jagodzianki
Szczegóły |
Tytuł |
jagodzianki |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
jagodzianki PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie jagodzianki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
jagodzianki - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Jagodzianki
Składniki: (na ok. 16 bułek)
- 500g mąki pszennej (dałam tortową)
- 50g świeżych drożdży (1,5 łyżeczki drożdzy suszonych lub instant)
- szczypta soli
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 50g masla
- 100g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilia
Nadzienie:
- 300g jagod
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do posmarowania:
- 1 jajko roztrzepane i wymieszane z odrobina mleka
Z drożdży, połowy szklanki cieplego mleka, 1 łyżki cukru i 1 lyżki mąki przygotowujemy
zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości.
Reszte mąki przesiać do miski, ogrzać i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajka, cukier, ciepłe
mleko i szczyptę soli.
Wyrobić ciasto, uderzając je pięścią minimum 100 razy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od
brzegów miski dodać stopione i ostudzone masło i ponownie wyrobić.
Wyrobione ciasto przykryc folia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma
podwoić objętość).
W tym czasie płuczemy jagody, odsaczamy nadmiar wody i zasypujemy je cukrem oraz
mąką ziemniaczana.
Wyrośniete ciasto należy odgazowac i podzielic na 16 kawałków. Kazdy kawalek
rozplaszczamy na dłoni, nakładamy czubatą łyżkę jagod i zlepiamy, formujac bułeczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 minut w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 30 minut, aż ładnie zbrazowieją.
Studzić na kratce.
Ja dodatkowo obsypałam swoje jagodzianki kruszonką, takie smakuja nam jeszcze bardziej:)
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej i ostudzonej)
- 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.
Strona 2