bueczki na miodzie
Szczegóły |
Tytuł |
bueczki na miodzie |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bueczki na miodzie PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki na miodzie PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bueczki na miodzie - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki na miodzie
Składniki (na 9 bułeczek):
• 300 g mąki pszennej chlebowej
• 2/3 łyżeczki soli
• 4 g (1 łyżeczka) suchych drożdży lub 8 g świeżych
• 1 jajko rozbite i tyle mleka, by razem z jajkiem stanowiło 200 ml
• 50 g miodu
• 30 g masła, roztopionego
Dodatkowo:
• 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
• nasiona do posypania
Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn),
wmieszać sól. Mleko i jajko wymieszać z miodem i masłem, dodać do mąki, wyrobi ć.
Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć
ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objęto ści (1,5 h
lub nawet wiecej, jeśli potrzeba).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 9 części, z nich
uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia
i podwojenia objętości (około 45 60 minut).
Strona 2
Przed pieczeniem bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka,
posypać nasionami.
Piec około 15 20 minut w temperaturze
200ºC, aż będą rumiane i wyrośnięte. Studzić na kratce.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na ko ńcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', po sko ńczeniu
programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej
postępować wg powyższego przepisu.