"Historia konfliktu polsko-ukraińskiego z lat 1943-1948 do dzisiaj budzi żywe emocje. Każde o nim przypomnienie wywołuje długie i burzliwe dyskusje. Spór nierzadko dotyczy nie tylko oceny wydarzeń, ale także podstawowych faktów. Często uczestnicy dyskusji, niezależnie od narodowości, próbują nie tyle dojść do prawdy historycznej, co raczej udowodnić słuszność głoszonych przez siebie poglądów, przeważnie polegających na podkreśleniu cierpień swojego narodu i jego obronie przed "niesprawiedliwymi" zarzutami.
Stan taki jest w znacznej mierze wynikiem zapóźnienia badań historycznych w tej dziedzinie. Choć do ciekawych nas zdarzeń odnosi się dużo publikacji, to mają one przeważnie przyczynkarski charakter. Żadna z nich nie stara się w sposób całościowy ukazać przebieg zbrojnego konfliktu polsko-ukraińskiego. (...)
Niniejsza praca ma w zamyśle przyczynić się, choćby w skromny sposób, do wypełnienia tej luki. Jej celem jest pokazanie ogólnego przebiegu bitew polsko-ukraińskich w latach 1943-1948 na ziemiach dzisiejszej Polski. Twórca (...) stara się w miarę możliwości jak najdokładniej odtworzyć podstawowe fakty, żeby uzyskać pełny obraz konfliktu i dzięki temu móc porównać go z dotychczasowymi twierdzeniami historyków zarówno polskich, jak i ukraińskich."
(Fragment Wstępu)
Szczegóły
Tytuł
Tak było w Bieszczadach
Autor:
Motyka Grzegorz
Rozszerzenie:
brak
Język wydania:
polski
Ilość stron:
Wydawnictwo:
Oficyna wydawnicza Volumen
Rok wydania:
1999
Tytuł
Data Dodania
Rozmiar
Porównaj ceny książki Tak było w Bieszczadach w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.
Tak było w Bieszczadach PDF - podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Pobierz PDF
Nazwa pliku: 4242002305943P1.pdf - Rozmiar: 471 kB
Głosy: 0 Pobierz
To twoja książka?
Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.
Recenzje
katarzynka
Zacznę od podziękowania za szybką realizację zamówienia, bo "Tak było w Bieszczadach" jest ciężko dostępną pozycją. Warto było poczekać! "Tak było w Bieszczadach" jest wyjątkową publikacją. Opowiada o ciężkim rozdziale w relacjach polsko-ukraińskich, jednak twórca nie skupia się jedynie na obszarze Bieszczadów. Opisuje również pomiędzy innymi działania na Zamojszczyźnie czy Pogórzu Przemyskim, przedstawiając pełniejszy obraz zagadnienia. Nie można odmówić autorowi podjęcia próby bezstronności, co przejawia się już w tytule. "Tak było w Bieszczadach" prezentuje meandry niełatwej sąsiedzkiej relacji od dwudziestolecia międzywojennego. Obowiązkowa lektura dla każdego, kto interesuje się tematyką polsko-ukraińską, lecz nie tylko, bo książka ebook jest napisana w przystępny, interesujący sposób. Bardzo polecam!
Tak było w Bieszczadach PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
PŁYTA CERAMICZNA
PKN645E01
INSTRUKCJA OBSŁUGI
I INSTALACJI
www.bosch-agd.pl
Strona 2
2
Strona 3
SPIS TRE*CI
OCHRONA *RODOWISKA NATURALNEGO ....................................4
WSKAZÓWKI DOTYCZ3CE BEZPIECZE4STWA .............................4
OPIS P5YTY CERAMICZNEJ .............................................................8
W53CZNIK G5ÓWNY Z BLOKAD3 P5YTY.......................................13
GOTOWANIE NA P5YCIE CERAMICZNEJ ........................................14
AUTOMATYKA GOTOWANIA ............................................................17
AUTOMATYCZNE OGRANICZENIE CZASU
PRACY - WY53CZANIE AWARYJNE P5YTY ....................................19
WY53CZENIE SYGNA5U POTWIERDZAJ3CEGO USTAWIENIE ....19
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA .....................................................20
USUWANIE USTEREK .......................................................................21
AUTORYZOWANY SERWIS ...............................................................23
AKRYLAMID W PRODUKTACH SPO>YWCZYCH ............................24
3
Strona 4
OCHRONA *RODOWISKA NATURALNEGO
Utylizacja opakowania Je$eli jest to mo$liwe, opakowa-
i zuAytego urzBdzenia nie nale$y zwróci# do miejsca
zakupu urz dzenia lub do punktu
Urz dzenie zosta o zabezpieczone
zbiórki surowców wtórnych.
na czas transportu przez specjalne
opakowanie. Wszystkie materia y Sprz t przeznaczony do utyliza-
zastosowane w produkcji opakowa- cji nale$y unieruchomi# w taki
nia s ekologiczne i nadaj si do sposób, aby nie nadawa si do
ponownego przetworzenia. u$ytku.
Przed usuni ciem starego urz -
Poprzez przetworzenie i powtórne
dzenia z gospodarstwa domo-
wykorzystanie materia ów, z których
wego nale$y zdemontowa# ten
wyprodukowano opakowanie,
sprz t lub oznakowa# nalepk z
oszcz dzamy surowce i ogranicza-
napisem: „Uwaga! UrzBdzenie
my ilo"# odpadów.
jest uszkodzone!".
