kokosowe bueczki
Szczegóły |
Tytuł |
kokosowe bueczki |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
kokosowe bueczki PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie kokosowe bueczki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
kokosowe bueczki - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Kokosowe bułeczki
Składniki na 12 bułeczek:
• 115 ml kokosowego mleka z puszki
• 115 ml mleka
• 1 jajko
• pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 450 g mąki
• 25 g wiórków kokosowych
• pół łyżeczki soli
• 50 g drobnego cukru
• 40 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Do posmarowania:
• 50 g roztopionego masła
• 2 łyżki cukru demerara
Wymieszać mleko kokosowe z mlekiem, ekstraktem z wanilii i roztrzepanym jajkiem.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę, drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić
rozczyn), wiórki kokosowe, sól, cukier. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać
masło, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (trzeba dość długo
wyrabiać). Odłożyć do miski, nakryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformowa ć wałeczek o
długości około 38 cm. Wałeczek zwinąć jak ślimaka, zaczynając od środka,
końcówkę podłożyć pod spód bułki. Po uformowaniu wszystkich znów przykryć
ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości i napuszenia (45 minut).
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem, posypać
cukrem.
Piec w temperaturze 220ºC przez 12 15 minut, do złotego koloru. Studzi ć na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba, w kolejności: płynne, sypkie, na
końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (1,5 h).
Strona 2
Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki, dalej postępować według
powyższego przepisu.