bagietki
Szczegóły |
Tytuł |
bagietki |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bagietki PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bagietki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bagietki - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bagietki
Składniki:
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżeczki masła
• 2 łyżeczki cukru
• 1 szklanka wody o temp. pokojowej
• 2 łyżeczki suszonych drożdży
• 2 łyżeczki soli
• 4 szklanki mąki
• ponadto: czysta woda w butelce ze sprayem
Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przela ć do
dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać dro żd że,
wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać
mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki
mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące takie ma być.
Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by
ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie
uformować bagietki, długości około 3040 cm. Przenieść je na natłuszczoną blach ę i
poczekać 30 minut, by podrosły.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia
spryskać piekarnik wodą (810 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć
bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę
do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste
(niedługo, ja piekłam jeszcze około 10 minut).