, naturalnie z wy *czeniem dorzeczy
Wis y, Bugu i D+winy, gdzie wsz dzie dominowa folwark zboAowy nastawiony na handel
ba tycki.
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 11
Str.11
Pomorze - wysoce dochodowa produkcja zboAowa, wysoki odsetek wsi czynszowych, na
folwarku duAy udzia pracy najemnej.
Wielkopolska - liczne stada owiec, równowaga mi dzy produkcj* zboAow* a hodowlan*.
Ma%opolska - liczne stawy rybne, wzgl dna równowaga w produkcji zboAowohodowlanej (z
przewag* zboAowej).
Podkarpacie - wsie pasterskie: wielka hodowla owiec, ma a uprawa zbóA.
Litwa - duAe znaczenie gospodarki le(nej, mniejsze pa8szczyzny na rzecz danin w naturze i
czynszów.
Ukraina - wielka hodowla byd a stepowego, duAa produkcja zboAowa, liczne pasieki.
Oficjali;ci dworscy
Ekonom (zwany teA rz*dc*, w odarzem albo podstaro(cim) wszystkim na folwarku
zawiadowa . Dopilnowa0 musia , kiedy ora0, sia0 i zbiera0, jakie naprawy poczyni0, kiedy byd o
kupi0 i sprzedawa0, sprzedaA p odów rolnych teA organizowa , s owem, ca e gospodarstwo mia
na g owie.
Pisarz prowentowy by od ksi*g prowadzenia i prowentu (tj. zysku) obliczania, gdyA ekonom i
bez tego dosy0 mia roboty. W ma ych folwarczkach posta0 zb dna, bo ekonom albo sam
gospodarz dawa sobie rad .
Karbowy od ch opów nadzoru, Aeby kaAdy ile mu przypada pa8szczyzny w tygodniu odrabia , a
b*ków przy pracy nie zbija . W wi kszych maj*tkach karbowych kilku by o.
Klucznik (lub klucznica, ochmistrzyni* albo Pani* Star* w domu zwana) od zawiadywania
samym dworem i obej(ciem, to jest kuchni*, spiAarni* i dworsk* czeladzi*. W ubogim, ma ym
folwarku rol t pe ni a pani domu.
Inni: Polowy, co polach azi i od szkody strzeg . Le;niczy to samo w pa8skim lesie czyni .
Koniuszy (masztalerz) od zarz*du stajni*. Piwniczy (podczaszy) od piwniczki. Dowczy od
my(listwa i owów uk adania. R:kodajnych kilku do r czników podawania, do kompanii i
kielicha, czasem co poAytecznego nawet mog* zrobi0.
Plony
Wydajno(0 2-3 asztów z ana obliczono dla u(rednionego plonu, który wynosi w XVI
stuleciu 5 ziaren z 1 ziarna zasianego, w wieku XVII 4 ziarna z 1. 5redni* t* dla XVII w.
zmodyfikowa0 trzeba do 2-3 ziaren na glebach ubogich (Mazowsze, Podlasie), a do 6-8 na
Ay+niejszych (sandomierskie, lubelskie, Ukraina). To s* plony (rednie, czyli dobre. Lecz
bardzo wysokie by y
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 12
Str.12
wahania w poszczególnych latach, gdyA zbiory spa(0 mog y
nawet do 1 ziarna na 1 wysiane, Aeby w innym roku wzrosn*0 aA
do ziaren kilkunastu - i to w tym samym folwarku! Zatem
(rednia to tylko punkt odniesienia. Niech wahania urodzaju b d*
duAe i Starosta (albo ko(ci) co rok o nich decyduje. Niechaj
szlachcic zawsze z niepokojem czeka na opady i przymrozki, nie
wie bowiem nigdy, czy w tym roku folwark wyAej 600 z otych
mu przyniesie, czy teA marne 150.
DzierEawa
JeAeli Pan Gracz nie posiada folwarku na w asno(0, lecz go tylko wydzierAawia, fakt
dzierAawy (arendy) zaznaczamy w ostatniej rubryce Karty - Insze. Wpisujemy tam:
• Tnazwisko w a(ciciela i miejsce jego pobytu;
• Ttermin up ywu dzierAawy;
• Twysoko(0 czynszu i (wiadcze8 w naturze wyp acanych w a(cicielowi; na przyk ad z wsi
pasterskiej “pó kopy czerwonych z otych, dwadzie(cia i dwie miary lnu, dwie kopy
serów, we ny runów dwana(cie i wi*zk kiszek baranich na struny; po ow na (wi ty
Jan, po ow za( na Gody” (Z. Kossak, Z ota wolno(0).
