bueczki na miodzie

Szczegóły
Tytuł bueczki na miodzie
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

bueczki na miodzie PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki na miodzie PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

bueczki na miodzie - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułeczki na miodzie Składniki (na 9 bułeczek):  • 300 g mąki pszennej chlebowej • 2/3 łyżeczki soli • 4 g (1 łyżeczka) suchych drożdży lub 8 g świeżych  • 1 jajko rozbite i tyle mleka, by razem z jajkiem stanowiło 200 ml • 50 g miodu • 30 g masła, roztopionego Dodatkowo: • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka • nasiona do posypania  Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn),   wmieszać sól. Mleko i jajko wymieszać z miodem i masłem, dodać do mąki, wyrobi ć.   Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć  ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objęto ści (1,5 h   lub nawet wiecej, jeśli potrzeba). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 9 części, z nich  uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia   i podwojenia objętości (około 45 ­ 60 minut). Strona 2 Przed pieczeniem bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka,   posypać nasionami.  Piec około 15 ­ 20 minut w temperaturze 200ºC, aż będą rumiane i wyrośnięte. Studzić na kratce. Dla maszynistów:  Wszystkie składniki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na ko ńcu   drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', po sko ńczeniu   programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej  postępować wg powyższego przepisu.