bueczki - inaczej

Szczegóły
Tytuł bueczki - inaczej
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

bueczki - inaczej PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki - inaczej PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

bueczki - inaczej - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułeczki - inaczej Składniki: • 1¼ łyżeczki drożdży instant lub 10 g świeżych • 175 ml letniego mleka • 30 g płynnego masła • 1 łyżka cukru • 1 jajko • 280 g mąki pszennej • 1 łyżeczka soli Dodatkowo: • 15 g płynnego masła do posmarowania (niekoniecznie, ja nie dałam)  Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z   30 g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i   resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto   (dosypałam jeszcze około 3 łyżek mąki by się nie kleiło zbyt mocno). Odstawić do   wyrośnięcia na 1,5 h (do podwojenia objętości). Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostok ąt poci ąć na 4   paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16  małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na  pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na   powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układa ć na blaszce do ść lu źno   jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i   pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Całość posmarować masłem. Piec 15 ­ 20 minut (ja piekłam około 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 220ºC. Strona 2