Warto(0 ogóln* czynszu i (wiadcze8 dolicza si do Kosztów utrzymania folwarku, co naturalnie
obniAa dochód wyraAony w pozycji Na r k summa.
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 13
Str.13
Folwark, pars II - Autorstwa Tomasza Micha owskiego
i Micha a Mochockiego
dla reszty krain w tym specyficznych
Mówiono poprzednio o folwarku po oAonym na ziemiach koronnych, lecz poza
zasi giem handlu wi(lanego. Dane te dotyczy y równieA cz (ci folwarków litewskich - tych,
które funkcjonowa y w pobliAu duAych o(rodków miejskich w ludnych okolicach. Teraz czas si
przypatrze0 dwóm specyficznym regionom Korony oraz reszcie folwarków litewskich. Raz
jeszcze przypominamy, Ae jakkolwiek dane obliczono na realnych podstawach, to s* one w
duAej cz (ci szacunkowe. S uAy0 maj* jako pomoc i wzorzec dla Starostów Gry, któr* to
funkcj , mamy nadziej , spe niaj* w zupe no(ci.
Prusy
Region po oAony w bezpo(redniej blisko(ci Gda8ska, najwaAniejszego portu RP.
Wsz dzie tam kwit y folwarki zboAowe, mniejsze niA gdzie indziej (za to wi ksze ziemie
ch opskie), lecz bogate i dobrze zagospodarowane. Folwark tameczny “ca y zboAem sta ”, a
produkowa po cz (ci na handel gda8ski, po cz (ci za( karmi ludne i liczne miasta pruskie.
Stosunkowo duAo (15%) uprawiano j czmienia na potrzeby browarnictwa.
Transport zboAa do Gda8ska kosztowa niewiele, po(redników nie potrzebowano, wi c
na zboAu zarabiano niemal dwukrotnie wi cej niA w g bi kraju. Niespodziewanie okazuje si , Ae
cena zboAa w (rednich miastach (np. S upsk, Szczecinek, S awno) bywa a o 20% wyAsza niA w
Gda8sku, a to z uwagi na olbrzymi* podaA taniego ziarna na rynku gda8skim. Nawet ch op
pomorski by bogaty - w asne p ody rolne sam sprzedawa , a pa8szczyzny zazwyczaj nie robi ,
bo we wsi czynszowej siedzia (w XVII w. 50% na pó anku albo pe nym anie i 38% na
zagrodach - ale w XVI w. pruski “gbur” pe norolny trzyma aA dwa any!). Za( na pa8skim
pracowali najemni parobcy, którym pan w pieni*dzu p aci , ale niewielkie by y to sumy wobec
osi*ganych zysków, zw aszcza, Ae pan w asnych zagrodników zmusza do pracy za pó darmo.
Wi kszy koszt przy Aniwach, bo tam trzeba robotników sezonowych, co prócz jad a za dzie8 12
gr. wo aj*, gdy parobek (rataj) dworski ledwie 3 grzywny (144 gr.) za rok ca y bierze - dane z
1569.
Wielki teA by w Prusiech dochód z karczem, bowiem mnóstwo ludzi do i z Gda8ska
zawsze przejeAdAa o, po go(ci8cach dobrych a bezpiecznych, w tym bogaci kupcy, szlachta,
cudzoziemcy, a i ch op pomorski mnóstwo do przepicia mia pieni dzy. Wi c teA liczne by y
tam gospody i najlepsze w ca ym kraju, a gdzieniegdzie murowane. Dobra teA intrata z kaAdego
rzemios a, bo tu lud zamoAny wsz dy mieszka .
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 14
Str.14
Ukraina, Wo%y& i Podole
NajAy+niejsze ziemie uprawne, rozleg e trawiaste stepy doskona e dla hodowli byd a, a
przy tym liczne sady i pasieki - oto obraz po udniowo-wschodnich ziem RP. Niestety, zbyt
wielka odleg o(0 do Ba tyku sprawia, Ae handel zboAem op aca si jedynie magnatom, którzy
transportuj* ogromne ilo(ci. Szlachcic sprzedaje swoje zboAe w ukrai8skich miasteczkach, sk*d
dochód niewielki, bo zboAa tu w bród. A wi c gorza k si z niego p dzi i swym ch opom kaAe
j* kupowa0, zatem z pod ej, wiejskiej karczmy bywa zysk zdumiewaj*cy.
