(odc.01) ryba z frytkami
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.01) ryba z frytkami |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.01) ryba z frytkami PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.01) ryba z frytkami PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.01) ryba z frytkami - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.01) ryba z frytkami
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.1)
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
2 litry oleju roślinnego
950g mączystych ziemniaków
300 ml mąki (1 szklanka + 3 łyżki)
300 ml piwa
1 jajko
sól
4 filety (po 250g) z dorsza lub łupacza, ze skórą, bez łusek i ości
ogórki konserwowe
marynowane jajka
Przygotowanie
Wlać olej do frytkownicy lub głębokiego rondla i zagrzać do temperatury 120°C. Ziemniaki
obrać, pokroić na plastry grubości 1 cm, a następnie w słupki grubości 1 cm. Zanurzyć frytki
w oleju i smażyć 5 minut. Wyjąć i osączyć. Podgrzać olej do 180°C. Do miski wsypać mąkę i
wlać piwo. Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do czystej miski. Żółtko wrzucić do
miski z mąką i dodać szczyptę soli. Trzepaczką wymieszać mąkę z dodatkami na gładkie
ciasto. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę z białek do
ciasta i delikatnie wymieszać. Ponownie zanurzyć frytki w oleju. Rybę zanurzyć w cieście,
strząsnąć nadmiar ciasta i ostrożnie włożyć rybę do oleju ruchem od siebie. Smażyć 3-4
minuty. Wyjąć z oleju, osączyć na papierze kuchennym. Podawać na talerzu lub gazecie z
ogórkiem konserwowym i ewentualnie marynowanym jajkiem.
© Jamie Oliver 2002