oblicza geografii 3

Szczegóły
Tytuł oblicza geografii 3
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

oblicza geografii 3 PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie oblicza geografii 3 PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

oblicza geografii 3 - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 JAK SPOWODOWAĆ, BY TWARDE AWOKADO SZYBCIEJ DOJRZAŁO? DOŚWIADCZENIE Strona 2 OBSERWACJA Awokado jest dobre dopiero wtedy, kiedy jest miękkie. Żeby jednak osiągnąć ten stan owocu, awokado musi stać koło tygodnia, aby faktycznie nadawało się do spożycia. Żadko kiedy da się takie awokado kupić w sklepie, pozostaje więc kupienie twardego jak skała owocu i czekanie, aż dojrzeje gdzieś w kącie. Warto wiedzieć, że awokado jest nietypowym owocem, które nie dojrzewa na drzewie, a dopiero kilka dni od zerwania. Strona 3 PROBLEM B A D WA C Z Y Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado ? Strona 4 PRÓBA KONTROLNA • Jeden z owoców wkładamy do torebki foliowej wraz z jabłkiem Strona 5 PRÓBA BADAWCZA • Awokado wkładamy do torebki foliowej, a następnie wkładamy owoc do zamrażarki. Strona 6 HIPOTEZA • Awokado w torebce foliowej z jabłkiem, w temperaturze pokojowej dojrzeje w mniej niż 5 dni. • Awokado w torebce foliowej włożone do zamrażarki pozostanie twarde przez 5 dni. Strona 7 OBSERWACJA • Po kilku dniach obserwujemy, że awokado nie wstawione do zamrażarki wyraźnie zmiękło i zmieniło kolor. Natomiast awokado z zamrażarki pozostało twarde tak jak przed doświadczeniem. Strona 8 WNIOSEK AWOKADO Z JABŁKIEM Jabłko wytwarza etylen, który wspomaga dojrzewanie owoców w krótrzym czasie. Na dodatek tempetarura +/- 23oC sprawia, że owoce szybciej odzyskują zdolność dojrzewania, przez co awokado w ciągu niespełna 3 dni było zdatne do spożycia. Awokado po rozkrojeniu (po 5 dniach) wyglądało tak à Strona 9 WNIOSEK AWOKADO Z ZAMRAŻARKI Niska temperatura zapobiega szybkiemu dojrzewaniu owoców. Awokado włożone do zamrażarki po pięciu dniach pozostało twarde, gorzkie i cierpkie. Wyglądało tak à