Baleron peklowany na sucho, w osłonce

Szczegóły
Tytuł Baleron peklowany na sucho, w osłonce
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

Baleron peklowany na sucho, w osłonce PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie Baleron peklowany na sucho, w osłonce PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

Baleron peklowany na sucho, w osłonce - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Baleron peklowany na sucho, w osłonce surowiec mięsny: mięso wykrojone z karkówki, z półtusz niezbyt otłuszczonych; surowce niemięsne i przyprawy (na 10 kg surowca): 40 dag mieszanki peklującej (sól:saletra = 100:3), 2 dag pieprzu i ziela angielskiego; osłonka: błona z sadła Przygotować mięso do peklowania i mieszankę peklującą, dodać do niej rozdrobnione przyprawy. Natrzeć karkówkę mieszanką peklującą, włożyć do naczynia, nakryć talerzem i przycisnąć słoikiem z wodą. Co parę dni obracać mięso. Po 15 dobach peklowania mięso opłukać w ciepłej wodzie, obsuszyć w powietrzu, owinąć .w błonę z sadła, osznurować wzdłuż i w poprzek, zrobić pętelkę. Balerony powiesić w celu obsuszenia powierzchni i wędzić w ciepłym dymie przez 2 dni. Parzyć przez 1 i 1 /2 godz. w temperaturze bliskiej wrzenia, wychłodzić w powietrzu. Przechowywanie: można przechowywać przez 4 tygodnie w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, najlepiej na wisząco. Oznaki psucia: zmiany barwy i zapachu, zapleśnienie osłonki. Autorzy: Andrzej Pisula i Roman Dowierciał