(odc.01) ryba z frytkami

Szczegóły
Tytuł (odc.01) ryba z frytkami
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.01) ryba z frytkami PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.01) ryba z frytkami PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.01) ryba z frytkami - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.01) ryba z frytkami Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.1) ilość osób: 4 trudność: łatwe Składniki 2 litry oleju roślinnego 950g mączystych ziemniaków 300 ml mąki (1 szklanka + 3 łyżki) 300 ml piwa 1 jajko sól 4 filety (po 250g) z dorsza lub łupacza, ze skórą, bez łusek i ości ogórki konserwowe marynowane jajka Przygotowanie Wlać olej do frytkownicy lub głębokiego rondla i zagrzać do temperatury 120°C. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości 1 cm, a następnie w słupki grubości 1 cm. Zanurzyć frytki w oleju i smażyć 5 minut. Wyjąć i osączyć. Podgrzać olej do 180°C. Do miski wsypać mąkę i wlać piwo. Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do czystej miski. Żółtko wrzucić do miski z mąką i dodać szczyptę soli. Trzepaczką wymieszać mąkę z dodatkami na gładkie ciasto. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę z białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Ponownie zanurzyć frytki w oleju. Rybę zanurzyć w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta i ostrożnie włożyć rybę do oleju ruchem od siebie. Smażyć 3-4 minuty. Wyjąć z oleju, osączyć na papierze kuchennym. Podawać na talerzu lub gazecie z ogórkiem konserwowym i ewentualnie marynowanym jajkiem. © Jamie Oliver 2002