jagodzianki

Szczegóły
Tytuł jagodzianki
Rozszerzenie: PDF

Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

 

jagodzianki PDF Ebook podgląd online:

Pobierz PDF

 

 

 


 

Zobacz podgląd jagodzianki pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. jagodzianki Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.

jagodzianki Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:

 

Strona 1 Jagodzianki Składniki: (na ok. 16 bułek) - 500g mąki pszennej (dałam tortową) - 50g świeżych drożdży (1,5 łyżeczki drożdzy suszonych lub instant) - szczypta soli - 1 szkl. mleka - 2 jajka - 50g masla - 100g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilia Nadzienie: - 300g jagod - 3 łyżki cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do posmarowania: - 1 jajko roztrzepane i wymieszane z odrobina mleka Z drożdży, połowy szklanki cieplego mleka, 1 łyżki cukru i 1 lyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Reszte mąki przesiać do miski, ogrzać i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajka, cukier, ciepłe mleko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, uderzając je pięścią minimum 100 razy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski dodać stopione i ostudzone masło i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto przykryc folia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość). W tym czasie płuczemy jagody, odsaczamy nadmiar wody i zasypujemy je cukrem oraz mąką ziemniaczana. Wyrośniete ciasto należy odgazowac i podzielic na 16 kawałków. Kazdy kawalek rozplaszczamy na dłoni, nakładamy czubatą łyżkę jagod i zlepiamy, formujac bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy ok. 30 minut, aż ładnie zbrazowieją. Studzić na kratce. Ja dodatkowo obsypałam swoje jagodzianki kruszonką, takie smakuja nam jeszcze bardziej:) Kruszonka: - 4 łyżki mąki - 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej i ostudzonej) - 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką. Strona 2

O nas

PDF-X.PL to narzędzie, które pozwala Ci na darmowy upload plików PDF bez limitów i bez rejestracji a także na podgląd online kilku pierwszych stron niektórych książek przed zakupem, wyszukiwanie, czytanie online i pobieranie dokumentów w formacie pdf dodanych przez użytkowników. Jeśli jesteś autorem lub wydawcą książki, możesz pod jej opisem pobranym z empiku dodać podgląd paru pierwszych kartek swojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu. Powyższe działania dotyczą stron tzw. promocyjnych, pozostałe strony w tej domenie to dokumenty w formacie PDF dodane przez odwiedzających. Znajdziesz tu różne dokumenty, zapiski, opracowania, powieści, lektury, podręczniki, notesy, treny, baśnie, bajki, rękopisy i wiele więcej. Część z nich jest dostępna do pobrania bez opłat. Poematy, wiersze, rozwiązania zadań, fraszki, treny, eseje i instrukcje. Sprawdź opisy, detale książek, recenzje oraz okładkę. Dowiedz się więcej na oficjalnej stronie sklepu, do której zaprowadzi Cię link pod przyciskiem "empik". Czytaj opracowania, streszczenia, słowniki, encyklopedie i inne książki do nauki za free. Podziel się swoimi plikami w formacie "pdf", odkryj olbrzymią bazę ebooków w formacie pdf, uzupełnij ją swoimi wrzutkami i dołącz do grona czytelników książek elektronicznych. Zachęcamy do skorzystania z wyszukiwarki i przetestowania wszystkich funkcji serwisu. Na www.pdf-x.pl znajdziesz ukryte dokumenty, sprawdzisz opisy ebooków, galerie, recenzje użytkowników oraz podgląd wstępu niektórych książek w celu promocji. Oceniaj ebooki, pisz komentarze, głosuj na ulubione tytuły i wrzucaj pliki doc/pdf na hosting. Zapraszamy!