Wys uAone urzBdzenie nie jest Aktualne informacje dotycz ce
bezwartoDciowym odpadem! sposobu utylizacji mog Pa*stwo
uzyska# u sprzedawcy lub w
Poprzez utylizacj urz dzenia
lokalnych urz dach.
zgodnie z przepisami o ochronie
"rodowiska naturalnego mo$na
odzyska# cenne surowce.
WSKAZÓWKI DOTYCZ3CE BEZPIECZE4STWA
Przed pod Bczeniem nowego Monta$ i pod czenie urz dzenia
urzBdzenia nale$y powierzy# pracownikowi
autoryzowanego zak adu serwi-
Przed pierwszym w czeniem
sowego. Wszystkie prace insta-
p yty nale$y przeczyta# dok ad-
lacyjne musz by# wykonane
nie instrukcj obs ugi, w której
zgodnie z podanymi wskazów-
podano wa$ne informacje doty-
kami oraz ze schematem pod -
cz ce bezpiecze*stwa, eksplo-
czenia.
atacji i konserwacji urz dzenia.
W instalacji elektrycznej nale$y
Instrukcj nale$y przechowywa#
zamontowa# wy cznik z rozwar-
w dost pnym miejscu, aby ko-
ciem styków minimum 3 mm.
rzysta# z niej podczas u$ytko-
wania urz dzenia. W przypadku uszkodzenia urzB-
Instrukcj obs ugi nale$y zacho- dzenia wskutek nieprawid owej
wa# na wypadek sprzeda$y instalacji zostanie cofniIta gwa-
urz dzenia i przekaza# j no- rancja.
wemu u$ytkownikowi.
Nie wolno uruchamia# uszko-
dzonego urz dzenia.
4
Strona 5
BezpieczeJstwo Przewód zasilaj cy urz dzenia
nie mo$e si styka# z gor c
Urz dzenie spe nia wymogi
stref grzejn , gdy$ mo$e to
przepisów bezpiecze*stwa obo-
spowodowa# uszkodzenie p yty i
wi zuj cych dla elektrycznego
izolacji przewodu.
sprz tu gospodarstwa domowe-
go. Uwaga! Dno garnka i po-
wierzchnia pola grzejnego mu-
Wszelkie naprawy mogB wy-
sz by# czyste i suche. P yn, któ-
konywaK wy Bcznie pracowni-
ry przedosta si pomi dzy dno
cy autoryzowanych zak adów
garnka i powierzchni pola
serwisowych.
grzejnego, paruje pod wp ywem
Naprawy wykonywane przez ciep a. Para gromadz ca si pod
osoby nieuprawnione stwarza- garnkiem mo$e spowodowa#, $e
jB powaAne zagroAenie dla garnek nagle „podskoczy” do gó-
uAytkownika urzBdzenia! ry. ZagroAenie skaleczeniem!
Urz dzenie przeznaczone jest Je"li na p ycie pojawi si p k-
wy cznie do przyrz dzania po- ni cia, rysy lub szczeliny, wtedy
traw na potrzeby gospodarstwa p yt nale$y natychmiast od -
domowego. czy# od zasilania elektrycznego.
Nie nale$y pozostawia# urz - Wy czy# bezpiecznik kuchenki
dzenia bez nadzoru podczas lub wy cznik w skrzynce z bez-
przyrz dzania potraw na t usz- piecznikami. Usterk nale$y
czu i oleju (np. sma$enie frytek). zg osi# w autoryzowanym zak a-
Rozgrzany olej mo$e si samo- dzie serwisowym.
istnie zapali#. W $adnym wypad- UrzBdzenie mogB naprawiaK
ku nie nale$y wlewa# wody do wy Bcznie pracownicy autory-
p on cego t uszczu lub oleju. zowanych zak adów serwiso-
ZagroAenie poparzeniem! Je"li wych. Naprawy wykonywane
t uszcz si zapali, nale$y przy- przez osoby nieuprawnione
kry# naczynie przykrywk , aby stwarzajB powaAne zagroAenie
st umi# p omie* i wy czy# pole dla uAytkownika urzBdzenia.
grzejne. Naczynie nale$y pozo- ZagroAenie poraAeniem prB-
stawi# na p ycie do ostygni cia. dem!
Pola grzejne i grza ki urz dzenia
mocno nagrzewaj si podczas Zapobieganie uszkodzeniom
pracy. Nie zezwala# dzieciom na
urzBdzenia
przebywanie w pobli$u w czo-
nego urz dzenia. Aby nowa p yta ceramiczna zacho-
wa a swój pierwotny wygl d przez
Obserwowa# wska3nik zgroma-
d ugi czas i by a w dobrym stanie
dzonej energii cieplnej. Wska3nik
technicznym, nale$y przestrzega#
ten ostrzega i sygnalizuje, $e
poni$szych zalece*.
dane pole grzejne jest jeszcze
gor ce.
Nie wolno umieszcza# na p ycie
przedmiotów atwopalnych. Za-
groAenie poAarem!
