Tak było w Bieszczadach okładka

Średnia Ocena:


Tak było w Bieszczadach

"Historia konfliktu polsko-ukraińskiego z lat 1943-1948 do dzisiaj budzi żywe emocje. Każde o nim przypomnienie wywołuje długie i burzliwe dyskusje. Spór nierzadko dotyczy nie tylko oceny wydarzeń, ale także podstawowych faktów. Często uczestnicy dyskusji, niezależnie od narodowości, próbują nie tyle dojść do prawdy historycznej, co raczej udowodnić słuszność głoszonych przez siebie poglądów, przeważnie polegających na podkreśleniu cierpień swojego narodu i jego obronie przed "niesprawiedliwymi" zarzutami. Stan taki jest w znacznej mierze wynikiem zapóźnienia badań historycznych w tej dziedzinie. Choć do ciekawych nas zdarzeń odnosi się dużo publikacji, to mają one przeważnie przyczynkarski charakter. Żadna z nich nie stara się w sposób całościowy ukazać przebieg zbrojnego konfliktu polsko-ukraińskiego. (...) Niniejsza praca ma w zamyśle przyczynić się, choćby w skromny sposób, do wypełnienia tej luki. Jej celem jest pokazanie ogólnego przebiegu bitew polsko-ukraińskich w latach 1943-1948 na ziemiach dzisiejszej Polski. Twórca (...) stara się w miarę możliwości jak najdokładniej odtworzyć podstawowe fakty, żeby uzyskać pełny obraz konfliktu i dzięki temu móc porównać go z dotychczasowymi twierdzeniami historyków zarówno polskich, jak i ukraińskich." (Fragment Wstępu)

Szczegóły
Tytuł Tak było w Bieszczadach
Autor: Motyka Grzegorz
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Oficyna wydawnicza Volumen
Rok wydania: 1999
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Tak było w Bieszczadach w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Tak było w Bieszczadach PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Pobierz PDF

Nazwa pliku: 4242002305943P1.pdf - Rozmiar: 471 kB
Głosy: 0
Pobierz

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • katarzynka

    Zacznę od podziękowania za szybką realizację zamówienia, bo "Tak było w Bieszczadach" jest ciężko dostępną pozycją. Warto było poczekać! "Tak było w Bieszczadach" jest wyjątkową publikacją. Opowiada o ciężkim rozdziale w relacjach polsko-ukraińskich, jednak twórca nie skupia się jedynie na obszarze Bieszczadów. Opisuje również pomiędzy innymi działania na Zamojszczyźnie czy Pogórzu Przemyskim, przedstawiając pełniejszy obraz zagadnienia. Nie można odmówić autorowi podjęcia próby bezstronności, co przejawia się już w tytule. "Tak było w Bieszczadach" prezentuje meandry niełatwej sąsiedzkiej relacji od dwudziestolecia międzywojennego. Obowiązkowa lektura dla każdego, kto interesuje się tematyką polsko-ukraińską, lecz nie tylko, bo książka ebook jest napisana w przystępny, interesujący sposób. Bardzo polecam!

 

Tak było w Bieszczadach PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:

 

Strona 1 PŁYTA CERAMICZNA PKN645E01 INSTRUKCJA OBSŁUGI I INSTALACJI www.bosch-agd.pl Strona 2 2 Strona 3 SPIS TRE*CI OCHRONA *RODOWISKA NATURALNEGO ....................................4 WSKAZÓWKI DOTYCZ3CE BEZPIECZE4STWA .............................4 OPIS P5YTY CERAMICZNEJ .............................................................8 W53CZNIK G5ÓWNY Z BLOKAD3 P5YTY.......................................13 GOTOWANIE NA P5YCIE CERAMICZNEJ ........................................14 AUTOMATYKA GOTOWANIA ............................................................17 AUTOMATYCZNE OGRANICZENIE CZASU PRACY - WY53CZANIE AWARYJNE P5YTY ....................................19 WY53CZENIE SYGNA5U POTWIERDZAJ3CEGO USTAWIENIE ....19 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA .....................................................20 USUWANIE USTEREK .......................................................................21 AUTORYZOWANY SERWIS ...............................................................23 AKRYLAMID W PRODUKTACH SPO>YWCZYCH ............................24 3 Strona 4 OCHRONA *RODOWISKA NATURALNEGO Utylizacja opakowania Je$eli jest to mo$liwe, opakowa- i zuAytego urzBdzenia nie nale$y zwróci# do miejsca zakupu urz dzenia lub do punktu Urz dzenie zosta o zabezpieczone zbiórki surowców wtórnych. na czas transportu przez specjalne opakowanie. Wszystkie materia y Sprz t przeznaczony do utyliza- zastosowane w produkcji opakowa- cji nale$y unieruchomi# w taki nia s ekologiczne i nadaj si do sposób, aby nie nadawa si do ponownego przetworzenia. u$ytku. Przed usuni ciem starego urz - Poprzez przetworzenie i powtórne dzenia z gospodarstwa domo- wykorzystanie materia ów, z których wego nale$y zdemontowa# ten wyprodukowano opakowanie, sprz t lub oznakowa# nalepk z oszcz dzamy surowce i ogranicza- napisem: „Uwaga! UrzBdzenie my ilo"# odpadów. jest uszkodzone!". Wys uAone urzBdzenie nie jest Aktualne informacje dotycz ce bezwartoDciowym odpadem! sposobu utylizacji mog Pa*stwo uzyska# u sprzedawcy lub w Poprzez utylizacj urz dzenia lokalnych urz dach. zgodnie z przepisami o ochronie "rodowiska naturalnego mo$na odzyska# cenne surowce. WSKAZÓWKI DOTYCZ3CE BEZPIECZE4STWA Przed pod Bczeniem nowego Monta$ i pod czenie urz dzenia urzBdzenia nale$y powierzy# pracownikowi autoryzowanego zak adu serwi- Przed pierwszym w czeniem sowego. Wszystkie prace insta- p yty nale$y przeczyta# dok ad- lacyjne musz by# wykonane nie instrukcj obs ugi, w której zgodnie z podanymi wskazów- podano wa$ne informacje doty- kami oraz ze schematem pod - cz ce bezpiecze*stwa, eksplo- czenia. atacji i konserwacji urz dzenia. W instalacji elektrycznej nale$y Instrukcj nale$y przechowywa# zamontowa# wy cznik z rozwar- w dost pnym miejscu, aby ko- ciem styków minimum 3 mm. rzysta# z niej podczas u$ytko- wania urz dzenia. W przypadku uszkodzenia urzB- Instrukcj obs ugi nale$y zacho- dzenia wskutek nieprawid owej wa# na wypadek sprzeda$y instalacji zostanie cofniIta gwa- urz dzenia i przekaza# j no- rancja. wemu u$ytkownikowi. Nie wolno uruchamia# uszko- dzonego urz dzenia. 4 Strona 5 BezpieczeJstwo Przewód zasilaj cy urz dzenia nie mo$e si styka# z gor c Urz dzenie spe nia wymogi stref grzejn , gdy$ mo$e to przepisów bezpiecze*stwa obo- spowodowa# uszkodzenie p yty i wi zuj cych dla elektrycznego izolacji przewodu. sprz tu gospodarstwa domowe- go. Uwaga! Dno garnka i po- wierzchnia pola grzejnego mu- Wszelkie naprawy mogB wy- sz by# czyste i suche. P yn, któ- konywaK wy Bcznie pracowni- ry przedosta si pomi dzy dno cy autoryzowanych zak adów garnka i powierzchni pola serwisowych. grzejnego, paruje pod wp ywem Naprawy wykonywane przez ciep a. Para gromadz ca si pod osoby nieuprawnione stwarza- garnkiem mo$e spowodowa#, $e jB powaAne zagroAenie dla garnek nagle „podskoczy” do gó- uAytkownika urzBdzenia! ry. ZagroAenie skaleczeniem! Urz dzenie przeznaczone jest Je"li na p ycie pojawi si p k- wy cznie do przyrz dzania po- ni cia, rysy lub szczeliny, wtedy traw na potrzeby gospodarstwa p yt nale$y natychmiast od - domowego. czy# od zasilania elektrycznego. Nie nale$y pozostawia# urz - Wy czy# bezpiecznik kuchenki dzenia bez nadzoru podczas lub wy cznik w skrzynce z bez- przyrz dzania potraw na t usz- piecznikami. Usterk nale$y czu i oleju (np. sma$enie frytek). zg osi# w autoryzowanym zak a- Rozgrzany olej mo$e si samo- dzie serwisowym. istnie zapali#. W $adnym wypad- UrzBdzenie mogB naprawiaK ku nie nale$y wlewa# wody do wy Bcznie pracownicy autory- p on cego t uszczu lub