(odc.07) sałatka na ciepło z pancettą(1)
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.07) sałatka na ciepło z pancettą(1) |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.07) sałatka na ciepło z pancettą(1) PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.07) sałatka na ciepło z pancettą(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.07) sałatka na ciepło z pancettą(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.07) sałatka na ciepło z pancettą
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.7)
trudność: łatwe
Składniki
2 słodkie czerwone cebule
sól, pieprz
tymianek
pancetta – włoski boczek długo dojrzewający, suszony i
solony
3 ząbki czosnku
orzeszki piniowe
ocet balsamiczny
parmezan
rukola lub inna sałata albo mieszanka sałat
Przygotowanie
Cebulę obrać i każdą pokroić wzdłuż na 6 części. Podsmażyć ją na średnim ogniu z
dodatkiem oliwy
z oliwek, aż zrobi się szklista i słodka (cebulę można też upiec w pół godziny, w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni C). Złotawą cebulę zsunąć na brzeg patelni, żeby się powoli
smażyła, a na pozostałej, małej ilości oliwy ułożyć plasterki pancetty i podsmażać, aż zrobi
się chrupiący. Czosnek obrać i posiekać na cienkie plasterki, podsmażyć. Dosypać garść
orzeszków piniowych i podsmażyć, aż będą złociste. Liście sałaty umyć i osuszyć. Zdjąć
patelnię z ognia, dolać 3-4 łyżki octu balsamicznego. Naszykować talerze i szybko
wymieszać liście sałaty z podsmażoną cebulą, bekonem oraz przyprawami. Przełożyć porcje
ciepłej sałatki na talerze, położyć na wierzch cebulę i pancettę oraz cienkie wióry parmezanu.
© Jamie Oliver 2002