Wielka za( intrata jest z hodowli wo ów na szerokich stepach wypasanych, których ca e
stada potem si przep dza na jarmarki w miastach w ca ej Rzeczypospolitej, czasem aA na 5l*sk
albo w g *b Niemiec.
Pieni*dz b dzie jeszcze z sadów, osobliwie ze (liwek, bo suszone (liwki ukrai8skie aA do
Gda8ska docieraj*. Szlachcic je sprzedaje kupcom w wi kszym mie(cie w okolicy, ci za( dalej je
przewoA*. TakAe z pszczó ek jest intrata, a to z miodu oraz z wosku, który jest na (wiece i
piecz cie.
Wspania e warunki s* na Ukrainie, lecz pami ta0 trzeba, Ae to ziemie od najazdów
niebezpieczne, które nieraz wszystko zniszcz*, a poza tym s* magnaci, którym szlachta drobna
za pó ceny p ody swoje musi sprzeda0, bo inaczej bieda b dzie.
Litwa
Ziemie litewskie w wielkiej cz (ci s* pokryte borami i lasami, cz sto podmok e,
przeci te rzeczkami i strumieniami, upstrzone jeziorami, czasami bagniste i zdradzieckie, a wi c
rzadziej zaludnione niA koronne. St*d teA w g bi Litwy niewiele znajdziemy typowych
folwarków nastawionych na upraw zboAa. Jedynie na pó nocy kraju, w zasi gu handlu
d+wi8skiego (ok. 50, góra 100 km od D+winy i jej sp awnych dop ywów), pod koniec w. XVI
upowszechni si zboAowy folwark, gdyA tam Ryga miejsce koronnego Gda8ska zajmowa a.
PodobnieA rozwin y si folwarki w bardziej cywilizowanych stronach Litwy, zw aszcza w
pobliAu wi kszych miast, które zapewnia y rynek zbytu. W innych okolicach, nie licz*c
zreformowanych odgórnie dóbr hospodarskich, folwark zboAowy trafia si niecz sto.
Folwark litewski
Folwarki zawdzi czaj* Litwini reformie z lat 1557-1570, tzw. “pomierze wo ocznej”
(pomiara w óczna). Uczyniona z woli monarchy, dotyczy a tylko dóbr do niego naleA*cych - ale
najwaAniejsze dla nas, Ae za przyk adem hospodara poszli i magnaci i zwyczajna szlachta. Dzi ki
temu mamy wzorcowy model folwarku litewskiego, b d*cy doskona ym punktem wyj(cia dla
naszych rozwaAa8:
1. Ziemi podzielono na w óki po 30 morgów (co odpowiada o koronnemu anowi
mniejszemu, uAywanemu w I cz.), przydzielaj*c 1 w ók dla 1 kmiecia, a 2 w óki dla
bojarów putnych, m ynarzy, strzelców, osoczników i koniuchów. Ogó em ziemi
ch opskiej by o 7 razy wi cej niA pa8skiej. Warto zaznaczy0, Ae ch opi litewscy
uzyskiwali po ca ej w óce, gdy w Koronie wskutek rozdrobnienia gruntów najcz stsze
by y juA gospodarstwa pó anowe.
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 15
Str.15
2. Pa8szczyzn wyliczono na 2 dni z w óki tygodniowo, z moAliwo(ci* zamiany na op at
1 z rocznie (je(li dwór jej nie potrzebowa ). Ponadto w roku obowi*zywa o 12 t ok, a w
razie potrzeby gwa ty.
3. Czynszu p acono z 1 w óki dobrej ziemi - 21 gr., (redniej - 12, pod ej - 8 igr, bardzo
pod ej (piasek lub b oto) 6 gr.
4. Danin dawano 2 beczki owsa i 1 wóz siana od gruntów dobrych i (rednich, 1 beczk
owsa i wóz siana od pod ych, bardzo pod e tych danin nie sk ada y. Za to z kaAdej
w óki dawano jeszcze g (, 2 kury, 20 jaj i 4 grosze w pieni*dzu. Na pieni*dz moAna by o
zamieni0 kaAd* danin , a wówczas ogólna warto(0 (wiadcze8 wynosi a z w óki dobrej
ziemi - 54, (redniej - 45, pod ej - 31, bardzo pod ej - 14 gr.
