(odc.26) zupa z dyni piżmowej
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.26) zupa z dyni piżmowej |
Rozszerzenie: |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.26) zupa z dyni piżmowej PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.26) zupa z dyni piżmowej pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.26) zupa z dyni piżmowej Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.26) zupa z dyni piżmowej Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.26) zupa z dyni piżmowej
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.26)
ilość osób: 4
Składniki
2 duże sztuki dyni piżmowej (odmiana o podłużnych owocach z beżową skórką)
2 łyżki (30 ml) nasion kolendry
2 suszone papryczki chilli
oliwa
10 plasterków pancetty (włoskiego boczku)
pęczek świeżej szałwii
300g obranych kasztanów jadalnych
1 cebula
1-2 litry bulionu z kurczaka
4-6 łyżek kwaśnej śmietany
oliwa extra vergine
sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odciąć ogonki z dyni, przekroić na pół i łyżeczką
wydrążyć nasiona (nie wyrzucać). Utłuc w moździerzu nasiona kolendry i papryczki chilli.
Posypać dynię przyprawami, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut. Pokroić
pancettę na paseczki. Cebulę drobno posiekać. Oberwać listki szałwii z łodyżek. Rozgrzać w
rondlu oliwę, wrzucić pancettę i smażyć aż będzie rumiana. Dodać połowę szałwii i połowę
kasztanów i smażyć na złoto. Dodać cebulę i mieszając, smażyć ok. 15 minut na małym
ogniu, uważając, żeby cebula się nie przyrumieniła. Wyjąć dynię z pieca, łyżką wybrać
miąższ ze skóry i przełożyć do rondla. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Przełożyć
połowę zawartości rondla do malaksera i zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do rondla i
zamieszać. Doprawić do smaku i gotować na małym ogniu ok. 15 minut.
Resztę szałwii, kasztanów i nasiona wyjęte z dyni włożyć do miseczki, skropić oliwą i
wymieszać. Wrzucić wszystko na patelnię i smażyć mieszając, aż stanie się chrupiące.
Wlać zupę do miseczek. Na wierzchu położyć łyżkę kwaśnej śmietany, posypać chrupkimi
dodatkami i skropić oliwą.
© Jamie Oliver 2002