Baleron peklowany na sucho, w osłonce
Szczegóły |
Tytuł |
Baleron peklowany na sucho, w osłonce |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
Baleron peklowany na sucho, w osłonce PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie Baleron peklowany na sucho, w osłonce PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
Baleron peklowany na sucho, w osłonce - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Baleron peklowany na sucho, w osłonce
surowiec mięsny: mięso wykrojone z karkówki, z półtusz niezbyt otłuszczonych;
surowce niemięsne i przyprawy (na 10 kg surowca):
40 dag mieszanki peklującej (sól:saletra = 100:3),
2 dag pieprzu i ziela angielskiego;
osłonka: błona z sadła
Przygotować mięso do peklowania i mieszankę peklującą, dodać do niej rozdrobnione
przyprawy. Natrzeć karkówkę mieszanką peklującą, włożyć do naczynia, nakryć talerzem i
przycisnąć słoikiem z wodą. Co parę dni obracać mięso. Po 15 dobach peklowania mięso
opłukać w ciepłej wodzie, obsuszyć w powietrzu, owinąć .w błonę z sadła, osznurować
wzdłuż i w poprzek, zrobić pętelkę. Balerony powiesić w celu obsuszenia powierzchni i
wędzić w ciepłym dymie przez 2 dni. Parzyć przez 1 i 1 /2 godz. w temperaturze bliskiej
wrzenia, wychłodzić w powietrzu.
Przechowywanie: można przechowywać przez 4 tygodnie w chłodnym i przewiewnym
pomieszczeniu, najlepiej na wisząco.
Oznaki psucia: zmiany barwy i zapachu, zapleśnienie osłonki.
Autorzy: Andrzej Pisula i Roman Dowierciał