bueczki wachlarzyki na malance
Szczegóły |
Tytuł |
bueczki wachlarzyki na malance |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bueczki wachlarzyki na malance PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki wachlarzyki na malance PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bueczki wachlarzyki na malance - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki wachlarzyki na maślance
Składniki na 12 bułeczek:
• 90 g masła, roztopionego
• 2 łyżeczki drożdży suchych (lub 16 g świeżych)
• 1/4 szklanki letniej wody
• 1 łyżka miodu lub cukru
• 3 szklanki mąki + na podsypywanie
• 1,5 łyżeczki soli
• 3/4 szklanki maślanki
Dodatkowo:
• około 6 łyżek roztopionego masła do posmarowania
Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Mąkę
wsypać do miski, dodać letniej wody, roztopionego masła, miodu, soli, maślanki.
Ciasto dobrze wyrobić, można mikserem (z hakiem do wyrabiania ciasta
drożdżowego) bowiem ciasto mocno się klei. Starać się jednak nie podsypywa ć
mąką. Ciasto po wyrobieniu przykryć ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia
objętości (około 1,5 2 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich
rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm (teraz można podsypywać mąką).
Posmarować roztopionym masłem (około 2 łyżek na każdą część). Przekroić na 6
równych pasów. Pasy poukładać jeden na drugim. Tak ułożone przekroić na 6 części
Strona 2
(które są 6 bułeczkami). Formę do muffinek wysmarować masłem, wysypać kaszą
manną lub bułką tartą. Każdą bułeczkę położyć na boku w foremce na muffinę. Po
ułożeniu wszystkich formę przykryć, pozostawić do napuszenia na około 30 minut, w
cieple.
Piec w temperaturze 190ºC przez 20 25 minut. Jak szybko złapi ą kolor, przykry ć
folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika posmarować pozostałymi 2 łyżkami
roztopionego masła. Studzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
W maszynie umieścić składniki wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże.
Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po tym
czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części i dalej postępować wg
podanego wyżej przepisu.