sernik z ziemniakami
Szczegóły |
Tytuł |
sernik z ziemniakami |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
sernik z ziemniakami PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie sernik z ziemniakami PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
sernik z ziemniakami - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Sernik z ziemniakami
Składniki:
• 75 dag twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
• 30 dag ugotowanych zmielonych bądź przeciśniętych przez praskę
ziemniaków (najlepiej ugotowanych 1, 2 dni wcześniej)
• 2 łyżki miękkiego masła
• 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• ekstrakt pomarańczowy do smaku
• kandyzowana skórka pomarańczowa do smaku
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masło,
utrzeć. Dodać zmielony ser i ziemniaki, ekstrakt pomarańczowy i utrzeć na gładką
masę.
Białka ubić na sztywną masę, dodać do masy serowej razem ze skórką pomarańczy,
wymieszać.
Całość przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 23 cm.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Wystudzić, najlepszy od drugiego
dnia po upieczeniu.
Domowy ekstrakt pomarańczowy:
• pół dużego owocu pomarańczy (sok będzie można wypić :)
• pół szklanki wody
• 1/4 szklanki wódki
Obrać skórkę z pomarańczy i usunąć całe białe albedo (jest gorzkie). Skórkę
posiekać z grubsza. W wyparzonym pojemniku szklanym wymieszać wodę, wódkę i
skórkę pomarańczową. Pojemnik zamknąć, przechowywać w chłodnym, ciemnym
pomieszczeniu (nie w lodówce). Po tygodniu dobry do użycia, można przechowywać
przez rok.
Przepis na ekstrakt pochodzi z tej strony.
Smacznego :)
Strona 2