bueczki z makiem

Szczegóły
Tytuł bueczki z makiem
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

bueczki z makiem PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki z makiem PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

bueczki z makiem - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułeczki z makiem Składniki na 20 małych bułeczek: • 500 g mąki białej chlebowej • 2 łyżki miękkiego masła • 2 łyżki mleka w proszku • 1 łyżeczka soli • 40 g (3 łyżki) maku • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (dałam opakowanie 6 g)  • 4 łyżki miodu • 275 ml wody • 1 jajko + łyżka mleka (do posmarowania) Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała   kruszonkę. Dodać mleko w proszku, sól, mak i drożdże. Wlać miód i wodę, wyrobić  miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez 5 minut). Ciasto umieści ć z powrotem w   naczyniu, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objęto ści (około 1   h). Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, wyrobić, podzielić na 20 równych  części. Z każdej uformować małą bułeczkę, kłaść na oprószonej mąką blaszce,  przykryć i pozostawić na 30 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem  posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 12 ­ 15 minut w temperaturze 200ºC. Przenie ść na kratk ę i wystudzi ć. Metoda maszynowa: Do maszyny wlać zimną wodę, mleko w proszku, masło, miód, mak, następnie  wsypać mąkę, sól, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough'   (około 1,5 h), następnie wyjąć, wyrobić i uformować bułeczki postępując zgodnie z   dalszą częścią przepisu.  Strona 2 Smacznego :)