bueczki - cakiem zwyczajne

Szczegóły
Tytuł bueczki - cakiem zwyczajne
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

bueczki - cakiem zwyczajne PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki - cakiem zwyczajne PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

bueczki - cakiem zwyczajne - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułeczki – całkiem zwyczajne Składniki na 10 bułeczek: • 400 g mąki chlebowej • 1,5 łyżeczki soli (można dać troszkę mniej) • 1 łyżeczka drobnego cukru • 15 g drożdży instant (lub 30 g świeżych) • 120 ml ciepłego mleka • 175 ml ciepłej wody Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, po środku zrobić wgłębienie.   Drożdże rozpuścić w mleku, wlać do dołka, lekko posypać z wierzchu mąką i   zostawić w temperaturze pokojowej na 15 ­ 20 minut. Następnie wlać wodę,  wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko   posypanej mąką przez 8 ­ 10 minut, aż stanie sie gładkie i elastyczne. Wło ży ć do   miski, przykryć ręczniczkiem i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu   (około 1,5 godziny). Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by "odpoczęło".   Podzielić na 10 części (u mnie wyszło 9), z każdej z nich uformować w dłoniach   kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch   delikatnie obsypać mąką, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć  ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut (bułeczki powinny podwoić  objętość). Po tym czasie w bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (aż niemal do samej   blachy); ja zrobiłam go końcem drewnianej łyżki, można też kantem dłoni. Ponownie   odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 230ºC, na dole umieścić pojemnik  żaroodporny z wod ą.   Wstawić wyrośnięte bułeczki i piec około 13 ­ 15 minut na złoty kolor. Strona 2