5. Przy pomiarze ziemi uporz*dkowano uk ad gruntów, przenosz*c osadników wraz z
chatami wed ug konkretnego planu, tworz*c wzorcowe ulicówki, gdzie chaty sta y w
równym szeregu po jednej, ew. po obu stronach ulicy. Ziemi dzielono na trzy pasy
równoleg e do drogi, a owe pasy w poprzek dzielono na w óki.
Oczywi(cie, nie zawsze kszta t terenu na to pozwala , wtedy dzielono pola tak, jak si da o.
Poza ziemi* uprawn* do wsi naleAa y wspólne grunta: pastwiska, *ki, lasy, a je(li ziemi ornej
zostawa o, ch opi odp atnie mogli j* dzierAawi0.
Oto wzorzec doskona y. Rzadko w pe ni na(ladowany, lecz d*Aono do niego w miar
moAno(ci. To górna granica, jak* nasz folwark moAe osi*gn*0.
Zapad%a dziura
Dolnym punktem na naszej skali jest wie( zacofana niczym sprzed pomiary w ócznej,
gdyA i takie w dzikszych okolicach wci*A si zachowa y. Prowadzi y gospodark w pe ni
naturaln*, nie stosuj*c nawet trójpolówki, a zboAe produkowa y wy *cznie na w asne potrzeby
(co najwyAej w ma ej ilo(ci na targ do miasteczka), praktycznie nie uczestnicz*c w wymianie
handlowej. St*d i pa8szczyzna by a potrzebna w znikomym wymiarze, za to podstawowe
znaczenie mia y daniny naturalne - z lasu, rzeki, kurnika i ogrodu. W produkcji rolnej
gospodarstwa te by y duAo mniej wydajne, gdyA brak trójpolówki (i rotacji gruntów) oznacza
g st* szachownic poletek uprawianych latami w ten sam sposób, a wi c szybko ja owionych.
Najwi kszy zysk litewski by z produktów le(nych: futra i skóry, drewno (klepki na poszycie
statków, pnie na maszty, wa8czos tj. listwy do ok adania (cian, wreszcie bale, dyle i deski, czyli
materia budowlany), smo a, dziegie0, popió i potaA. Tak zacofane osady, o charakterze prawie
nie zmienionym od wieków, spotykano w XVII w. przede wszystkim w regionach
puszcza8skich, oddalonych od centrów handlowych i sp awnych rzek (np. wschodnia Bia oru( i
b ota Polesia).
Gospodarka litewska
Las na Litwie najwaAniejszy, potem jeziora i rzeki, potem dopiero zboAa. Dla
folwarków nie uczestnicz*cych w masowym handlu zboAowym wyliczyli(my nast puj*ce
moAliwe +ród a dochodów *. Rzecz jasna, Aaden folwark nie dzia a we wszystkich ga ziach
produkcji, a jedynie w kilku:
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 16
Str.16
• futra i skóry - 20-150 z (zaleAnie od ilo(ci my(liwych i od rodzaju futer)
• drewno: maszty, klepki, dyle, deski itp. 40-100 (jeAeli mamy drwali i traczy) **
• popió , potaA, dziegie0, smo a, w giel drzewny - 40-100 (jeAeli mamy smolarzy,
w glarzy, potaAników) **
• ryby i raki - 30-50 z
• miód i wosk z le(nych barci - 20-30 z
• zboAe - 20-50 z (jeAeli w okolicy istnieje ma y lub (redni rynek zbytu)
* policzono *cznie zysk ze sprzedaAy produktów oraz wp ywy z czynszów p aconych
przez robotników
** równie wysokie dochody moAna uzyskiwa0 tylko przez kilka(na(cie) lat, aA do
wytrzebienia lasu; wykarczowane ziemie sz y pod upraw zbóA
Tak duAa rozpi to(0 dochodów zaleAy przede wszystkim od po oAenia osady. Je(li
mamy blisko do miasteczka, gdzie na targu sprzedajemy swe produkty, zarobimy (rednio; je(li
miasto duAe - odpowiednio wi cej. Ale je(li siedzimy gdzie( w le(nej g uszy, dok*d raz do roku
przyjeAdAa kupiec po futra i produkty drzewne, to zap aci nam o wiele mniej niA jest to warte.