oleju. zowanych zak adów serwiso- ZagroAenie poparzeniem! Je"li wych. Naprawy wykonywane t uszcz si zapali, nale$y przy- przez osoby nieuprawnione kry# naczynie przykrywk , aby stwarzajB powaAne zagroAenie st umi# p omie* i wy czy# pole dla uAytkownika urzBdzenia. grzejne. Naczynie nale$y pozo- ZagroAenie poraAeniem prB- stawi# na p ycie do ostygni cia. dem! Pola grzejne i grza ki urz dzenia mocno nagrzewaj si podczas Zapobieganie uszkodzeniom pracy. Nie zezwala# dzieciom na urzBdzenia przebywanie w pobli$u w czo- nego urz dzenia. Aby nowa p yta ceramiczna zacho- wa a swój pierwotny wygl d przez Obserwowa# wska3nik zgroma- d ugi czas i by a w dobrym stanie dzonej energii cieplnej. Wska3nik technicznym, nale$y przestrzega# ten ostrzega i sygnalizuje, $e poni$szych zalece*. dane pole grzejne jest jeszcze gor ce. Nie wolno umieszcza# na p ycie przedmiotów atwopalnych. Za- groAenie poAarem! 5 Strona 6 Naczynia Do mycia p yty ceramicznej Na p ycie ceramicznej nie wolno mo$na przyst pi# dopiero po jej gotowa# w garnkach i sma$y# na ostygni ciu tzn., kiedy wska3nik patelniach z chropowatymi dna- zgromadzonej energii cieplnej mi, poniewa$ spowoduje to pory- ju$ si nie "wieci. Na o$enie sowanie powierzchni p yty. "rodka czyszcz cego i piel gna- cyjnego na gor c powierzchni Na p ycie nie wolno przygotowy- p yty spowoduje powstanie plam. wa# potraw w naczyniach z two- rzywa sztucznego lub zawini - Nie przykrywa# p yty foli tych w foli aluminiow . Materia- ochronn . y te mog si stopi# i przyklei# Nie ustawia# gor cych garnków i do powierzchni p yty. patelni na polach wska3nikowych Dno naczynia i pole grzejne mu- oraz ramie p yty ceramicznej. sz by# czyste i suche. Skrobaczk mo$na stosowa# tyl- Nie stawia# pustych garnków ko do czyszczenia powierzchni emaliowanych i aluminiowych na p yty ceramicznej. Do czyszcze- gor cym polu grzejnym. Dno nia listew ozdobnych i ramy nie garnka i ceramiczna powierzch- wolno u$ywa# skrobaczki, po- nia p yty mog ulec uszkodzeniu. niewa$ mo$na uszkodzi# te ele- menty. Je"li u$ywaj Pa*stwo do goto- wania specjalnych naczy*, nale- Przebarwienia na p ycie $y stosowa# si do wskazówek ich producenta. ceramicznej Metaliczne przebarwienia na po- Powierzchnia p yty ceramicznej wierzchni p yty ceramicznej powsta- j w wyniku wycierania si dna Nie wykorzystywa# powierzchni garnka lub zastosowania nieodpo- p yty ceramicznej do przecho- wiednich "rodków czyszcz cych. wywania produktów i przygoto- Mo$na je usun # du$ym nak adem wywania posi ków. Ziarenka cu- pracy, stosuj c do tego celu "rodek kru, soli lub piasku, które mog np. „Sidol” lub „Stahl-Fix". si przedosta# na p yt (np. pod- czas mycia warzyw), spowoduj Pracownicy naszych serwisów zarysowanie powierzchni p yty. DwiadczB odp atnie us ugi w za- Zachowa# ostro$no"# i uwa$a#, kresie usuwania przebarwieJ. aby na powierzchni p yty nie Agresywne i rysuj ce powierzchni spad y ostre lub ci $kie przed- "rodki czyszcz ce mog zetrze# mioty, gdy$ mog j uszkodzi# elementy dekoracyjne p yty. Na p y- (np. butelka z przyprawami). cie mog si pojawi# ciemne plamy. Je"li podczas gotowania potrawa Tak$e nieusuni te, przypalone wykipi, nale$y usun # zanie- resztki potraw prowadz do po- czyszczenie z gor cego pola wstawania przebarwie* na p ycie grzejnego za pomoc skrobacz- ceramicznej. ki. Dotyczy to zw aszcza przykle- jonych resztek potraw, cukru i bardzo s odkich da*. 