5
Strona 6
Naczynia Do mycia p yty ceramicznej
Na p ycie ceramicznej nie wolno mo$na przyst pi# dopiero po jej
gotowa# w garnkach i sma$y# na ostygni ciu tzn., kiedy wska3nik
patelniach z chropowatymi dna- zgromadzonej energii cieplnej
mi, poniewa$ spowoduje to pory- ju$ si nie "wieci. Na o$enie
sowanie powierzchni p yty. "rodka czyszcz cego i piel gna-
cyjnego na gor c powierzchni
Na p ycie nie wolno przygotowy- p yty spowoduje powstanie plam.
wa# potraw w naczyniach z two-
rzywa sztucznego lub zawini - Nie przykrywa# p yty foli
tych w foli aluminiow . Materia- ochronn .
y te mog si stopi# i przyklei# Nie ustawia# gor cych garnków i
do powierzchni p yty. patelni na polach wska3nikowych
Dno naczynia i pole grzejne mu- oraz ramie p yty ceramicznej.
sz by# czyste i suche. Skrobaczk mo$na stosowa# tyl-
Nie stawia# pustych garnków ko do czyszczenia powierzchni
emaliowanych i aluminiowych na p yty ceramicznej. Do czyszcze-
gor cym polu grzejnym. Dno nia listew ozdobnych i ramy nie
garnka i ceramiczna powierzch- wolno u$ywa# skrobaczki, po-
nia p yty mog ulec uszkodzeniu. niewa$ mo$na uszkodzi# te ele-
menty.
Je"li u$ywaj Pa*stwo do goto-
wania specjalnych naczy*, nale-
Przebarwienia na p ycie
$y stosowa# si do wskazówek
ich producenta.
ceramicznej
Metaliczne przebarwienia na po-
Powierzchnia p yty ceramicznej wierzchni p yty ceramicznej powsta-
j w wyniku wycierania si dna
Nie wykorzystywa# powierzchni garnka lub zastosowania nieodpo-
p yty ceramicznej do przecho- wiednich "rodków czyszcz cych.
wywania produktów i przygoto- Mo$na je usun # du$ym nak adem
wywania posi ków. Ziarenka cu- pracy, stosuj c do tego celu "rodek
kru, soli lub piasku, które mog np. „Sidol” lub „Stahl-Fix".
si przedosta# na p yt (np. pod-
czas mycia warzyw), spowoduj Pracownicy naszych serwisów
zarysowanie powierzchni p yty. DwiadczB odp atnie us ugi w za-
Zachowa# ostro$no"# i uwa$a#, kresie usuwania przebarwieJ.
aby na powierzchni p yty nie
Agresywne i rysuj ce powierzchni
spad y ostre lub ci $kie przed-
"rodki czyszcz ce mog zetrze#
mioty, gdy$ mog j uszkodzi#
elementy dekoracyjne p yty. Na p y-
(np. butelka z przyprawami).
cie mog si pojawi# ciemne plamy.
Je"li podczas gotowania potrawa Tak$e nieusuni te, przypalone
wykipi, nale$y usun # zanie- resztki potraw prowadz do po-
czyszczenie z gor cego pola wstawania przebarwie* na p ycie
grzejnego za pomoc skrobacz- ceramicznej.
ki. Dotyczy to zw aszcza przykle-
jonych resztek potraw, cukru i
bardzo s odkich da*.
6
Strona 7
Przyk ady moAliwych Metalicznie opalizujBce przebar-
uszkodzeJ p yty ceramicznej wienia powsta e w wyniku wyciera-
nia si dna garnka lub nieodpo-
Poni$ej podajemy przyk ady uszko-
wiednie "rodki czyszcz ce.
dze* p yty ceramicznej, które nie
wp ywaj ujemnie na funkcje i sta-
bilno"# ceramiki szklanej.
NierównoDci spowodowane przez
przyklejony cukier lub resztki potraw
z du$ zawarto"ci cukru.
Starty nadruk dekoracyjny w wy-
niku u$ycia nieodpowiedniego "rod-
ka czyszcz cego.
Rysy spowodowane przez ziarenka
soli, cukru, piasku lub przez chro-
powate dno garnka.
7
Strona 8
OPIS P5YTY CERAMICZNEJ
Instrukcja obs ugi dotyczy ró$nych modeli. Prosz wybra# w a"ciwy typ Pa*-
stwa urz dzenia z poni$ej opisanych p yt.
Model PKN 64..
1. Pole grzejne 17 cm z poszerzonB strefB (17 x 26,5 cm)
2. Pole grzejne 14,5 cm
3. Pole grzejne 14,5 cm
4. Dwustrefowe pole grzejne - strefa 12 cm i 21 cm
Model PKB 64..
1. Pole grzejne 17 cm z poszerzonB strefB (17 x 26,5 cm)
2. Pole grzejne 14,5 cm
3. Pole grzejne 14,5 cm
4. Pole grzejne 21 cm
8
Strona 9
Model PKL 64..
1. Pole grzejne 18
2. Pole grzejne 14,5 cm
3. Pole grzejne 14,5 cm
4. Dwustrefowe pole grzejne - strefa 14,5 cm i 21 cm
Model PKF 64..
1. Pole grzejne 18
2. Pole grzejne 14,5 cm
3. Pole grzejne 14,5 cm
4. Dwustrefowe pole grzejne - strefa 12 cm i 21 cm
9
Strona 10
Model PKE64..