Bywaj* osady na poleskich bagnach, co w gotówce ledwie 40 z otych rocznie z ryb i raków nam
przynios*, a bywaj* ludne wsie w pobliAu Wilna albo Mi8ska, gdzie za samo zboAe drugie tyle
dostaniemy.
Tablica porównawcza dla I 0wierci XVII wieku
Korona Prusy* Ukraina Litwa
Liczba anów 3-5 2-3 4 -10 2-3
Liczba dymów 20-30 20-30 15-30 10-20
Dochód ze zboAa 350 500 100-150 50-80
Czynsze 16 16 12 10
Daniny 40-50 40-50 25 25
Pa8szczyzna 4 4 3 2
Karczma 35 90 50 20
* Pruski folwark pa8szczy+niany. Wie( czynszowa winna mie0 charakterystyk :
czynsz razy 5-10, pa8szczyzny zero lub do kilkunastu dni w roku, koszt utrzymania
folwarku wi kszy o 10-15%
Wiek XVI, druga po%owa
Najwspanialszy, najbogatszy okres Rzeczypospolitej! Wan folwarczny dawa wówczas
35-55 z czystego zysku (ch opski ledwie 2-3 z ), a wi c (redni dochód z jednej wioski mie(ci
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 17
Str.17
si pomi dzy 150 a 250 z rocznie - ale teA si a nabywcza pieni*dza polskiego duAo wi ksza by a
aniAeli pó+niej, a za owe 200 z otych w 1570 r. wiele wi cej moAna by o kupi0 niA za 300
z otych w 1630. A do tego ceny zboAa ros y wówczas szybciej aniAeli inne ceny, zatem z
kaAdym rokiem szlachcic by bogatszy.
Lata 1625-1650
W latach dwudziestych pogarsza si sytuacja. Monety polskie coraz mniej zawieraj*
prawdziwego srebra, a wi c wszystkie ceny szybko rosn*, spada za( realna si a nabywcza
pieni*dza. Od roku 1620 do 1625 mamy do czynienia z inflacj* wynosz*c* aA 40%! Pewne
zachwianie w handlu gda8skim wywo a a teA wojna o uj(cie Wis y (1626-29). Przede wszystkim
za( podkre(li0 trzeba, Ae jakkolwiek wzrasta ci*gle dochód nominalny (wyraAony w z otych), to
dochód realny (si a nabywcza z otego) mimo wszystko spada - i to wyra+nie. Generalnie
szlachta nie przymiera jeszcze g odem, lecz ma coraz mniej gotówki, a Ae nie ogranicza
zbytkownego trybu Aycia, to popada w d ugi - najuboAsi musz* zatem wyprzedawa0 ziemie i
szuka0 chleba w czyjej( s uAbie.
Wiek XVII, druga po%owa
Zniszczenia wojenne w latach 1648-1667, jakkolwiek niewspó miernie, dotkn y
wszystkie regiony. Stracono nie tylko uprawy, budynki, sprz Aaj i zapasy, ale równieA wielk*
cz (0 si y ludzkiej, bez której niemoAliwa by a odbudowa zniszczonych gospodarstw. Wsz dzie
brakowa o r*k do pracy, a do tego nast*pi a dalsza lawinowa dewaluacja monety. Gospodarka
RP zosta a doszcz tnie zrujnowana.
• Korona i Prusy: spadek dochodów o 50-60%.
• Ukraina: po 1648 r. dobra ukrai8skie nie przynosz* Aadnych dochodów, a wo y8skie i
podolskie - dochód minimalny.
• Litwa: po 1655 r. wskutek rekwizycji i rabunków moskiewskich dochody spadaj* o 50-
80%.
Wsz dzie zdarzaj* si folwarki zniszczone ca kowicie: dochód zerowy, wymagaj* za to sporych
inwestycji na odbudow .