6 Strona 7 Przyk ady moAliwych Metalicznie opalizujBce przebar- uszkodzeJ p yty ceramicznej wienia powsta e w wyniku wyciera- nia si dna garnka lub nieodpo- Poni$ej podajemy przyk ady uszko- wiednie "rodki czyszcz ce. dze* p yty ceramicznej, które nie wp ywaj ujemnie na funkcje i sta- bilno"# ceramiki szklanej. NierównoDci spowodowane przez przyklejony cukier lub resztki potraw z du$ zawarto"ci cukru. Starty nadruk dekoracyjny w wy- niku u$ycia nieodpowiedniego "rod- ka czyszcz cego. Rysy spowodowane przez ziarenka soli, cukru, piasku lub przez chro- powate dno garnka. 7 Strona 8 OPIS P5YTY CERAMICZNEJ Instrukcja obs ugi dotyczy ró$nych modeli. Prosz wybra# w a"ciwy typ Pa*- stwa urz dzenia z poni$ej opisanych p yt. Model PKN 64.. 1. Pole grzejne 17 cm z poszerzonB strefB (17 x 26,5 cm) 2. Pole grzejne 14,5 cm 3. Pole grzejne 14,5 cm 4. Dwustrefowe pole grzejne - strefa 12 cm i 21 cm Model PKB 64.. 1. Pole grzejne 17 cm z poszerzonB strefB (17 x 26,5 cm) 2. Pole grzejne 14,5 cm 3. Pole grzejne 14,5 cm 4. Pole grzejne 21 cm 8 Strona 9 Model PKL 64.. 1. Pole grzejne 18 2. Pole grzejne 14,5 cm 3. Pole grzejne 14,5 cm 4. Dwustrefowe pole grzejne - strefa 14,5 cm i 21 cm Model PKF 64.. 1. Pole grzejne 18 2. Pole grzejne 14,5 cm 3. Pole grzejne 14,5 cm 4. Dwustrefowe pole grzejne - strefa 12 cm i 21 cm 9 Strona 10 Model PKE64.. 1. Pole grzejne 18 cm 2. Pole grzejne 14,5 cm 3. Pole grzejne 14,5 cm 4. Pole grzejne 21 cm Pole z sensorami do sterowania p ytB 1. WskaRniki - stopni mocy grzejnej „1” do „9” - trybu gotowoDci do pracy „–” - zgromadzonej energii cieplnej „H / h” 2. Sensor w Bcznika g ównego 3. Sensory do ustawiania mocy grzejnej 4. Sensor do w Bczania poszerzonej strefy smaAenia 5. Sensor do w Bczania dwustrefowego pola grzejnego 10 Strona 11 Obs uga sensorów sterujBcych W Bczenie dwustrefowego Aby uaktywni# wybran funkcj , na- pola grzejnego le$y lekko dotkn # palcem pole W dwustrefowym polu grzejnym ist- sensora z przyporz dkowanym nieje mo$liwo"# zmiany powierzchni symbolem. grzejnej. Dotykaj c sensor , mo$na w - Przyk ad: czy# stref zewn trzn lub tylko Po dotkni ciu sensora z symbolem wewn trzn , odpowiednio do wiel- zostanie dodatkowo w czona ko"ci garnka. strefa zewn trzna na dwustrefowym Pole grzejne musi by# w czone, polu grzejnym. aby aktywowa# drug stref . Wskazówka Ustawienia p yty pozostan nie- zmienione, je"li dotkn Pa*stwo bardzo krótko kilku sensorów. Umo$liwia to wytarcie z obszaru sensorów np. resztek potrawy, która wykipia a podczas gotowania. Pola sensorów steruj cych musz by# czyste i suche. Wilgo# i brud mog spowodowa# zak ócenia w W Bczenie zewnItrznej strefy funkcjonowaniu pola z sensorami do sterowania p yt . Dotkn # pole sensora . Za"wieci si lampka kontrolna. W Bczenie jednostrefowego Wy Bczenie zewnItrznej strefy pola grzejnego Ponownie dotkn # pole sensora . W przypadku jednostrefowego pola Lampka kontrolna zga"nie. grzejnego nie mo$na zmieni# po- wierzchni grzejnej. Wskazówka Na jednostrefowym polu grzejnym Urz dzenie zapami tuje ostatnie nale$y gotowa# w naczyniu z dnem ustawienie i wybiera je automatycz- odpowiadaj cym "rednicy pola. nie przy nast pnym w czeniu dwu- strefowego pola grzejnego. W Bczenie poszerzonej strefy smaAenia Na tym polu grzejnym mo$na do- datkowo w czy# poszerzon stref sma$enia. Pole grzejne musi by# w czone, aby aktywowa# stref sma$enia. 11 Strona 12 WskaRnik zgromadzonej energii cieplnej P yta ceramiczna wyposa$ona jest we wska3niki zgromadzonej energii cieplnej, przyporz dkowane do ka$- dego pola grzejnego. Zadaniem wska3nika jest sygnali- zowanie, $e dane pole grzejne jest W Bczenie poszerzonej strefy jeszcze gor ce. smaAenia Wska3nik zgromadzonej energii Dotkn # pole sensora . cieplnej jest dwustopniowy. Za"wieci si lampka kontrolna. Je"li na wska3niku zostanie pod- "wietlone „H”, oznacza to, $e pole Wy Bczenie poszerzonej strefy grzejne jest jeszcze na tyle gor ce, smaAenia $e mo$na na nim