sernik krlewski
Szczegóły |
Tytuł |
sernik krlewski |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
sernik krlewski PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie sernik krlewski PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
sernik krlewski - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Sernik królewski
Składniki na ciasto:
• pół kilo mąki
• 20 dag masła
• 20 dag cukru pudru
• 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu
kruchości)
• 1 jajko
• 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
• 2 kg tłustego lub półtłustego, niekwaśnego twarogu
• 10 jajek
• 1,5 kostki masła (1 kostka=250 g)
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 opakowania cukru waniliowego (16 g każde)
• pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku
budyniowego)
• bakalie wg uznania (u mnie tylko koryntki)
Podane powyżej składniki są na dużą blachę "piekarnikową".
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki
na około 3 godziny.
Twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować z pozostałymi składnikami, dodaj ąc
pod koniec pianę z ubitych białek, delikatnie
wymieszać.
Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć masę
serową, na nią zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC.
Smacznego :)
Strona 2
* z połowy przepisu piekę w kwadratowej blaszce o boku 23 cm lub w
tortownicy o średnicy 23 cm (wtedy sernik jest bardzo wysoki)