bueczki - inaczej
Szczegóły |
Tytuł |
bueczki - inaczej |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bueczki - inaczej PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki - inaczej PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bueczki - inaczej - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki - inaczej
Składniki:
• 1¼ łyżeczki drożdży instant lub 10 g świeżych
• 175 ml letniego mleka
• 30 g płynnego masła
• 1 łyżka cukru
• 1 jajko
• 280 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
• 15 g płynnego masła do posmarowania (niekoniecznie, ja nie dałam)
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z
30 g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i
resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto
(dosypałam jeszcze około 3 łyżek mąki by się nie kleiło zbyt mocno). Odstawić do
wyrośnięcia na 1,5 h (do podwojenia objętości).
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostok ąt poci ąć na 4
paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16
małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na
pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na
powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układa ć na blaszce do ść lu źno
jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Całość posmarować masłem.
Piec 15 20 minut (ja piekłam około 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.
Strona 2