podtrzymywa# po- Ponownie dotkn # pole sensora trawy w stanie ciep ym lub topi# Lampka kontrolna zga"nie. niektóre produkty. Wskazówka Kiedy pole grzejne nieco ostygnie, wtedy na wska3niku pojawi si „h” i Urz dzenie zapami tuje ostatnie pozostanie pod"wietlone do mo- ustawienie i wybiera je automatycz- mentu, a$ pole grzejne na tyle osty- nie przy nast pnym w czeniu pola gnie, $e jego dotkni cie nie grozi grzejnego. poparzeniem. Halogenowe pole grzejne System grzejny pola halogenowego osi ga ju$ po kilku sekundach pe n moc grzejn . Grza ki halogenowego pola grzej- nego "wiec si bardzo intensywnie i nie wolno kierowa# wzroku bezpo- "rednio na pole halogenowe. Uwaga! W przypadku przerwy w dop ywie pr du, wska3nik zgromadzonej energii cieplnej nie za"wieci si po ponownym w czeniu zasilania elektrycznego. ZachowaK ostroAnoDK! Pola grzejne mogB byK jeszcze gorBce! 12 Strona 13 W53CZNIK G5ÓWNY Z BLOKAD3 P5YTY W Bcznik g ówny W Bczenie blokady Sensor w cznika g ównego s u$y W czy# p yt w cznikiem g ów- do uruchamiania elektronicznego nym. uk adu steruj cego p yty. 1. Na wszystkich czterech polach Po dotkni ciu tego sensora p yta grzejnych ustawi# 2 stopie* mo- ceramiczna jest gotowa do pracy. cy grzejnej. W Bczanie 2. Pola grzejne wy cza# po kolei, od prawej do lewej strony. Sensor w cznika g ównego na- le$y dotyka# do momentu, a$ za- 3. Sensor w cznika g ównego do- "wiec si wska3niki pól grzejnych. tyka# przynajmniej przez 5 se- kund. Po up ywie tego czasu b - dzie rozbrzmiewa# sygna Wy Bczanie d3wi kowy. Blokada jest w - Sensor w cznika g ównego na- czona. le$y dotyka# do momentu, a$ zga- sn wska3niki pól grzejnych. Obs uga p yty Wszystkie pola grzejne zosta y wy- Przy ka$dym w czaniu nale$y do- czone. tyka# sensor w cznika g ównego Wska3nik zgromadzonej energii d u$ej ni$ 4 sekundy. W tym cza- cieplnej pozostanie pod"wietlony do sie pulsuje symbol . Po zga"ni - momentu ca kowitego ostygni cia ciu tego wskazania p yta zostaje pól grzejnych. w czona. Wskazówki Wy Bczenie blokady P yta wy czy si automatycznie, Blokad mo$na wy czy#, wykonu- je"li wszystkie pola grzejne s wy- j c takie same czynno"ci, jak przy czone d u$ej ni$ 10 sekund. aktywowaniu blokady. Je"li po w czeniu p yty "wieci si jeszcze wska3nik zgromadzonej Jednorazowe zablokowanie p yty energii cieplnej, wtedy na wska3- niku pola grzejnego pulsuje wska- P yt mo$na zablokowa# jednora- zanie „H/h” na przemian z „–”. zowo (np. w przypadku wizyty dzie- ci). P yta musi by# wy czona. Blokada zabezpieczajBca przed dzieKmi Dotyka# sensor w cznika g ównego d u$ej ni$ 4 sekundy. Aby uniemo$liwi# dzieciom w czenie pól grzejnych, mo$na Wska3niki pól grzejnych zgasn . zablokowa# p yt . Blokada jest ca y Wska3nik blokady b dzie si czas aktywna po w czeniu. "wieci# przez 10 sekund, a nast p- nie zga"nie. P yta zosta a zablokowana. 13 Strona 14 Wy Bczenie jednorazowej blokady p yty Dotyka# sensor w cznika g ównego d u$ej ni$ 4 sekundy. P yta jest w czona. Blokada zosta a wy - czona. GOTOWANIE NA P5YCIE CERAMICZNEJ W tym rozdziale podano wskazówki 2. W ci gu kolejnych 5 sekund na- dotycz ce ustawiania pól grzejnych. le$y dotkn # pole sensora (+) W tabelach podano stopnie mocy lub (-). Pojawi si ustawienie grzejnej i czas gotowania ró$nych podstawowe: potraw. Ponadto znajd Pa*stwo wskazów- Symbol (+) = ki, w jaki sposób mo$na obni$y# zu- 9 stopie* mocy grzejnej $ycie energii elektrycznej podczas Symbol (-) = eksploatacji p yty. 4 stopie* mocy grzejnej Sensory (+) i (-) Sensorami (+) i (-) ustawia si wy- brany stopie* mocy grzejnej. Poziom mocy grzejnej: 1 stopieJ mocy grzejnej = najniAsza moc 9 stopieJ mocy grzejnej = najwyAsza moc 3. Aby zmieni# stopie* mocy grzej- Ka$dy poziom mocy grzejnej ma nej, nale$y dotyka# pole sensora stopie* po"redni, który oznaczony (+) lub (-) do momentu, a$ zo- jest kropk . stanie pod"wietlony wybrany sto- pie* mocy grzejnej. Ustawienie P yta musi by# w czona. 