T%umaczenia
bojar putny - zanikaj*ca warstwa litewskich wolnych ch opów albo szlachty s uAebnej:
osobi(cie wolni, posiadaj*cy ziemi , obowi*zani do s uAby wojskowej.
potaE - w glan potasu, wytwarzany z popio u, uAywany w przemy(le przy wytwarzaniu szk a i
ceramiki.
wa&czos - listwy lub klepki na ok adziny.
strzelcy, osocznicy, koniuchowie - ludno(0 s uA. zajmuj*ca si owiectwem/hodowl* koni.
t%oki i gwa%ty - t oka: odwieczny obyczaj s*siedzkiej pomocy w pracy przerastaj*cej si y samego
zainteresowanego, zwyczaj wykorzystywany przez dwór do zapewnienia sobie dodatkowej
robocizny; gwa t: obowi*zek pracy na pa8skim w razie nag ej potrzeby, z regu y podczas Aniw.
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 18
Str.18
Gospodarstwo szlacheckie - Autorstwa
Micha a Mochockiego
kolejne gospodarstwa opisanie
Folwark – regiony
Pa8szczy+niany folwark zboAowy produkuj*cy na eksport via Gda8sk, tak typowy dla
XVII-wiecznej polskiej gospodarki, wcale nie by typem dominuj*cym. Przez Gda8sk sz y
ogromne ilo(ci zboAa, warte olbrzymie pieni*dze, ale w skali kraju zboAe eksportowe stanowi o
ledwie kilka ((rednio 2,5) procent, gdyA o wiele wi cej sz o na rynek wewn trzny. 5rednie
folwarki eksportowe wyst powa y przede wszystkim w szerokich pasach wzd uA Wis y i D+winy
i ich g ównych dop ywów. W wielkich maj tno(ciach odleg o(0 by a mniejsz* przeszkod*, bo
organizacja transportu na masow* skal by a op acalna, w najuboAszych za( folwarczkach nikt o
sp awie nie zamy(la , bo na flisu op acenie grosza nie starcza o.
Zwyk y szlachcic bowiem, je(li mieszka dalej niA 50 km od sp awnej rzeki, wola wozi0
zboAe na targ do miasteczka czy sprzedawa0 jeAdA*cym po folwarkach kupcom lub teA
ekonomom wielkich magnatów. St*d wi kszo(0 zboAowych folwarków produkowa a na rynek
lokalny, tj. dla pobliskich miasteczek i miast. Z po udniowozachodniej cz (ci sporo zboAa sz o
na ziemie (l*skie, lecz prastare, silne wi zi gospodarcze pozwalaj* uzna0 sprzedaA na 5l*sk nie za
eksport, lecz za handel wewn trzny. Zyski ze sprzedaAy zboAa wewn*trz kraju by y oczywi(cie
duAo niAsze niA z handlu
gda8skiego, bo teA duAo
niAsze by y ceny. St*d wi ksz*
rol pe ni a hodowla, np. ryb
w krakowskiem albo owiec w
Wielkopolsce, gdzie owce by y
tak waAne, Ae grodzono im
pastwiska kosztem ziemi pod
upraw !
Folwark hodowlany
za( typowy by dla Ukrainy i
Podola. Ziemie by y bardzo
Ayzne i rozleg e, zatem zboAe
ponad miar obradza o, jego
cena za( dwu- i trzykrotnie
niAsza by a aniAeli w Gda8sku. Lecz i z Ukrainy nad Mot aw zboAa dociera o wiele, a to dzi ki
bogatym magnatom, co skupowali zboAe na masow* skal od drobniejszej szlachty. Cz (0
sp awiano Dnieprem albo Dniestrem na po udnie, cz (0 na Litw i do Moskwy w drowa a, a
wi kszo(0 Aywi a ruskie, ukrai8skie ziemie. Na tych ziemiach zatem, gdzie taniego zboAa w bród
bywa o, op aca o si hodowa0 byd o. Stepy wielkie i trawiaste doskona e by y na pastwiska,
wypasano wi c olbrzymie stada wo ów, które potem przep dzano na bardzo nieraz odleg e targi
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 19
Str.19
koronne i litewskie, czasem nawet za granic , a najwi ksze szlaki z Ukrainy do Wroc awia oraz
Brzegu wiod y.
Wsie pasterskie za( dominowa y w górach, na po udniu Polski - Beskid Niski,
Bieszczady, po udnie woj. ruskiego. Ma o ziemi tamAe uprawiano, a podstawa gospodarki to
hodowla owiec. Osobliwe te wsie by y, na prawie wo oskim osadzone, w których poddani
pa8szczyzny ledwie kilka-kilkana(cie dni do roku odrabiali, za to z owiec, sera dziesi cin
oddawali. A wi c je(li wsie wo oskie by y, tam szlacheckie ziemie nie poddani, lecz najemni
robotnicy i parobcy za pieni*dze obrabiali.