1. Pole grzejne 18 cm
2. Pole grzejne 14,5 cm
3. Pole grzejne 14,5 cm
4. Pole grzejne 21 cm
Pole z sensorami do sterowania p ytB
1. WskaRniki
- stopni mocy grzejnej „1” do „9”
- trybu gotowoDci do pracy „–”
- zgromadzonej energii cieplnej „H / h”
2. Sensor w Bcznika g ównego
3. Sensory do ustawiania mocy grzejnej
4. Sensor do w Bczania poszerzonej strefy smaAenia
5. Sensor do w Bczania dwustrefowego pola grzejnego
10
Strona 11
Obs uga sensorów sterujBcych W Bczenie dwustrefowego
Aby uaktywni# wybran funkcj , na- pola grzejnego
le$y lekko dotkn # palcem pole W dwustrefowym polu grzejnym ist-
sensora z przyporz dkowanym nieje mo$liwo"# zmiany powierzchni
symbolem. grzejnej.
Dotykaj c sensor , mo$na w -
Przyk ad: czy# stref zewn trzn lub tylko
Po dotkni ciu sensora z symbolem wewn trzn , odpowiednio do wiel-
zostanie dodatkowo w czona ko"ci garnka.
strefa zewn trzna na dwustrefowym Pole grzejne musi by# w czone,
polu grzejnym. aby aktywowa# drug stref .
Wskazówka
Ustawienia p yty pozostan nie-
zmienione, je"li dotkn Pa*stwo
bardzo krótko kilku sensorów.
Umo$liwia to wytarcie z obszaru
sensorów np. resztek potrawy, która
wykipia a podczas gotowania.
Pola sensorów steruj cych musz
by# czyste i suche. Wilgo# i brud
mog spowodowa# zak ócenia w W Bczenie zewnItrznej strefy
funkcjonowaniu pola z sensorami
do sterowania p yt . Dotkn # pole sensora .
Za"wieci si lampka kontrolna.
W Bczenie jednostrefowego Wy Bczenie zewnItrznej strefy
pola grzejnego
Ponownie dotkn # pole sensora .
W przypadku jednostrefowego pola
Lampka kontrolna zga"nie.
grzejnego nie mo$na zmieni# po-
wierzchni grzejnej. Wskazówka
Na jednostrefowym polu grzejnym Urz dzenie zapami tuje ostatnie
nale$y gotowa# w naczyniu z dnem ustawienie i wybiera je automatycz-
odpowiadaj cym "rednicy pola. nie przy nast pnym w czeniu dwu-
strefowego pola grzejnego.
W Bczenie poszerzonej strefy
smaAenia
Na tym polu grzejnym mo$na do-
datkowo w czy# poszerzon stref
sma$enia. Pole grzejne musi by#
w czone, aby aktywowa# stref
sma$enia.
11
Strona 12
WskaRnik zgromadzonej
energii cieplnej
P yta ceramiczna wyposa$ona jest
we wska3niki zgromadzonej energii
cieplnej, przyporz dkowane do ka$-
dego pola grzejnego.
Zadaniem wska3nika jest sygnali-
zowanie, $e dane pole grzejne jest
W Bczenie poszerzonej strefy jeszcze gor ce.
smaAenia Wska3nik zgromadzonej energii
Dotkn # pole sensora . cieplnej jest dwustopniowy.
Za"wieci si lampka kontrolna. Je"li na wska3niku zostanie pod-
"wietlone „H”, oznacza to, $e pole
Wy Bczenie poszerzonej strefy grzejne jest jeszcze na tyle gor ce,
smaAenia $e mo$na na nim podtrzymywa# po-
Ponownie dotkn # pole sensora trawy w stanie ciep ym lub topi#
Lampka kontrolna zga"nie. niektóre produkty.
Wskazówka Kiedy pole grzejne nieco ostygnie,
wtedy na wska3niku pojawi si „h” i
Urz dzenie zapami tuje ostatnie pozostanie pod"wietlone do mo-
ustawienie i wybiera je automatycz- mentu, a$ pole grzejne na tyle osty-
nie przy nast pnym w czeniu pola gnie, $e jego dotkni cie nie grozi
grzejnego. poparzeniem.
Halogenowe pole grzejne
System grzejny pola halogenowego
osi ga ju$ po kilku sekundach pe n
moc grzejn .
Grza ki halogenowego pola grzej-
nego "wiec si bardzo intensywnie
i nie wolno kierowa# wzroku bezpo-
"rednio na pole halogenowe. Uwaga!
W przypadku przerwy w dop ywie
pr du, wska3nik zgromadzonej
energii cieplnej nie za"wieci si po
ponownym w czeniu zasilania
elektrycznego.
ZachowaK ostroAnoDK!
Pola grzejne mogB byK jeszcze
gorBce!
12
Strona 13
W53CZNIK G5ÓWNY Z BLOKAD3 P5YTY
W Bcznik g ówny W Bczenie blokady
Sensor w cznika g ównego s u$y W czy# p yt w cznikiem g ów-
do uruchamiania elektronicznego nym.
uk adu steruj cego p yty. 1. Na wszystkich czterech polach
Po dotkni ciu tego sensora p yta grzejnych ustawi# 2 stopie* mo-
ceramiczna jest gotowa do pracy. cy grzejnej.
