batony na piwie
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | batony na piwie |
Rozszerzenie: |
batony na piwie PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd batony na piwie pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. batony na piwie Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
batony na piwie Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
Batony na piwie
Składniki na 4 batony:
• 425 g mąki pszennej chlebowej
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suchych drożdży
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki płynnego miodu
• 250 ml piwa
Do naczynia przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, następnie oliwę i miód. Delikatnie
wlewać piwo, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto (wyrabia ć przez 10 minut).
Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (przynajmniej na 1 godzink ę).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 4 części. Z każdej z nich
uformować wałeczek długości 30 cm. Przenieść na blaszkę oprószoną mąką,
przykryć ręczniczkiem i pozostawić na 30 minut lub dłużej, do podwojenia obj ętości.
Oprószyć lekko mąką, można je naciąć i piec w temperaturze
220ºC przez 8 10 minut. Studzić na kratce.
Metoda maszynowa:
Do maszyny wlać piwo, oliwę i miód. Dodać mąki, soli i na końcu drożdży. Nastawić
program do wyrabiania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po skończeniu pracy przez
maszynę wyjąć, uformować batony i dalej postępować wg przepisu.