Litwa za(, dzika kraina, tylko tamAe na pó nocy folwarki zboAowe rozwin a, gdzie do
D+winy sp awnej blisko by o, albo je(li sta o duAe miasto w okolicy, albo teA w królewskich
dobrach. Reszta Litwy takowe folwarki mia a, gdzie pa8szczyzna przedstawia a mniejsz*
warto(0, wi ksz* za( daniny w naturze sk adane i czynsze pieni Ane. Bo z Litwy g ównie towary
le(ne, a mniej zboAa wywoAono.
Rolnictwo
Ze zbóA uprawiano g ównie Ayto (40-50%) i pszenic , j czmie8, owies, mniej za( prosa,
grochu i tatarki. Siano teA len i konopie. Najpowszechniej trójpolówk stosowano, ta za( na tym
polega a, Ae uprawn* ziemi na trzy równe cz (ci rozdzielano, z których jedn* na zboAe ozime
przeznaczano (tj. takie, co jesieni* si zasiewa i przez zim w ziemi leAy, a to zwykle Ayto by o i
pszenica), drug* zboAem jarym wiosn* obsiewano, a trzecia (tzw. ugór) leAa a od ogiem i s uAy a
za pastwisko. Co roku pole ozime na jare zamieniano, jare na ugór czarny, ugór za( ozimym
zboAem zasiewano, a to po wszystko po to, Aeby gleb od wyja owienia chroni0. Gdzie za(
ziemia bardzo Ayzn* by a albo teA jej by o pod dostatkiem (jak na Ukrainie czy na skraju
puszczy pod karczunek przeznaczonej) nieraz dwupolówk tylko stosowano (bez ugoru),
czasem za( w ogóle jedno pole by o, a gdy
ziemia rodzi0 przestawa a, wtedy pod
upraw nowe miejsce obierano.
Wiosn* ch opi po zimowych
mrozach radzi w pole Awawo id*, z wo y
swymi a p ugami, iAby panu rol ora0. Orz*
przeto pole jare wraz pod zasiew
przeznaczone, orz* ugór takAe (bo
trzykrotnie trzeba), bro8 za( Panie BoAe,
iAby ozimin ora0 mieli, któr* na jesieni
wsiano i w spokoju aA do lata wzrasta0 musi.
Potem za( bronami grudy rozbijaj*, a na
koniec pole jare ziarnem przechowanym
obsiewaj*. Nawóz bardzo jest ceniony, bo
zawsze jest go za ma o i na cz (0 jedynie
roli starcza. Tam, gdzie zboAem samym
ca y folwark stoi, stada byd a tylko dla nawozu s* trzymane. Oprócz gnoju bydl cego jeszcze
szlam ze stawów rybnych oraz popió z wypalanych lasów jako nawóz s ugiwa y.
Wzrasta tedy ono zboAe aA do lata, oko pa8skie ciesz*c. W maju wed ug odwiecznego
kalendarza sianokosy nast puj*, kiedy traw (cina si kosami, w stogi w *kach uk adaj*c pod
daszkami (tzw. brogami), a gdy wyschnie - suche do stodó si zwozi. Gdy za( w lipcu albo w
sierpniu zboAe nam dojrzeje, wtedy A*0 je trzeba, a roboty przy tym huk i najpracowitszy czas to
w roku. Ozime pierwej dojrzewa, nieraz w czerwcu jeszcze, potem za( s* Aniwa duAe. Koniec
Aniw ko o po owy sierpnia nast puje, a jest (wi tem wielkim, co doAynki si nazywa. Na jesieni
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola
Strona 20
Str.20
znowu orka, bo to ca * rol teraz ora0 trzeba i bronowa0 (pod ozime takoA), po czym
uroczy(cie siew jesienny ozimego Ayta i pszenicy si poczyna. Po tym juA narz dzia si do stodó
chowa. Na (w. Marcina (11.XI) czynsze i daniny chamstwo sk ada, potem za( juA zima
nast puje, kiedy w polu nikt nie robi, jeno sprz ty w domu konserwuje i naprawia, zasi w
gumnie pa8skim a stodo ach zboAe cepem m óc*.