W Bczanie 2. Pola grzejne wy cza# po kolei,
od prawej do lewej strony.
Sensor w cznika g ównego na-
le$y dotyka# do momentu, a$ za- 3. Sensor w cznika g ównego do-
"wiec si wska3niki pól grzejnych. tyka# przynajmniej przez 5 se-
kund. Po up ywie tego czasu b -
dzie rozbrzmiewa# sygna
Wy Bczanie
d3wi kowy. Blokada jest w -
Sensor w cznika g ównego na- czona.
le$y dotyka# do momentu, a$ zga-
sn wska3niki pól grzejnych. Obs uga p yty
Wszystkie pola grzejne zosta y wy- Przy ka$dym w czaniu nale$y do-
czone. tyka# sensor w cznika g ównego
Wska3nik zgromadzonej energii d u$ej ni$ 4 sekundy. W tym cza-
cieplnej pozostanie pod"wietlony do sie pulsuje symbol . Po zga"ni -
momentu ca kowitego ostygni cia ciu tego wskazania p yta zostaje
pól grzejnych. w czona.
Wskazówki Wy Bczenie blokady
P yta wy czy si automatycznie, Blokad mo$na wy czy#, wykonu-
je"li wszystkie pola grzejne s wy- j c takie same czynno"ci, jak przy
czone d u$ej ni$ 10 sekund. aktywowaniu blokady.
Je"li po w czeniu p yty "wieci si
jeszcze wska3nik zgromadzonej Jednorazowe zablokowanie p yty
energii cieplnej, wtedy na wska3-
niku pola grzejnego pulsuje wska- P yt mo$na zablokowa# jednora-
zanie „H/h” na przemian z „–”. zowo (np. w przypadku wizyty dzie-
ci).
P yta musi by# wy czona.
Blokada zabezpieczajBca
przed dzieKmi Dotyka# sensor w cznika g ównego
d u$ej ni$ 4 sekundy.
Aby uniemo$liwi# dzieciom
w czenie pól grzejnych, mo$na Wska3niki pól grzejnych zgasn .
zablokowa# p yt . Blokada jest ca y Wska3nik blokady b dzie si
czas aktywna po w czeniu. "wieci# przez 10 sekund, a nast p-
nie zga"nie.
P yta zosta a zablokowana.
13
Strona 14
Wy Bczenie jednorazowej blokady
p yty
Dotyka# sensor w cznika g ównego
d u$ej ni$ 4 sekundy. P yta jest
w czona. Blokada zosta a wy -
czona.
GOTOWANIE NA P5YCIE CERAMICZNEJ
W tym rozdziale podano wskazówki 2. W ci gu kolejnych 5 sekund na-
dotycz ce ustawiania pól grzejnych. le$y dotkn # pole sensora (+)
W tabelach podano stopnie mocy lub (-). Pojawi si ustawienie
grzejnej i czas gotowania ró$nych podstawowe:
potraw.
Ponadto znajd Pa*stwo wskazów- Symbol (+) =
ki, w jaki sposób mo$na obni$y# zu- 9 stopie* mocy grzejnej
$ycie energii elektrycznej podczas Symbol (-) =
eksploatacji p yty. 4 stopie* mocy grzejnej
Sensory (+) i (-)
Sensorami (+) i (-) ustawia si wy-
brany stopie* mocy grzejnej.
Poziom mocy grzejnej:
1 stopieJ mocy grzejnej
= najniAsza moc
9 stopieJ mocy grzejnej
= najwyAsza moc
3. Aby zmieni# stopie* mocy grzej-
Ka$dy poziom mocy grzejnej ma nej, nale$y dotyka# pole sensora
stopie* po"redni, który oznaczony (+) lub (-) do momentu, a$ zo-
jest kropk . stanie pod"wietlony wybrany sto-
pie* mocy grzejnej.
Ustawienie
P yta musi by# w czona.
1. Dotkn # pole sensora (-). Na
wska3niku pulsuje „0”.
Zmiana stopnia mocy grzejnej
Stopie* mocy grzejnej mo$na zmie-
ni# w ka$dej chwili.
14
Strona 15
Wy Bczenie p yty Tabele
Aby wy czy# p yt i stopnie mocy W poni$szych tabelach podano
grzejnej, nale$y dotyka# pole sen- przyk adowe potrawy, jakie mo$na
sora (-) do momentu, a$ pojawi si przygotowa# przy ustawieniu okre-
„0”. "lonego stopnia mocy grzejnej.
Po ustawieniu wysokiego stopnia Czas gotowania i sma$enia zale$y
mocy grzejnej, mo$na dotyka# rów- od rodzaju, wagi i jako"ci danego
nie$ pole sensora (+) do momentu, produktu, grzejny w praktyce mog
a$ zostanie pod"wietlona cyfra „9”. wyst pi# rozbie$no"ci od warto"ci w
Jeszcze raz dotkn # pole sensora podanych w tabelach.
(+), pojawi si „0”. Mniejsze warto"ci odnosz si do
Pole grzejne wy czy si i po up y- gotowania na mniejszych polach, a
wie oko o 5 sekund zostanie pod- wi ksze dotycz pól wi kszych.