1. Dotkn # pole sensora (-). Na wska3niku pulsuje „0”. Zmiana stopnia mocy grzejnej Stopie* mocy grzejnej mo$na zmie- ni# w ka$dej chwili. 14 Strona 15 Wy Bczenie p yty Tabele Aby wy czy# p yt i stopnie mocy W poni$szych tabelach podano grzejnej, nale$y dotyka# pole sen- przyk adowe potrawy, jakie mo$na sora (-) do momentu, a$ pojawi si przygotowa# przy ustawieniu okre- „0”. "lonego stopnia mocy grzejnej. Po ustawieniu wysokiego stopnia Czas gotowania i sma$enia zale$y mocy grzejnej, mo$na dotyka# rów- od rodzaju, wagi i jako"ci danego nie$ pole sensora (+) do momentu, produktu, grzejny w praktyce mog a$ zostanie pod"wietlona cyfra „9”. wyst pi# rozbie$no"ci od warto"ci w Jeszcze raz dotkn # pole sensora podanych w tabelach. (+), pojawi si „0”. Mniejsze warto"ci odnosz si do Pole grzejne wy czy si i po up y- gotowania na mniejszych polach, a wie oko o 5 sekund zostanie pod- wi ksze dotycz pól wi kszych. "wietlony wska3nik zgromadzonej Podane warto"ci s orientacyjne. energii cieplnej. Stopie mocy 9. stopie mocy grzejnej Czas gotowania Ilo do zagotowania do gotowania (minuty) (minuty) w a ciwego TOPIENIE Czekolada, mas o lub galaretka Miód 100 g ------------- 1–2 ------------- elatyna 1 opakowanie ------------- 1–2 ------------- PODGRZEWANIE POTRAW Warzywa z puszki 400 g – 800 g 2–4 1. – 2. 3–6 Rosó 500 ml – 1 litr 3–4 7–8 2–4 G*sta zupa 500 ml – 1 litr 2–4 2–3 2–4 Mleko 200 ml – 400 ml 2–4 1–2 2–3 PODGRZEWANIE I PODTRZYMYWANIE POTRAWY W STANIE CIEP-YM Potrawa mi*sno- warzywna 400 g – 800 g 2–3 1–2 (np. gulasz z soczewicy) Mleko 500 ml – 1 litr 3–4 1. – 2. ODMRA.ANIE I PODGRZEWANIE Szpinak mro0ony 300 g – 600 g 4–5 2. – 3. 5 – 15 Gulasz mro0ony 500 g – 1 kg 4–5 2. – 3. 20 – 30 GOTOWANIE NA PARZE Knedle, kluski 4 – 8 sztuk 8 – 12 4. – 5. *) 20 – 30 (1 – 2 l wody) Ryba 300 g – 600 g 5–8 4 – 5 *) 10 – 15 15 Strona 16 Stopie mocy 9. stopie mocy grzejnej Czas gotowania Ilo do zagotowania do gotowania (minuty) (minuty) w a ciwego GOTOWANIE Ry0 (w podwójnej ilo- 125 g – 250 g 3–4 2–3 15 – 30 3ci wody) Ry0 z mlekiem 125 g – 250 g 4–6 1. – 2. 25 – 35 (500 ml – 1 l mleka) Ziemniaki w mundurkach 750 g – 1,5 kg 5–7 4–5 25 – 30 (1 – 3 szklanki wody) Ziemniaki gotowane 750 g – 1,5 kg 5–7 4–5 15 – 25 (1 – 3 szklanki wody) Warzywa 3wie0e 500 g – 1 kg 4–5 2. – 3. 10 – 20 (1 – 3 szklanki wody) Makaron 200 g – 500 g 8 – 12 6 – 7 *) 6 – 10 (1 – 2 l wody) DUSZENIE Rolady 4 sztuki 5–8 4–5 50 – 60 Piecze6 duszona 1 kg 5–8 4–5 80 – 100 Gulasz 500 g 6 – 11 4–5 50 – 60 SMA.ENIE Sma0y8 w sposób Nale3niki 2–4 6–7 ci9g y Sznycel 1 – 2 sztuki 2–4 6–7 6 – 10 panierowany Stek 2 – 3 sztuki 2–4 7–8 8 – 12 Paluszki rybne 10 sztuk 2–4 6–7 8 – 12 SMA.ENIE NA OLEJU (1 – 2 L OLEJU) 200 g jedno G *boko zamro0one Sma0y8 w sposób nape nienie na- 10 – 15 8–9 produkty (frytki) ci9g y czynia 400 g jedno Sma0y8 w sposób Inne produkty nape nienie na- 10 – 15 4–5 ci9g y czynia *) Gotowa w naczyniu bez przykrycia Jak moAna zaoszczIdziK Ciep o jest przenoszone najbar- energiI elektrycznB? dziej efektywnie, je"li garnek ma tak sam "rednic jak pole Do gotowania na p ycie cera- grzejne. Przy zakupie nowego micznej zalecamy u$ywanie garnka nale$y zwróci# uwag na garnków z grubym i równym to, $e producent podaje cz sto dnem. Nierówne dno garnka mo- "rednic górnej cz "ci garnka, $e spowodowa# wyd u$enie cza- która z regu y jest wi ksza ni$ su gotowania potrawy. "rednica dna. 16 Strona 17 Nale$y wybiera# garnek o