(odc.14) ciasto bananowe(1)
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.14) ciasto bananowe(1) |
Rozszerzenie: |
(odc.14) ciasto bananowe(1) PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.14) ciasto bananowe(1) pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.14) ciasto bananowe(1) Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.14) ciasto bananowe(1) Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.14) ciasto bananowe
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.14)
trudność: łatwe
Składniki
170g masła
170g ciemnego cukru trzcinowego (muscovado)
1 dojrzały banan
4 wiejskie jajka
6 czubatych łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 czubate łyżki maku
duża szczypta soli
340g mąki uniwersalnej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Masło i cukier muscovado utrzeć mikserem, aż masa
stanie się gładka, jasna i puszysta. Zdjąć ciasto ze ścianek miski łopatką i dodać kawałki
banana. Zmiksować i powtórnie zsunąć ciasto ze ścianek. Oddzielić żółtka od białek, białka
pozostawić w drugiej misce do ubicia, a żółtka dodać do maślanej mieszaniny wraz ze
śmietaną, ekstraktem waniliowym i makiem. Zmieszać składniki mikserem. Przesiać mąkę z
proszkiem do pieczenia i solą i zamieszać łopatką, aż składniki się połączą. Ubić białka z
cukrem na dość sztywną pianę. Delikatnie połączyć trochę ciasta z pianą. Dodać resztę ciasta
i wymieszać łopatką. Wysmarować masłem ścianki tortownicy o średnicy 25 cm, dno
wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 45 minut. Wbić w środek ciasta patyczek do robienia
szaszłyków – jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe.
Lukier
1 cytryna
cukier-puder
Na drobnej tarce zetrzeć do miski skórkę z umytej cytryny. Wycisnąć sok i mieszając dodać
tyle
cukru-pudru, żeby masa nabrała konsystencji kleju do tapet. Rozprowadzić lukier na cieście
i pozostawić do zastygnięcia.
© Jamie Oliver