buki razowe z patkami owsianymi

Szczegóły
Tytuł buki razowe z patkami owsianymi
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

buki razowe z patkami owsianymi PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie buki razowe z patkami owsianymi PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

buki razowe z patkami owsianymi - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułki razowe z płatkami owsianymi Składniki na 12 bułeczek:  • pół szklanki płatków owsianych • 1 ­ 2 łyżki miodu • 1 łyżka (17 g) masła • 3/4 łyżeczki soli • 1 szklanka wrzącej wody W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i  odstawić do wystygnięcia.   Ponadto:  • 1 czubata łyżeczka drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych • 3 łyżki letniej wody • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dodałam 4) • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej • 3/4 szklanki mąki pszennej • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka • do posypania: płatki owsiane Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami,   dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze   wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabia ć przez   około 8 minut, ciasto może być lekko klejące). Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do   podwojenia objętości. Odgazowując (uderzając lekko dłoni ą) i zostawi ć, by   odpoczęło na stolnicy 5 minut. Strona 2 Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 20   cm, zawiązać go w pojedynczy węzeł, dłuższą, wystającą część założyć pod spód i  lekko przycisnąć (ja uformowałam tradycyjne bułeczki). Ułożyć na blaszce,   pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym   pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami. Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione.   Wystudzić na kratce. Dla maszynistów: W maszynie umieścić wg kolejności: nasze ostudzone płatki owsiane, potem resztę  składników mokrych, składniki suche, na końcu drożdże. Nastawić program do   wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', poczekać, aż wyrośnie w maszynie. Wyj ąć,   uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.