(odc.26) szaszłyki z kurcząt

Szczegóły
Tytuł (odc.26) szaszłyki z kurcząt
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.26) szaszłyki z kurcząt PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.26) szaszłyki z kurcząt PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.26) szaszłyki z kurcząt - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.26) szaszłyki z kurcząt Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.26) ilość osób: 6 Składniki: 6 młodych kurcząt 6 dużych gałązek rozmarynu pęczek szałwii sól i pieprz 4-5 łyżek (60-75 ml) oliwy 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 łyżeczki (10 ml) przyprawy „5 smaków” 2 łyżki (30 ml) płynnego miodu 6 plasterków boczku, pancetty, szynki parmeńskiej albo bekonu Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Podzielić kurczęta na porcje: odciąć skrzydełka i nogi. Nogi przekroić na pół. Koniec podudzia odkroić. Wyciąć kości z udek. Odkroić piersi wraz z resztką skrzydełka od kości. Oderwać listki rozmarynu z gałązek, zostawiając wiecheć na czubku. Oskrobać gałązki z kory i zaostrzyć dolne końce. Na każdą gałązkę nadziać skrzydełko, podudzie, udko, pierś i powtórzyć jeszcze raz. Położyć szaszłyki na blasze. Przygotować marynatę: oberwać listki szałwii z łodyżek. Ząbki czosnku obrać z łupin. Pomarańczę umyć w gorącej wodzie. Wrzucić do moździerza listki rozmarynu i szałwii, dużą szczyptę soli i pieprzu, utłuc razem, dorzucić ząbki czosnku i utłuc wszystko razem. Zetrzeć skórkę z pomarańczy do moździerza, potem przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok. Wszystko dobrze utrzeć. Dodać oliwę i przyprawę „5 smaków”, wszystko razem dobrze zmieszać. Szaszłyki dobrze natrzeć marynatą. Następnie polać miodem i rozetrzeć go łyżką na mięsie. Plasterki boczku przekroić wzdłuż, nie docinając do końca, tak by powstał jeden długi pasek. Zaczepić jeden koniec na czubku patyczka i owinąć boczek dookoła mięsa. Położyć szaszłyki z powrotem na blasze. Wstawić blachę do pieca na około 40 minut, aż skórka na mięsie stanie się chrupiąca, a mięso na podudziach miękkie. © Jamie Oliver 2002