bueczki pszenne

Szczegóły
Tytuł bueczki pszenne
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

bueczki pszenne PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki pszenne PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

bueczki pszenne - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułeczki pszenne Składniki: • 1 małe jajko  • 200 ml zimnego mleka (4 łyżki + 140 ml) • 8 g świeżych drożdży (można dać więcej, szybciej wyrosną i będą  pulchniejsze, ja daję około 14 g) • 2 łyżeczki cukru  • 50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła  • 340 g mąki pszennej • 7 g soli morskiej (użyłam zwykłej soli) • do posypania: mak lub sezam Mąkę, sól i masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do  nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wla ć do m ąki. Powoli   wlewać pozostałe mleko (140 ml), a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobi ć  rękoma.  Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki (dosypałam około pół szklanki). Odstawić  na 1,5 ­ 2 godziny (lub nawet dłużej) przykryte ściereczką, aż podwoi swoją  objętość.  Piekarnik nagrzać do temperatury 230°C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać  je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm odstępu mi ędzy   bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać makiem lub   sezamem i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę  do 200°C i piec kolejne 5 ­ 10 min.  Dla "maszynistów" ­ metoda maszynowa: wszystkie składniki zagnieść na programie   DOUGH, następnie uformować bułeczki.  Z podanego przepisu wyszło 10 niedużych bułeczek. Strona 2