bueczki wachlarzyki na malance

Szczegóły
Tytuł bueczki wachlarzyki na malance
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

bueczki wachlarzyki na malance PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki wachlarzyki na malance PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

bueczki wachlarzyki na malance - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułeczki wachlarzyki na maślance Składniki na 12 bułeczek: • 90 g masła, roztopionego • 2 łyżeczki drożdży suchych (lub 16 g świeżych) • 1/4 szklanki letniej wody • 1 łyżka miodu lub cukru • 3 szklanki mąki + na podsypywanie • 1,5 łyżeczki soli • 3/4 szklanki maślanki Dodatkowo: • około 6 łyżek roztopionego masła do posmarowania Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Mąkę  wsypać do miski, dodać letniej wody, roztopionego masła, miodu, soli, maślanki.   Ciasto dobrze wyrobić, można mikserem (z hakiem do wyrabiania ciasta   drożdżowego) bowiem ciasto mocno się klei. Starać się jednak nie podsypywa ć  mąką. Ciasto po wyrobieniu przykryć ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia   objętości (około 1,5 ­ 2 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich  rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm (teraz można podsypywać mąką).  Posmarować roztopionym masłem (około 2 łyżek na każdą część). Przekroić na 6  równych pasów. Pasy poukładać jeden na drugim. Tak ułożone przekroić na 6 części   Strona 2 (które są 6 bułeczkami). Formę do muffinek wysmarować masłem, wysypać kaszą  manną lub bułką tartą. Każdą bułeczkę położyć na boku w foremce na muffinę. Po   ułożeniu wszystkich formę przykryć, pozostawić do napuszenia na około 30 minut, w   cieple. Piec w temperaturze 190ºC przez 20 ­ 25 minut. Jak szybko złapi ą kolor, przykry ć  folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika posmarować pozostałymi 2 łyżkami   roztopionego masła. Studzić na kratce. Metoda dla maszynistów:  W maszynie umieścić składniki wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże.  Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po tym   czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części i dalej postępować wg   podanego wyżej przepisu.