Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Cytryny kiszone w wędzonej soli?Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem?Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie?Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem?Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika!Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku – naturalnie, zdrowo i smacznie.Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni słynnej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dzisiaj jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia."Praktyczny przewodnik omawiający łatwe techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Kluczowe nie tylko dla kuchni polskiej, lecz i tej pochodzącej z całego świata."Sandor Ellix Katz, twórca "Sztuki fermentacji""Pasjonująca opowiadanie o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy!"Maciej Nowak, krytyk kulinarny"Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni, lecz wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża a także o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, ponieważ smak to przecież element estetyki. Ma wyjątkowy kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, lecz ciągle jakoś unoszą się pomiędzy nami w powietrzu. Dzisiaj wracają do nas jako coś nowego."dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kiszonki i fermentacje |
Autor: | Baron Aleksander |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Pascal |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Trochę się zawiodłam.Przepisy na dania z kiszonkami są moim zdaniem trochę przekombinowane jak na użytek domowy.
Bardzo interesująca i inspirująca pozycja,udany zakup:-)
Książka ebook godna polecenia, dużo interesujących propozycji omówionych w taki sposób, że nie ma problemu z powtórzeniem u siebie w domu :)
Godne polecenia, ciekawe i nieoczywiste przepisy.
Nie ma to jak domowe przetwory, swoje smakują najlepiej!
Każdy coś tam wie o kiszeniu itp! Książka ebook to doskonały przewodnik po świecie fermentacji a także kiszenia! Dużo przepisów na kiszenie i fermentację warzyw, owoców jakich nam się nie śniło! Do tego przepisy kulinarne! Teraz pozostało czekać na sezon i zabrać się za praktykę!
Baron mój idol a kiszonki i ferment trzeba lubić. Zalecam powrót do tradycji!
Bardzo przydatna książka ebook nie tylko dla smakoszy wszelkiego rodzaju kiszonek. Dla mnie osobiście jest ona dużym odkryciem, ponieważ tak naprawdę dopiero dzięki niej zaczęłam odkrywać przepisy na interesujące kiszonki. Bardzo zdrowe, ciekawe smakowo, mogą urozmaicić niejedno danie, szczególnie w czasie jesienno-zimowym. Niektóre z tych przepisów są naprawdę warte uwagi, element z nich już spróbowałam i muszę stwierdzić że w znacznący sposób ubarwiły one moją codzienną kuchnię :-) Co zaś do smaków i zapachów, ponad tym można by się długo rozwodzić, spróbujcie, nawet w ramach interesującego kulinarnego eksperymentu.
Bardzo ciekawie i rzetelnie napisana pozycja. Polecam!
Bardzo interesująca książka, zachęcająca do eksperymentowania w domowych warunkach, nowe interesujące smaki kiszonek i fermentowanej żywności od razu podane przepisy do wykorzystania. Sposób przygotowania omówiony bardzo przystępnie dla początkujących :) Cenne są też podpowiedzi :)
Wyczyny kuchenne Pana Barona obserwuję od paru lat, sądzę go za jedną z najciekawszych postaci na polskiej scenie gastronomicznej. Książka ebook Kiszonki i fermentację, to zestaw fenomenalnych wyczynów w tych dziedzinach. Piękne receptury, opatrzone wyjątkowo cudownymi zdjęciami tworzą dzieło, przez które z każdą kolejną stroną nabieram większego apetytu. Takiej publikacji potrzebowałam.
interesujące przepisy na kiszonki jak też na dania z ich wykorzystaniem. coś nowego!
Inspirująca i piękna! Otwiera drzwi do przygody z eksperymentowaniem w kuchni.
to lektura obowiązkowa dla całej rodziny! zaczynamy kisić fermentować- będziemy zdrowo i długo żyć!