"wietlony wska3nik zgromadzonej Podane warto"ci s orientacyjne.
energii cieplnej.
Stopie mocy
9. stopie mocy
grzejnej Czas gotowania
Ilo do zagotowania
do gotowania (minuty)
(minuty)
w a ciwego
TOPIENIE
Czekolada, mas o
lub galaretka
Miód 100 g ------------- 1–2 -------------
elatyna 1 opakowanie ------------- 1–2 -------------
PODGRZEWANIE POTRAW
Warzywa z puszki 400 g – 800 g 2–4 1. – 2. 3–6
Rosó 500 ml – 1 litr 3–4 7–8 2–4
G*sta zupa 500 ml – 1 litr 2–4 2–3 2–4
Mleko 200 ml – 400 ml 2–4 1–2 2–3
PODGRZEWANIE I PODTRZYMYWANIE POTRAWY W STANIE CIEP-YM
Potrawa mi*sno-
warzywna
400 g – 800 g 2–3 1–2
(np. gulasz
z soczewicy)
Mleko 500 ml – 1 litr 3–4 1. – 2.
ODMRA.ANIE I PODGRZEWANIE
Szpinak mro0ony 300 g – 600 g 4–5 2. – 3. 5 – 15
Gulasz mro0ony 500 g – 1 kg 4–5 2. – 3. 20 – 30
GOTOWANIE NA PARZE
Knedle, kluski
4 – 8 sztuk 8 – 12 4. – 5. *) 20 – 30
(1 – 2 l wody)
Ryba 300 g – 600 g 5–8 4 – 5 *) 10 – 15
15
Strona 16
Stopie mocy
9. stopie mocy
grzejnej Czas gotowania
Ilo do zagotowania
do gotowania (minuty)
(minuty)
w a ciwego
GOTOWANIE
Ry0 (w podwójnej ilo-
125 g – 250 g 3–4 2–3 15 – 30
3ci wody)
Ry0 z mlekiem
125 g – 250 g 4–6 1. – 2. 25 – 35
(500 ml – 1 l mleka)
Ziemniaki
w mundurkach 750 g – 1,5 kg 5–7 4–5 25 – 30
(1 – 3 szklanki wody)
Ziemniaki gotowane
750 g – 1,5 kg 5–7 4–5 15 – 25
(1 – 3 szklanki wody)
Warzywa 3wie0e
500 g – 1 kg 4–5 2. – 3. 10 – 20
(1 – 3 szklanki wody)
Makaron
200 g – 500 g 8 – 12 6 – 7 *) 6 – 10
(1 – 2 l wody)
DUSZENIE
Rolady 4 sztuki 5–8 4–5 50 – 60
Piecze6 duszona 1 kg 5–8 4–5 80 – 100
Gulasz 500 g 6 – 11 4–5 50 – 60
SMA.ENIE
Sma0y8 w sposób
Nale3niki 2–4 6–7
ci9g y
Sznycel
1 – 2 sztuki 2–4 6–7 6 – 10
panierowany
Stek 2 – 3 sztuki 2–4 7–8 8 – 12
Paluszki rybne 10 sztuk 2–4 6–7 8 – 12
SMA.ENIE NA OLEJU (1 – 2 L OLEJU)
200 g jedno
G *boko zamro0one Sma0y8 w sposób
nape nienie na- 10 – 15 8–9
produkty (frytki) ci9g y
czynia
400 g jedno
Sma0y8 w sposób
Inne produkty nape nienie na- 10 – 15 4–5
ci9g y
czynia
*) Gotowa w naczyniu bez przykrycia
Jak moAna zaoszczIdziK Ciep o jest przenoszone najbar-
energiI elektrycznB? dziej efektywnie, je"li garnek ma
tak sam "rednic jak pole
Do gotowania na p ycie cera-
grzejne. Przy zakupie nowego
micznej zalecamy u$ywanie
garnka nale$y zwróci# uwag na
garnków z grubym i równym
to, $e producent podaje cz sto
dnem. Nierówne dno garnka mo-
"rednic górnej cz "ci garnka,
$e spowodowa# wyd u$enie cza-
która z regu y jest wi ksza ni$
su gotowania potrawy.
"rednica dna.
16
Strona 17
Nale$y wybiera# garnek o wiel- Nale$y pami ta# o prze czeniu
ko"ci odpowiedniej do ilo"ci go- pola grzejnego w odpowiednim
towanej potrawy. Gotowanie w czasie na ni$szy stopie* mocy
du$ym i tylko cz "ciowo wype - grzejnej.
nionym garnku spowoduje Wykorzysta# fakt, $e pole grzej-
zwi kszone zu$ycie energii elek- ne b dzie jeszcze d ugo ciep e
trycznej. po wy czeniu. Przy d u$szym
Garnki i patelnie nale$y zawsze czasie gotowania mo$na wy -
przykrywa# przykrywk o dopa- czy# pole grzejne ju$ na 5 do 10
sowanej wielko"ci. minut przed ko*cem gotowania.
Potrawy nale$y gotowa# w ma ej Przez ca y czas, kiedy "wieci si
ilo"ci wody. W ten sposób mo$- wska3nik zgromadzonej energii
na zaoszcz dzi# energi elek- cieplnej „H”, mo$na wykorzy-
tryczn . W przypadku gotowania sta# wy czone ju$ pole grzejne
warzyw pozostan zachowane do podgrzewania potraw lub to-
witaminy i warto"ci od$ywcze. pienia niektórych produktów.
