(odc.21) łosoś pieczony z ziołami
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.21) łosoś pieczony z ziołami |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.21) łosoś pieczony z ziołami PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.21) łosoś pieczony z ziołami PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.21) łosoś pieczony z ziołami - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.21) łosoś pieczony z ziołami
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.21)
ilość osób: 8
trudność: łatwe
Składniki
2 filety z łososia (po ok. 1,1 kg) ze skórą, bez łusek i ości
sól i pieprz
oliwa
2 cytryny
pęczek świeżego majeranku
pęczek bazylii
pęczek koperku
garść czarnych oliwek bez pestek
pęczek natki
sznurek
młode ziemniaki
pęczek mięty
masło
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Uciąć pięć kawałków sznurka i rozłożyć na desce
lub blacie w pewnych odstępach od siebie. Oprószyć deskę solą i pieprzem i skropić oliwą.
Filet z łososia położyć na desce skórą do dołu, posypać od strony mięsa solą, pieprzem i
skórką startą z jednej cytryny. Porwać majeranek, bazylię i koperek na kawałki i ułożyć na
rybie, na ziołach położyć oliwki. Drugi filet oprószyć od strony mięsa solą i pieprzem,
posypać skórką startą z drugiej cytryny. Położyć jeden filet na drugim, mięsem do środka, tak
by szersza część filetu przykryła węższą. Związać rybę sznurkiem i obciąć końce.
Posmarować blachę oliwą i ułożyć na niej rybę. Posypać rybę solą i pieprzem, skropić oliwą.
Posypać resztką ziół, które wypadły z ryby. Pokroić otarte cytryny na plasterki, położyć na
wierzchu ryby i na blaszce dookoła. Skropić całość oliwą i posypać porwaną natką. Wstawić
do piekarnika na ok. 20 minut. Podawać z młodymi ziemniakami, ugotowanymi w osolonej
wodzie razem z pęczkiem mięty, polanymi stopionym masłem oraz sosem salsa verde.
© Jamie Oliver