wiel- Nale$y pami ta# o prze czeniu ko"ci odpowiedniej do ilo"ci go- pola grzejnego w odpowiednim towanej potrawy. Gotowanie w czasie na ni$szy stopie* mocy du$ym i tylko cz "ciowo wype - grzejnej. nionym garnku spowoduje Wykorzysta# fakt, $e pole grzej- zwi kszone zu$ycie energii elek- ne b dzie jeszcze d ugo ciep e trycznej. po wy czeniu. Przy d u$szym Garnki i patelnie nale$y zawsze czasie gotowania mo$na wy - przykrywa# przykrywk o dopa- czy# pole grzejne ju$ na 5 do 10 sowanej wielko"ci. minut przed ko*cem gotowania. Potrawy nale$y gotowa# w ma ej Przez ca y czas, kiedy "wieci si ilo"ci wody. W ten sposób mo$- wska3nik zgromadzonej energii na zaoszcz dzi# energi elek- cieplnej „H”, mo$na wykorzy- tryczn . W przypadku gotowania sta# wy czone ju$ pole grzejne warzyw pozostan zachowane do podgrzewania potraw lub to- witaminy i warto"ci od$ywcze. pienia niektórych produktów. AUTOMATYKA GOTOWANIA P yta ceramiczna wyposa$ona jest 2. Dotkn # jednocze"nie pola sen- w funkcj elektronicznego sterowa- sorów (+) i (-). Funkcja automa- nia procesem gotowania na wszyst- tyki gotowania zosta a aktywo- kich czterech polach grzejnych. wana. Na wska3niku pulsuje Dzi ki tej funkcji nie trzeba czeka# wskazanie „A” na przemian ze do momentu, a$ potrawa si zago- wskazaniem stopnia mocy grzej- tuje, aby dopiero wtedy zmniejszy# nej np. „4”. moc grzejn . Po zagotowaniu si potrawy, pole Ju$ na pocz tku gotowania mo$na grzejne prze cza si automatycz- ustawi# wybrany stopie* mocy nie z powrotem na stopie* mocy grzejnej dla gotowania w a"ciwego. grzejnej, jaki zosta wcze"niej usta- Pole grzejne nagrzewa si najpierw wiony dla gotowania w a"ciwego. z maksymaln moc , a nast pnie automatycznie prze cza si na wy- Tabele brany wcze"niej poziom mocy. W poni$szych tabelach podano po- Czas nagrzewania si pola grzejne- trawy, które mo$na przygotowa# z go zale$y od stopnia mocy, jaki zo- zastosowaniem funkcji automatyki sta ustawiony dla gotowania w a- gotowania. "ciwego. Mniejsze warto"ci odnosz si do gotowania na mniejszych polach Ustawienie funkcji automatyki grzejnych, a wi ksze dotycz pól gotowania wi kszych. Podane warto"ci s 1. Ustawi# wybrany stopie* mocy orientacyjne. grzejnej. 17 Strona 18 Stopie mocy Czas gotowania Potrawy przygotowane z automatyk8 gotowania Ilo grzejnej (minuty) PODGRZEWANIE POTRAW Warzywa z puszki 400 g – 800 g A 1. – 2. 5 – 10 Rosó 500 ml – 1 l A7–8 4–7 G*sta zupa 500 ml – 1 l A2–3 3–6 Mleko 200 ml – 400 ml A1–2 4–7 PODGRZEWANIE I PODTRZYMYWANIE POTRAW W STANIE CIEP-YM Potrawa mi*sno-warzywna 400 g – 800 g A1–2 ------------- (np. gulasz z soczewicy) ROZMRA.ANIE I PODGRZEWANIE Szpinak mro0ony 300 g – 600 g A 2. – 3. 10 – 20 Gulasz mro0ony 500 g – 1 kg A 2. – 3. 20 – 30 GOTOWANIE NA PARZE Ryba 300 g – 600 g A 4 – 5 *) 20 – 25 GOTOWANIE Ry0 (w podwójnej ilo3ci wody) 125 g – 250 g A2–3 20 – 30 Ziemniaki w mundurkach w 1 – 3 szklankach wody 750 g – 1,5 kg A4–5 30 – 40 Ziemniaki gotowane w 1 – 3 szklankach wody 750 g – 1,5 kg A4–5 20 – 30 Warzywa 3wie0e w 1 – 3 szklankach wody 500 g – 1 kg A 2. – 3. 10 – 20 DUSZENIE Rolady mi*sne 4 kawa ki A4–5 50 – 60 Mi*so duszone 1 kg A4–5 80 – 100 SMA.ENIE Paluszki rybne 10 sztuk A6–7 8 – 12 Sma0y8 Nale3niki A6–7 na bie09co Sznycle panierowane 1 – 2 sztuki A6–7 8 – 12 *) Gotowa w naczyniu bez przykrycia 18 Strona 19 Wskazówki dotyczBce Mleko i inne p yny kipiB automatyki gotowania Potrawy, które szybko kipi pod- Funkcj automatycznego gotowania czas gotowania, nale$y gotowa# w opracowano z my"l o gotowaniu wysokich garnkach. potraw w ma ej ilo"ci wody w taki sposób, aby zachowa y warto"ci Mleko siI przypala od$ywcze. Przed nape nieniem garnka mle- Do gotowania