bueczki z makiem
Szczegóły |
Tytuł |
bueczki z makiem |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bueczki z makiem PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki z makiem PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bueczki z makiem - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki z makiem
Składniki na 20 małych bułeczek:
• 500 g mąki białej chlebowej
• 2 łyżki miękkiego masła
• 2 łyżki mleka w proszku
• 1 łyżeczka soli
• 40 g (3 łyżki) maku
• 1,5 łyżeczki suchych drożdży (dałam opakowanie 6 g)
• 4 łyżki miodu
• 275 ml wody
• 1 jajko + łyżka mleka (do posmarowania)
Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała
kruszonkę. Dodać mleko w proszku, sól, mak i drożdże. Wlać miód i wodę, wyrobić
miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez 5 minut). Ciasto umieści ć z powrotem w
naczyniu, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objęto ści (około 1
h).
Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, wyrobić, podzielić na 20 równych
części. Z każdej uformować małą bułeczkę, kłaść na oprószonej mąką blaszce,
przykryć i pozostawić na 30 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem
posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Piec około 12 15 minut w temperaturze 200ºC. Przenie ść na kratk ę i wystudzi ć.
Metoda maszynowa:
Do maszyny wlać zimną wodę, mleko w proszku, masło, miód, mak, następnie
wsypać mąkę, sól, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough'
(około 1,5 h), następnie wyjąć, wyrobić i uformować bułeczki postępując zgodnie z
dalszą częścią przepisu.
Strona 2
Smacznego :)