Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zostają zamordowane 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzątka hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, ponieważ rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot, hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy. Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda "od kuchni" przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa na ludzi, zwierzątka i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w Usa, Peru, Chinach, Meksyku i pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków, lekarstw hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę. Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, rozpaczy zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków zwierząt, zanieczyszczenia wód a także rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. Twórca nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego – pokazuje, jak w łatwy sposób każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposób. Oto bulwersujący obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach – obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i własnych najbliższych na co dzień.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa |
Autor: | Lymbery Philip, Oakeshott Isabel |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Illuminatio |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
kluczowa książka ebook dla każdego i każdej kto nie chce żyć w nieświadomości z czego zrobiony jest jego obiad. myślę, że sukcesem tej książki jest rzetelność w przedstawieniu faktów. po jej lekturze nie będziecie chcieli siegać po najtańszego kurczaka z hipermarketu czy jajka z trójką.