potrawy na du$ym kiem nale$y wyp uka# go zimn polu grzejnym wystarczy doda# tyl- wod . ko ok. 3 fili$anek wody, a w przy- Podczas smaAenia potrawa moAe padku gotowania na ma ym polu, siI przykleiK do patelni tylko ok. 2 fili$anek. Produkty nale$y wk ada# na odpo- Ry$ najlepiej gotowa# w ilo"ci wody wiednio rozgrzany t uszcz (t uszcz dwa razy wi kszej ni$ jego obj to"#. "lizga si po uko"nym dnie patelni). Garnek nale$y przykry# pokrywk . Nie nale$y zbyt wcze"nie odwraca# Funkcja automatyki gotowania nie potraw na patelni. Po up ywie pew- znajduje zastosowania w przypadku nego czasu mi so i placki ziemnia- potraw, które musz by# gotowane czane same odklejaj si od patelni. w du$ej ilo"ci wody (np. przy goto- waniu klusek). AUTOMATYCZNE OGRANICZENIE CZASU PRACY - WY53CZANIE AWARYJNE P5YTY Je"li jedno z pól grzejnych jest w - Po dotkni ciu sensora (+), wska3nik czone d u$szy czas i nie nast pi a zga"nie. zmiana ustawienia, wtedy p yta wy- Wtedy mo$na wykona# nowe usta- cza si automatycznie w trybie wienie. awaryjnym. Czas, który up ywa do momentu au- System automatycznego ograni- tomatycznego wy czenia si pola czenia czasu pracy p yty powoduje grzejnego, zale$y od ustawionej wy czenie nagrzewania pól. mocy grzejnej (1 do 10 godzin). Na wska3niku pola grzejnego pulsu- je „F” na przemian z cyfr „8”. WY53CZENIE SYGNA5U POTWIERDZAJ3CEGO USTAWIENIE Dotkni cie i prawid owe aktywowa- 1. Na wszystkich czterech polach nie funkcji przyporz dkowanej do grzejnych ustawi# 3 stopie* mo- tego sensora potwierdzane jest cy grzejnej. krótkim sygna em d3wi kowym. 2. Pola grzejne nale$y wy cza# po Sygna ten mo$na wy czy# w spo- kolei, od prawej do lewej strony. sób opisany poni$ej. 19 Strona 20 3. Sensor w cznika g ównego na- Sygna potwierdzaj cy prawid owe le$y dotyka# przynajmniej przez aktywowanie sensorów mo$na po- 5 sekund. Po up ywie tego czasu nownie w czy#. b dzie rozbrzmiewa# sygna W tym celu nale$y wykona# takie d3wi kowy. same czynno"ci, jak w przypadku wy czania sygna u. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA P yty nie wolno myK Po usuni ciu brudu skrobaczk i urzBdzeniami czyszczBcymi kiedy p yta ostygnie do letniej pod ciDnieniem temperatury, nale$y j czy"ci# lub strumieniem pary! odpowiednim "rodkiem i wytrze# kuchennym r cznikiem. Uwaga! P yta nie mo$e by# go- P yta ceramiczna r ca, w przeciwnym razie po- Hrodki ochronne i czyszcz ce po- wstan plamy. krywaj ceramiczn powierzchni Nast pnie zmy# p yt mokr p yty b yszcz c warstw , która nie szmatk i wytrze# do sucha czy- przyjmuje brudu. Dzi ki temu p yta st "ciereczk . ceramiczna pozostanie d ugo w do- brym stanie, a czyszczenie jej b - Podczas czyszczenia tylko dzie znacznie atwiejsze. ostrze skrobaczki powinno doty- ka# powierzchni p yty. Korpus Do czyszczenia p yty polecamy skrobaczki móg by zarysowa# "rodki „Hakasil” lub „Cera-fix”, do- ceramik . st pne w drogeriach, sklepach ze sprz tem gospodarstwa domowego Uwaga! i w supermarketach. P yt ceramiczn nale$y czy"ci# po Ostrze skrobaczki jest bardzo ka$dym jej u$yciu. Dzi ki temu ostre! NiebezpieczeJstwo skale- resztki potraw nie przyklej si do czenia! ZachowaK ostroAnoDK! powierzchni p yty. Uszkodzone ostrze skrobaczki Plamy z wody mo$na usun # so- nale$y natychmiast wymieni#. kiem z cytryny lub octem. Je"li kwa- Po zako*czeniu czyszczenia "ny p yn przedostanie si na ram skrobaczk , nale$y zawsze za- p yty, wtedy nale$y j natychmiast bezpiecza# jej ostrze. wyczy"ci# mokr "ciereczk . W przeciwnym razie na ramie p yty mog si pojawi# matowe plamy. Mocne zabrudzenia nale$y usuwa# z p yty specjaln skrobaczk . Najpierw nale$y usun # skro- baczk resztki potraw i odpryski z t uszczu. 20