AUTOMATYKA GOTOWANIA
P yta ceramiczna wyposa$ona jest 2. Dotkn # jednocze"nie pola sen-
w funkcj elektronicznego sterowa- sorów (+) i (-). Funkcja automa-
nia procesem gotowania na wszyst- tyki gotowania zosta a aktywo-
kich czterech polach grzejnych. wana. Na wska3niku pulsuje
Dzi ki tej funkcji nie trzeba czeka# wskazanie „A” na przemian ze
do momentu, a$ potrawa si zago- wskazaniem stopnia mocy grzej-
tuje, aby dopiero wtedy zmniejszy# nej np. „4”.
moc grzejn . Po zagotowaniu si potrawy, pole
Ju$ na pocz tku gotowania mo$na grzejne prze cza si automatycz-
ustawi# wybrany stopie* mocy nie z powrotem na stopie* mocy
grzejnej dla gotowania w a"ciwego. grzejnej, jaki zosta wcze"niej usta-
Pole grzejne nagrzewa si najpierw wiony dla gotowania w a"ciwego.
z maksymaln moc , a nast pnie
automatycznie prze cza si na wy- Tabele
brany wcze"niej poziom mocy.
W poni$szych tabelach podano po-
Czas nagrzewania si pola grzejne- trawy, które mo$na przygotowa# z
go zale$y od stopnia mocy, jaki zo- zastosowaniem funkcji automatyki
sta ustawiony dla gotowania w a- gotowania.
"ciwego.
Mniejsze warto"ci odnosz si do
gotowania na mniejszych polach
Ustawienie funkcji automatyki grzejnych, a wi ksze dotycz pól
gotowania wi kszych. Podane warto"ci s
1. Ustawi# wybrany stopie* mocy orientacyjne.
grzejnej.
17
Strona 18
Stopie mocy Czas gotowania
Potrawy przygotowane z automatyk8 gotowania Ilo
grzejnej (minuty)
PODGRZEWANIE POTRAW
Warzywa z puszki 400 g – 800 g A 1. – 2. 5 – 10
Rosó 500 ml – 1 l A7–8 4–7
G*sta zupa 500 ml – 1 l A2–3 3–6
Mleko 200 ml – 400 ml A1–2 4–7
PODGRZEWANIE I PODTRZYMYWANIE POTRAW W STANIE CIEP-YM
Potrawa mi*sno-warzywna
400 g – 800 g A1–2 -------------
(np. gulasz z soczewicy)
ROZMRA.ANIE I PODGRZEWANIE
Szpinak mro0ony 300 g – 600 g A 2. – 3. 10 – 20
Gulasz mro0ony 500 g – 1 kg A 2. – 3. 20 – 30
GOTOWANIE NA PARZE
Ryba 300 g – 600 g A 4 – 5 *) 20 – 25
GOTOWANIE
Ry0 (w podwójnej ilo3ci wody) 125 g – 250 g A2–3 20 – 30
Ziemniaki w mundurkach w 1 – 3 szklankach wody 750 g – 1,5 kg A4–5 30 – 40
Ziemniaki gotowane w 1 – 3 szklankach wody 750 g – 1,5 kg A4–5 20 – 30
Warzywa 3wie0e w 1 – 3 szklankach wody 500 g – 1 kg A 2. – 3. 10 – 20
DUSZENIE
Rolady mi*sne 4 kawa ki A4–5 50 – 60
Mi*so duszone 1 kg A4–5 80 – 100
SMA.ENIE
Paluszki rybne 10 sztuk A6–7 8 – 12
Sma0y8
Nale3niki A6–7
na bie09co
Sznycle panierowane 1 – 2 sztuki A6–7 8 – 12
*) Gotowa w naczyniu bez przykrycia
18
Strona 19
Wskazówki dotyczBce Mleko i inne p yny kipiB
automatyki gotowania Potrawy, które szybko kipi pod-
Funkcj automatycznego gotowania czas gotowania, nale$y gotowa# w
opracowano z my"l o gotowaniu wysokich garnkach.
potraw w ma ej ilo"ci wody w taki
sposób, aby zachowa y warto"ci Mleko siI przypala
od$ywcze. Przed nape nieniem garnka mle-
Do gotowania potrawy na du$ym kiem nale$y wyp uka# go zimn
polu grzejnym wystarczy doda# tyl- wod .
ko ok. 3 fili$anek wody, a w przy-
Podczas smaAenia potrawa moAe
padku gotowania na ma ym polu,
siI przykleiK do patelni
tylko ok. 2 fili$anek.
Produkty nale$y wk ada# na odpo-
Ry$ najlepiej gotowa# w ilo"ci wody
wiednio rozgrzany t uszcz (t uszcz
dwa razy wi kszej ni$ jego obj to"#.
"lizga si po uko"nym dnie patelni).
Garnek nale$y przykry# pokrywk .
Nie nale$y zbyt wcze"nie odwraca#
Funkcja automatyki gotowania nie potraw na patelni. Po up ywie pew-
znajduje zastosowania w przypadku nego czasu mi so i placki ziemnia-
potraw, które musz by# gotowane czane same odklejaj si od patelni.
w du$ej ilo"ci wody (np. przy goto-
waniu klusek).
