buki razowe z patkami owsianymi
Szczegóły |
Tytuł |
buki razowe z patkami owsianymi |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
buki razowe z patkami owsianymi PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie buki razowe z patkami owsianymi PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
buki razowe z patkami owsianymi - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułki razowe z płatkami owsianymi
Składniki na 12 bułeczek:
• pół szklanki płatków owsianych
• 1 2 łyżki miodu
• 1 łyżka (17 g) masła
• 3/4 łyżeczki soli
• 1 szklanka wrzącej wody
W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i
odstawić do wystygnięcia.
Ponadto:
• 1 czubata łyżeczka drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
• 3 łyżki letniej wody
• 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dodałam 4)
• 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
• 3/4 szklanki mąki pszennej
• do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
• do posypania: płatki owsiane
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami,
dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze
wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabia ć przez
około 8 minut, ciasto może być lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do
podwojenia objętości. Odgazowując (uderzając lekko dłoni ą) i zostawi ć, by
odpoczęło na stolnicy 5 minut.
Strona 2
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 20
cm, zawiązać go w pojedynczy węzeł, dłuższą, wystającą część założyć pod spód i
lekko przycisnąć (ja uformowałam tradycyjne bułeczki). Ułożyć na blaszce,
pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym
pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.
Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione.
Wystudzić na kratce.
Dla maszynistów:
W maszynie umieścić wg kolejności: nasze ostudzone płatki owsiane, potem resztę
składników mokrych, składniki suche, na końcu drożdże. Nastawić program do
wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', poczekać, aż wyrośnie w maszynie. Wyj ąć,
uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.