Sad i ogród
Gospodyni dba starannie o ogródek przydomowy, w którym rozmaite zio a i warzywa
piel gnuje dla poAytku, panny za( grz*dki kwiatowe maj*, które oko ciesz* i na wianki s*
sposobne. Dobrze teA mie0 wedle dworu sad cienisty, od letnich upa ów schronienie i owoców
+ród o. A przy sadzie chmielnik spory, gdzie po tykach chmiel si wije.
Gdy natura si na wiosn budzi, wtedy grz*dki ch op za grosz lub dwa przekopie, to si
je wypieli i obsieje czym kto lubi: to rzodkiewk*, to rzeAuch* i sa at*, koprem, majerankiem,
sza wi*; sadzi si ogórki, marchew, groch, cebul , kapust i rzep , a brzoskwinie i morele nawet!
Oko o drzew w sadzie teA zakrz*tnie si gospodarz, bo okopa0 trzeba krzaczki, ga *zek
poprzycina0, nowe szczepy drzewek, róA i wina pozasadza0 (winoro(le bowiem teA nam ros y,
najs ynniejsze za( winnice s* spod Lwowa), mszyce albo liszki je(li s* to powybiera0, chwasty
precz wyrzuci0, by wilgoci nie zabra y, wreszcie drzewka, krzewy trzaskami podsypa0 wko o.
Wszystko potem ro(nie jako malowanie, latem za( do zbiorów dojrzeje bogatych, z
czego poAytek niema y. Tak o jab kach Rej powiada: “dobre warzone, dobre smaAone, dobre
pieczone, dobrze im g ( nadzia0, dobra kasza z nich, przetarszy przez durszlak, dobrze je
ususzy0 i w pudle na ca y rok chowa0, nie wszytko g *by gry+0, jako (winia.” Tak z owoców
cz (0 na targu sprzeda0 moAna, je(li duAe zbiory mamy, nade wszystko za( przetwory na
zimow* por robi0, co po zbiorach na jesieni pani domu rada czyni.
A to konfitury smaAy, to kompoty, 0wik y z chrzanem, ogórki solone, kapust kiszon*,
suszone (liwki robi i wiele innych pyszno(ci. TakAe wódki owocowe w domu pal*. Rzepy,
marchwi czy kapusty do do ów si zakopuje, by na potem by y. Jesie8 pó+na ko8czy prac przy
ogrodzie, przed mrozami tylko delikatne krzewinki chocho ami s omianymi okry0 trzeba. Gdy
spiAarnia pe na a ogie8 w kominie bucha, niech si tam za (cian* sroAy zima!
Rybo%ówstwo
Stawy rybne szlachcic ch tnie utrzymywa , a je(li nie mia , cz sto kopa0 kaza . Na zim
nieraz spuszczano z nich wod , wiosn* wi c “nadobnie dno przesuszywszy, a gdy juA traweczk*
podro(cie, nie g boko wody przystawi0, siedm albo dziewi 0 karpi pu(ci0, takieA w drug*
karasków. Bo silna to lichwa z kilka ryb pu(ci0, a kilkaset kop wzi*0. Je(li teA masz o8skie
dobre, tedy to w staweczki rozsadzi0, a nie masz li, naby0 albo kupi0”, radzi Miko aj Rej.
Hodowano g ównie karpie i karasie. Przez lato od awiano je z rzadka, okazyjnie, za to na jesieni
spuszczano wod i wybierano wszystkie, prócz ma ej ilo(ci przeznaczonej na zarybienie
przysz ej wiosny. Lecz z niektórych stawów wody nie spuszczano i owiono przez rok ca y,
cho0by i z przer bli. Stawy zwykle by y ma o znacz*c* cz (ci* gospodarstwa, jedynie w
krakowskiem gospodarka stawowa bardzo si liczy a (jak na 5l*sku albo w Czechach), bo w
krainie od morza odleg ej i nie obfituj*cej w jeziora i rzeki ryba by a w cenie. Sporo stawów
by o i na Rusi, chociaA prymitywnych i nieumiej tnie kopanych. Beczki ryb solonych,
ususzonych i w dzonych do miast w drowa y, na dni postne zw aszcza przeznaczone.
Copyright by Wydawnictwo Odyn.pl & Dzikie Pola