brzoskwinki w ciecie francuskim
Szczegóły |
Tytuł |
brzoskwinki w ciecie francuskim |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
brzoskwinki w ciecie francuskim PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie brzoskwinki w ciecie francuskim PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
brzoskwinki w ciecie francuskim - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Brzoskwinki w cieście francuskim
Składniki:
100 ml zimnej wody
pół łyżeczki miałkiej soli
Kasia
75 g mąki krupczatki
125 g mąki pszennej
pół opakowania budyniu waniliowego,
mleko - tyle ile potrzebne jest w przepisie budyniu
3 łyżki likieru amaretto,
brzoskwinie
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto francuskie:
Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku
roztopić 1/6 Kasi. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę,
roztopione masło i zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć
w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałą Kasię pokroić na małe
kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między
2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt
grubości 2 cm i wstawić do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko
oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkować
na kwadratowy placek grubości około 2 cm, tak by środek był grubszy niż boki.
Na środku rozłożyć schłodzoną Kasię, tak by rogi znajdowały się pośrodku
boków ciasta. Rogi ciasta połączyć z Kasią, formując kopertę, i zlepić ciasto na
złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Ciasto
z Kasią wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż
szerokość. Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki
na 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt.
Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób,
tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za
każdym razem wstawiając je do lodówki na godzinę. Po każdym schłodzeniu
ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie
przywierało. Ciasto przed pieczeniem rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm.
Ciasto pokroić w kwadraty. Przygotować budyń według przepisu na
opakowaniu. Brzoskwinie obrać, pokroić. Na środek połowy kwadratów
położyć łyżeczkę masy budyniowej, przykryć połówkami brzoskwiń, pokropić
Strona 2
likierem i nakryć pozostałymi kwadratami, zlepić. Po upieczeniu oprószyć
cukrem pudrem.