buki z ziemniakami

Szczegóły
Tytuł buki z ziemniakami
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

buki z ziemniakami PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie buki z ziemniakami PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

buki z ziemniakami - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułki z ziemniakami Składniki na 20 bułek:  • 550 g mąki pszennej chlebowej  • 1 łyżeczka soli • 55 g miękkiego masła • 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (zimnych) • 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży • 2 łyżeczki cukru • 1 jajko, roztrzepane • 125 ml ciepłego mleka • 150 ml ciepłej wody W naczyniu wymieszać mąkę, sól, dodać masło. Dodać rozgniecione ziemniaki,  łącząc wszystko stopniowo z mąką, następnie wsypać drożdże i cukier. Dodać jajko,   mleko i wodę, wszystko zagnieść by otrzymać miękkie ciasto. Wyrabiać, aż będzie   gładkie i elastyczne. Umieścić w większej misce, przykryć folią i pozostawić w   lodówce na 15 godzin (lub trochę dłużej). Ciasto powinno podwoi ć objęto ść i   urosnąć do brzegów miski. Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i wyrobić. Umieścić w  ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1,5 ­ 2 godziny. Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką i podzielić na 20 równych części, z  których uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce oprószonej mąką w wiekszych lub  mniejszych odstępach (wtedy się zetkną podczas pieczenia). Pozostawić na 30 minut   do napuszenia i wyrośnięcia. Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Metoda maszynowa:  W maszynie umieścić najpierw płynne składniki, potem sypkie, na końcu drożdże.  Nastawić program do zagniatania 'dough' i po 30 minutach wyjąć i umie ści ć w   Strona 2 lodówce, nie czekając na wyrośnięcie w maszynie. Dalej postępować wg powyższego   przepisu.