bueczki - cakiem zwyczajne
Szczegóły |
Tytuł |
bueczki - cakiem zwyczajne |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bueczki - cakiem zwyczajne PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki - cakiem zwyczajne PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bueczki - cakiem zwyczajne - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki – całkiem zwyczajne
Składniki na 10 bułeczek:
• 400 g mąki chlebowej
• 1,5 łyżeczki soli (można dać troszkę mniej)
• 1 łyżeczka drobnego cukru
• 15 g drożdży instant (lub 30 g świeżych)
• 120 ml ciepłego mleka
• 175 ml ciepłej wody
Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, po środku zrobić wgłębienie.
Drożdże rozpuścić w mleku, wlać do dołka, lekko posypać z wierzchu mąką i
zostawić w temperaturze pokojowej na 15 20 minut. Następnie wlać wodę,
wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko
posypanej mąką przez 8 10 minut, aż stanie sie gładkie i elastyczne. Wło ży ć do
miski, przykryć ręczniczkiem i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu
(około 1,5 godziny).
Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by "odpoczęło".
Podzielić na 10 części (u mnie wyszło 9), z każdej z nich uformować w dłoniach
kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch
delikatnie obsypać mąką, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć
ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut (bułeczki powinny podwoić
objętość). Po tym czasie w bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (aż niemal do samej
blachy); ja zrobiłam go końcem drewnianej łyżki, można też kantem dłoni. Ponownie
odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 230ºC, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wod ą.
Wstawić wyrośnięte bułeczki i piec około 13 15 minut na złoty kolor.
Strona 2