Wielkanocny krąg warzywny
Szczegóły |
Tytuł |
Wielkanocny krąg warzywny |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
Wielkanocny krąg warzywny PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie Wielkanocny krąg warzywny PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
Wielkanocny krąg warzywny - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Wielkanocny krąg warzywny
Składniki
4 jaja ugotowane na twardo, 4-5 marchewek, kilka łodyg selera
naciowego, 50 dag brokułów (mogą być mrożone), 3 kostki
bulionu warzywnego, puszka szparagów. Sos: szklanka jogurtu
naturalnego, 2 łyżki twarożku homogenizowanego, 2 łyżki oliwy z
oliwek, 3-4 ząbki czosnku, 10 dag kiełków sojowych, biały pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Szparagi wyjąć z puszki i osączyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler
obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi
przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części. Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do
osobnego garnka. Marchewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko
osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na
sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu. W środku ułożyć połówki jaj.
Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z
twarożkiem, oliwą i jogurtem. Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać
do sosu. Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobną
miseczkę z sosem. (100 g - 60 kcal).
Mrożone brokuły gotuje się bardzo krótko - najwyżej 3-5 minut (czas gotowania tych
warzyw zależy od wielkości różyczek i grubości łodyg).