kokosowe bueczki
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | kokosowe bueczki |
Rozszerzenie: |
kokosowe bueczki PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd kokosowe bueczki pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. kokosowe bueczki Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
kokosowe bueczki Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
Kokosowe bułeczki
Składniki na 12 bułeczek:
• 115 ml kokosowego mleka z puszki
• 115 ml mleka
• 1 jajko
• pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 450 g mąki
• 25 g wiórków kokosowych
• pół łyżeczki soli
• 50 g drobnego cukru
• 40 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Do posmarowania:
• 50 g roztopionego masła
• 2 łyżki cukru demerara
Wymieszać mleko kokosowe z mlekiem, ekstraktem z wanilii i roztrzepanym jajkiem.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę, drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić
rozczyn), wiórki kokosowe, sól, cukier. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać
masło, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (trzeba dość długo
wyrabiać). Odłożyć do miski, nakryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformowa ć wałeczek o
długości około 38 cm. Wałeczek zwinąć jak ślimaka, zaczynając od środka,
końcówkę podłożyć pod spód bułki. Po uformowaniu wszystkich znów przykryć
ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości i napuszenia (45 minut).
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem, posypać
cukrem.
Piec w temperaturze 220ºC przez 12 15 minut, do złotego koloru. Studzi ć na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba, w kolejności: płynne, sypkie, na
końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (1,5 h).
Strona 2
Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki, dalej postępować według
powyższego przepisu.