AUTOMATYCZNE OGRANICZENIE CZASU PRACY -
WY53CZANIE AWARYJNE P5YTY
Je"li jedno z pól grzejnych jest w - Po dotkni ciu sensora (+), wska3nik
czone d u$szy czas i nie nast pi a zga"nie.
zmiana ustawienia, wtedy p yta wy-
Wtedy mo$na wykona# nowe usta-
cza si automatycznie w trybie
wienie.
awaryjnym.
Czas, który up ywa do momentu au-
System automatycznego ograni-
tomatycznego wy czenia si pola
czenia czasu pracy p yty powoduje
grzejnego, zale$y od ustawionej
wy czenie nagrzewania pól.
mocy grzejnej (1 do 10 godzin).
Na wska3niku pola grzejnego pulsu-
je „F” na przemian z cyfr „8”.
WY53CZENIE SYGNA5U POTWIERDZAJ3CEGO
USTAWIENIE
Dotkni cie i prawid owe aktywowa- 1. Na wszystkich czterech polach
nie funkcji przyporz dkowanej do grzejnych ustawi# 3 stopie* mo-
tego sensora potwierdzane jest cy grzejnej.
krótkim sygna em d3wi kowym. 2. Pola grzejne nale$y wy cza# po
Sygna ten mo$na wy czy# w spo- kolei, od prawej do lewej strony.
sób opisany poni$ej.
19
Strona 20
3. Sensor w cznika g ównego na- Sygna potwierdzaj cy prawid owe
le$y dotyka# przynajmniej przez aktywowanie sensorów mo$na po-
5 sekund. Po up ywie tego czasu nownie w czy#.
b dzie rozbrzmiewa# sygna W tym celu nale$y wykona# takie
d3wi kowy. same czynno"ci, jak w przypadku
wy czania sygna u.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
P yty nie wolno myK Po usuni ciu brudu skrobaczk i
urzBdzeniami czyszczBcymi kiedy p yta ostygnie do letniej
pod ciDnieniem temperatury, nale$y j czy"ci#
lub strumieniem pary! odpowiednim "rodkiem i wytrze#
kuchennym r cznikiem.
Uwaga! P yta nie mo$e by# go-
P yta ceramiczna r ca, w przeciwnym razie po-
Hrodki ochronne i czyszcz ce po- wstan plamy.
krywaj ceramiczn powierzchni Nast pnie zmy# p yt mokr
p yty b yszcz c warstw , która nie szmatk i wytrze# do sucha czy-
przyjmuje brudu. Dzi ki temu p yta st "ciereczk .
ceramiczna pozostanie d ugo w do-
brym stanie, a czyszczenie jej b - Podczas czyszczenia tylko
dzie znacznie atwiejsze. ostrze skrobaczki powinno doty-
ka# powierzchni p yty. Korpus
Do czyszczenia p yty polecamy skrobaczki móg by zarysowa#
"rodki „Hakasil” lub „Cera-fix”, do- ceramik .
st pne w drogeriach, sklepach ze
sprz tem gospodarstwa domowego Uwaga!
i w supermarketach.
P yt ceramiczn nale$y czy"ci# po Ostrze skrobaczki jest bardzo
ka$dym jej u$yciu. Dzi ki temu ostre! NiebezpieczeJstwo skale-
resztki potraw nie przyklej si do czenia! ZachowaK ostroAnoDK!
powierzchni p yty. Uszkodzone ostrze skrobaczki
Plamy z wody mo$na usun # so- nale$y natychmiast wymieni#.
kiem z cytryny lub octem. Je"li kwa- Po zako*czeniu czyszczenia
"ny p yn przedostanie si na ram skrobaczk , nale$y zawsze za-
p yty, wtedy nale$y j natychmiast bezpiecza# jej ostrze.
wyczy"ci# mokr "ciereczk . W
przeciwnym razie na ramie p yty
mog si pojawi# matowe plamy.
Mocne zabrudzenia nale$y usuwa#
z p yty specjaln skrobaczk .
Najpierw nale$y usun # skro-
baczk resztki potraw i odpryski
z t uszczu.
20
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklam, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym.
Czytaj więcejOK
Recenzje
Zacznę od podziękowania za szybką realizację zamówienia, bo "Tak było w Bieszczadach" jest ciężko dostępną pozycją. Warto było poczekać! "Tak było w Bieszczadach" jest wyjątkową publikacją. Opowiada o ciężkim rozdziale w relacjach polsko-ukraińskich, jednak twórca nie skupia się jedynie na obszarze Bieszczadów. Opisuje również pomiędzy innymi działania na Zamojszczyźnie czy Pogórzu Przemyskim, przedstawiając pełniejszy obraz zagadnienia. Nie można odmówić autorowi podjęcia próby bezstronności, co przejawia się już w tytule. "Tak było w Bieszczadach" prezentuje meandry niełatwej sąsiedzkiej relacji od dwudziestolecia międzywojennego. Obowiązkowa lektura dla każdego, kto interesuje się tematyką polsko-ukraińską, lecz nie tylko, bo książka ebook jest napisana w przystępny, interesujący sposób. Bardzo polecam!