Kiszonki i fermentacje okładka

Średnia Ocena:


Kiszonki i fermentacje

Cytryny kiszone w wędzonej soli?Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem?Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej  zalewie?Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem?Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika!Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku – naturalnie, zdrowo i smacznie.Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni słynnej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dzisiaj jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia."Praktyczny przewodnik omawiający łatwe techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Kluczowe nie tylko dla kuchni polskiej, lecz i tej pochodzącej z całego świata."Sandor Ellix Katz, twórca "Sztuki fermentacji""Pasjonująca opowiadanie o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy!"Maciej Nowak, krytyk kulinarny"Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni, lecz wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża a także o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, ponieważ smak to przecież element estetyki. Ma wyjątkowy kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, lecz ciągle jakoś unoszą się pomiędzy nami w powietrzu. Dzisiaj wracają do nas jako coś nowego."dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK

Szczegóły
Tytuł Kiszonki i fermentacje
Autor: Baron Aleksander
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Pascal
Rok wydania: 2016
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Kiszonki i fermentacje w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Kiszonki i fermentacje PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Elżbieta Podświadek

    Trochę się zawiodłam.Przepisy na dania z kiszonkami są moim zdaniem trochę przekombinowane jak na użytek domowy.

  • Beata

    Bardzo interesująca i inspirująca pozycja,udany zakup:-)

  • Monika Wierbol

    Książka ebook godna polecenia, dużo interesujących propozycji omówionych w taki sposób, że nie ma problemu z powtórzeniem u siebie w domu :)

  • Magdalena Piasecka

    Godne polecenia, ciekawe i nieoczywiste przepisy.

  • Mirka

    Nie ma to jak domowe przetwory, swoje smakują najlepiej!

  • Karolina Karwowska

    Każdy coś tam wie o kiszeniu itp! Książka ebook to doskonały przewodnik po świecie fermentacji a także kiszenia! Dużo przepisów na kiszenie i fermentację warzyw, owoców jakich nam się nie śniło! Do tego przepisy kulinarne! Teraz pozostało czekać na sezon i zabrać się za praktykę!

  • Patrycja Dąbek

    Baron mój idol a kiszonki i ferment trzeba lubić. Zalecam powrót do tradycji!

  • mathyria

    Bardzo przydatna książka ebook nie tylko dla smakoszy wszelkiego rodzaju kiszonek. Dla mnie osobiście jest ona dużym odkryciem, ponieważ tak naprawdę dopiero dzięki niej zaczęłam odkrywać przepisy na interesujące kiszonki. Bardzo zdrowe, ciekawe smakowo, mogą urozmaicić niejedno danie, szczególnie w czasie jesienno-zimowym. Niektóre z tych przepisów są naprawdę warte uwagi, element z nich już spróbowałam i muszę stwierdzić że w znacznący sposób ubarwiły one moją codzienną kuchnię :-) Co zaś do smaków i zapachów, ponad tym można by się długo rozwodzić, spróbujcie, nawet w ramach interesującego kulinarnego eksperymentu.

  • histydyna

    Bardzo ciekawie i rzetelnie napisana pozycja. Polecam!

  • Paulina Turkiewicz

    Bardzo interesująca książka, zachęcająca do eksperymentowania w domowych warunkach, nowe interesujące smaki kiszonek i fermentowanej żywności od razu podane przepisy do wykorzystania. Sposób przygotowania omówiony bardzo przystępnie dla początkujących :) Cenne są też podpowiedzi :)

  • Agnieszka Wiszniewska

    Wyczyny kuchenne Pana Barona obserwuję od paru lat, sądzę go za jedną z najciekawszych postaci na polskiej scenie gastronomicznej. Książka ebook Kiszonki i fermentację, to zestaw fenomenalnych wyczynów w tych dziedzinach. Piękne receptury, opatrzone wyjątkowo cudownymi zdjęciami tworzą dzieło, przez które z każdą kolejną stroną nabieram większego apetytu. Takiej publikacji potrzebowałam.

  • Katarzyna Gwiazdowska

    interesujące przepisy na kiszonki jak też na dania z ich wykorzystaniem. coś nowego!

  • mazak

    Inspirująca i piękna! Otwiera drzwi do przygody z eksperymentowaniem w kuchni.

  • quntoleum

    to lektura obowiązkowa dla całej rodziny! zaczynamy kisić fermentować- będziemy zdrowo i długo żyć!