kajzerki
Szczegóły |
Tytuł |
kajzerki |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
kajzerki PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie kajzerki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
kajzerki - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Kajzerki
Składniki na 8 sporych kajzerek:
• 3 szklanki mąki
• ¾ szklanki letniej wody
• 1½ łyżeczki drożdży instant
• 1½ łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
• 2 łyżki masła
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawa ć od
ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (wyrabianie jest
niezwykle ważne), następnie zostawić by "odpoczęło" przez 10 minut, potem
ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji
plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę
do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformowa ć kulk ę,
spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed
pieczeniem naciąć.
Piec około 15 minut w temperaturze 225ºC.
Strona 2