batony na piwie
Szczegóły |
Tytuł |
batony na piwie |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
batony na piwie PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie batony na piwie PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
batony na piwie - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Batony na piwie
Składniki na 4 batony:
• 425 g mąki pszennej chlebowej
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suchych drożdży
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki płynnego miodu
• 250 ml piwa
Do naczynia przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, następnie oliwę i miód. Delikatnie
wlewać piwo, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto (wyrabia ć przez 10 minut).
Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (przynajmniej na 1 godzink ę).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 4 części. Z każdej z nich
uformować wałeczek długości 30 cm. Przenieść na blaszkę oprószoną mąką,
przykryć ręczniczkiem i pozostawić na 30 minut lub dłużej, do podwojenia obj ętości.
Oprószyć lekko mąką, można je naciąć i piec w temperaturze
220ºC przez 8 10 minut. Studzić na kratce.
Metoda maszynowa:
Do maszyny wlać piwo, oliwę i miód. Dodać mąki, soli i na końcu drożdży. Nastawić
program do wyrabiania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po skończeniu pracy przez
maszynę wyjąć, uformować batony i dalej postępować wg przepisu.