Sałatka rosyjska

Szczegóły
Tytuł Sałatka rosyjska
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

Sałatka rosyjska PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie Sałatka rosyjska PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

Sałatka rosyjska - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Sałatka rosyjska 25 dag buraków ćwikłowych 25 dag ziemniaków 10 dag marchwi 15 dag ogórków kiszonych 20 dag cebuli 20 dag kapusty kiszonej natka pietruszki koperek zaprawa ćwierć szklanki 6% octu owowcowego (np. jabłkowego) lub sok z dużej cytryny pół szklanki oleju łyżka cukru sól, pieprz Sposób wykonania : Buraki umyć, włożyć do nie ososlonego wrzątku lekko zakwaszonego octem winnym i gotować około 50 minut, po czym przełożyć na chwilę do zimnej wody, obrać ze skórki i pokroić w ćwierćplasterki lub kostkę. Oskrobaną marchew ugotować osobno (również w nie solonej wodzie), schłodzić, pokroić podobnie jak buraki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w nieco większą kostkę. Ogórki obrać i drobno pokroić, kapustę posiekać. Ocet i olej wlać do rondelka, doprawić, zagotować i ostudzić (sok z cytryny wymieszać z olejem i przyprawami). Aby buraki nie zafarbowały całej sałatki, należy skropić je olejem. Połączyć wszystkie warzywa. Wlać zaprawę i delikatnie wymieszać (zamiast kwaśniej zaprawy można użyć majonezu). Przełożyć sałatkę do salaterki i posypać natką lub koperkiem.