(odc.26) szaszłyki z kurcząt
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.26) szaszłyki z kurcząt |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.26) szaszłyki z kurcząt PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.26) szaszłyki z kurcząt PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.26) szaszłyki z kurcząt - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.26) szaszłyki z kurcząt
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.26)
ilość osób: 6
Składniki:
6 młodych kurcząt
6 dużych gałązek rozmarynu
pęczek szałwii
sól i pieprz
4-5 łyżek (60-75 ml) oliwy
2 ząbki czosnku
1 pomarańcza
2 łyżeczki (10 ml) przyprawy „5 smaków”
2 łyżki (30 ml) płynnego miodu
6 plasterków boczku, pancetty, szynki parmeńskiej albo bekonu
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
Podzielić kurczęta na porcje: odciąć skrzydełka i nogi. Nogi przekroić na pół. Koniec
podudzia odkroić. Wyciąć kości z udek. Odkroić piersi wraz z resztką skrzydełka od kości.
Oderwać listki rozmarynu z gałązek, zostawiając wiecheć na czubku. Oskrobać gałązki z kory
i zaostrzyć dolne końce. Na każdą gałązkę nadziać skrzydełko, podudzie, udko, pierś i
powtórzyć jeszcze raz. Położyć szaszłyki na blasze.
Przygotować marynatę: oberwać listki szałwii z łodyżek. Ząbki czosnku obrać z łupin.
Pomarańczę umyć w gorącej wodzie. Wrzucić do moździerza listki rozmarynu i szałwii, dużą
szczyptę soli i pieprzu, utłuc razem, dorzucić ząbki czosnku i utłuc wszystko razem. Zetrzeć
skórkę z pomarańczy do moździerza, potem przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok.
Wszystko dobrze utrzeć. Dodać oliwę i przyprawę „5 smaków”, wszystko razem dobrze
zmieszać. Szaszłyki dobrze natrzeć marynatą. Następnie polać miodem i rozetrzeć go łyżką
na mięsie. Plasterki boczku przekroić wzdłuż, nie docinając do końca, tak by powstał jeden
długi pasek. Zaczepić jeden koniec na czubku patyczka i owinąć boczek dookoła mięsa.
Położyć szaszłyki z powrotem na blasze. Wstawić blachę do pieca na około 40 minut, aż
skórka na mięsie stanie się chrupiąca, a mięso na podudziach miękkie.
© Jamie Oliver 2002