bueczki pszenne
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | bueczki pszenne |
Rozszerzenie: |
bueczki pszenne PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd bueczki pszenne pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. bueczki pszenne Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
bueczki pszenne Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki pszenne
Składniki:
• 1 małe jajko
• 200 ml zimnego mleka (4 łyżki + 140 ml)
• 8 g świeżych drożdży (można dać więcej, szybciej wyrosną i będą
pulchniejsze, ja daję około 14 g)
• 2 łyżeczki cukru
• 50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
• 340 g mąki pszennej
• 7 g soli morskiej (użyłam zwykłej soli)
• do posypania: mak lub sezam
Mąkę, sól i masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do
nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wla ć do m ąki. Powoli
wlewać pozostałe mleko (140 ml), a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobi ć
rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki (dosypałam około pół szklanki). Odstawić
na 1,5 2 godziny (lub nawet dłużej) przykryte ściereczką, aż podwoi swoją
objętość.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230°C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać
je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm odstępu mi ędzy
bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać makiem lub
sezamem i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę
do 200°C i piec kolejne 5 10 min.
Dla "maszynistów" metoda maszynowa: wszystkie składniki zagnieść na programie
DOUGH, następnie uformować bułeczki.
Z podanego przepisu wyszło 10 niedużych bułeczek.
Strona 2