oblicza geografii 3
Szczegóły |
Tytuł |
oblicza geografii 3 |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
oblicza geografii 3 PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie oblicza geografii 3 PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
oblicza geografii 3 - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
JAK SPOWODOWAĆ, BY
TWARDE AWOKADO
SZYBCIEJ DOJRZAŁO?
DOŚWIADCZENIE
Strona 2
OBSERWACJA
Awokado jest dobre dopiero wtedy, kiedy jest
miękkie. Żeby jednak osiągnąć ten stan
owocu, awokado musi stać koło tygodnia, aby
faktycznie nadawało się do spożycia. Żadko
kiedy da się takie awokado kupić w sklepie,
pozostaje więc kupienie twardego jak skała
owocu i czekanie, aż dojrzeje gdzieś w kącie.
Warto wiedzieć, że awokado jest nietypowym
owocem, które nie dojrzewa na drzewie, a
dopiero kilka dni od zerwania.
Strona 3
PROBLEM
B A D WA C Z Y
Jak przyspieszyć dojrzewanie
awokado ?
Strona 4
PRÓBA KONTROLNA
• Jeden z owoców wkładamy do torebki foliowej wraz z jabłkiem
Strona 5
PRÓBA BADAWCZA
• Awokado wkładamy do torebki foliowej, a następnie wkładamy owoc do
zamrażarki.
Strona 6
HIPOTEZA
• Awokado w torebce foliowej z jabłkiem, w
temperaturze pokojowej dojrzeje w mniej
niż 5 dni.
• Awokado w torebce foliowej włożone do
zamrażarki pozostanie twarde przez 5 dni.
Strona 7
OBSERWACJA
• Po kilku dniach obserwujemy, że awokado nie wstawione do zamrażarki
wyraźnie zmiękło i zmieniło kolor. Natomiast awokado z zamrażarki pozostało
twarde tak jak przed doświadczeniem.
Strona 8
WNIOSEK
AWOKADO Z JABŁKIEM
Jabłko wytwarza etylen, który wspomaga
dojrzewanie owoców w krótrzym czasie.
Na dodatek tempetarura +/- 23oC sprawia,
że owoce szybciej odzyskują
zdolność dojrzewania, przez co awokado w
ciągu niespełna 3 dni było zdatne do
spożycia. Awokado po rozkrojeniu (po 5
dniach) wyglądało tak à
Strona 9
WNIOSEK
AWOKADO Z ZAMRAŻARKI
Niska temperatura zapobiega
szybkiemu dojrzewaniu owoców. Awokado
włożone do zamrażarki po pięciu dniach
pozostało twarde, gorzkie i cierpkie.
Wyglądało tak à