bueczki pszenne
Szczegóły |
Tytuł |
bueczki pszenne |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bueczki pszenne PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki pszenne PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bueczki pszenne - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki pszenne
Składniki:
• 1 małe jajko
• 200 ml zimnego mleka (4 łyżki + 140 ml)
• 8 g świeżych drożdży (można dać więcej, szybciej wyrosną i będą
pulchniejsze, ja daję około 14 g)
• 2 łyżeczki cukru
• 50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
• 340 g mąki pszennej
• 7 g soli morskiej (użyłam zwykłej soli)
• do posypania: mak lub sezam
Mąkę, sól i masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do
nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wla ć do m ąki. Powoli
wlewać pozostałe mleko (140 ml), a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobi ć
rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki (dosypałam około pół szklanki). Odstawić
na 1,5 2 godziny (lub nawet dłużej) przykryte ściereczką, aż podwoi swoją
objętość.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230°C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać
je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm odstępu mi ędzy
bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać makiem lub
sezamem i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę
do 200°C i piec kolejne 5 10 min.
Dla "maszynistów" metoda maszynowa: wszystkie składniki zagnieść na programie
DOUGH, następnie uformować bułeczki.
Z podanego przepisu wyszło 10 niedużych bułeczek.
Strona 2