jagodzianki

Szczegóły
Tytuł jagodzianki
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

jagodzianki PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie jagodzianki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

jagodzianki - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Jagodzianki Składniki: (na ok. 16 bułek) - 500g mąki pszennej (dałam tortową) - 50g świeżych drożdży (1,5 łyżeczki drożdzy suszonych lub instant) - szczypta soli - 1 szkl. mleka - 2 jajka - 50g masla - 100g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilia Nadzienie: - 300g jagod - 3 łyżki cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do posmarowania: - 1 jajko roztrzepane i wymieszane z odrobina mleka Z drożdży, połowy szklanki cieplego mleka, 1 łyżki cukru i 1 lyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Reszte mąki przesiać do miski, ogrzać i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajka, cukier, ciepłe mleko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, uderzając je pięścią minimum 100 razy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski dodać stopione i ostudzone masło i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto przykryc folia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość). W tym czasie płuczemy jagody, odsaczamy nadmiar wody i zasypujemy je cukrem oraz mąką ziemniaczana. Wyrośniete ciasto należy odgazowac i podzielic na 16 kawałków. Kazdy kawalek rozplaszczamy na dłoni, nakładamy czubatą łyżkę jagod i zlepiamy, formujac bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy ok. 30 minut, aż ładnie zbrazowieją. Studzić na kratce. Ja dodatkowo obsypałam swoje jagodzianki kruszonką, takie smakuja nam jeszcze bardziej:) Kruszonka: - 4 łyżki mąki - 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej i ostudzonej) - 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką. Strona 2