buki z cebulk
Szczegóły |
Tytuł |
buki z cebulk |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
buki z cebulk PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie buki z cebulk PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
buki z cebulk - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułki z cebulką
Składniki na 20 bułeczek:
• pół szklanki letniego mleka
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżeczki soli
• 3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
• 1,5 szklanki letniej wody
• 1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
• 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone),
w oryginale 2 łyżki
• 5,5 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
• 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze
świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę.
Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół
szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u mnie bułeczki
65 gramowe). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej m ąką
lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30
minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem
roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
W maszynie do pieczenia chleba umieścić wszystkie składniki na ciasto według
kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania
Strona 2
chleba 'dough' (1,5 h), po czym ciasto wyjać, krótko wyrobić, uformować bułeczki.
Dalej postępować według powyższego przepisu.