(odc.14) ciasto bananowe(1)

Szczegóły
Tytuł (odc.14) ciasto bananowe(1)
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.14) ciasto bananowe(1) PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.14) ciasto bananowe(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.14) ciasto bananowe(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.14) ciasto bananowe Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.14) trudność: łatwe Składniki 170g masła 170g ciemnego cukru trzcinowego (muscovado) 1 dojrzały banan 4 wiejskie jajka 6 czubatych łyżek gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 czubate łyżki maku duża szczypta soli 340g mąki uniwersalnej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek cukru Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Masło i cukier muscovado utrzeć mikserem, aż masa stanie się gładka, jasna i puszysta. Zdjąć ciasto ze ścianek miski łopatką i dodać kawałki banana. Zmiksować i powtórnie zsunąć ciasto ze ścianek. Oddzielić żółtka od białek, białka pozostawić w drugiej misce do ubicia, a żółtka dodać do maślanej mieszaniny wraz ze śmietaną, ekstraktem waniliowym i makiem. Zmieszać składniki mikserem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i zamieszać łopatką, aż składniki się połączą. Ubić białka z cukrem na dość sztywną pianę. Delikatnie połączyć trochę ciasta z pianą. Dodać resztę ciasta i wymieszać łopatką. Wysmarować masłem ścianki tortownicy o średnicy 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 45 minut. Wbić w środek ciasta patyczek do robienia szaszłyków – jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Lukier 1 cytryna cukier-puder Na drobnej tarce zetrzeć do miski skórkę z umytej cytryny. Wycisnąć sok i mieszając dodać tyle cukru-pudru, żeby masa nabrała konsystencji kleju do tapet. Rozprowadzić lukier na cieście i pozostawić do zastygnięcia. © Jamie Oliver