bagietki

Szczegóły
Tytuł bagietki
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

bagietki PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie bagietki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

bagietki - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bagietki Składniki: • 1 szklanka mleka • 2 łyżeczki masła • 2 łyżeczki cukru • 1 szklanka wody o temp. pokojowej • 2 łyżeczki suszonych drożdży • 2 łyżeczki soli • 4 szklanki mąki • ponadto: czysta woda w butelce ze sprayem Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przela ć do   dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać dro żd że,   wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać  mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki   mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie.   Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące ­ takie ma być. Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i   pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by   ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie   uformować bagietki, długości około 30­40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blach ę i   poczekać 30 minut, by podrosły. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia   spryskać piekarnik wodą (8­10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć  bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste   (niedługo, ja piekłam jeszcze około 10 minut).