Sałatka z kalafiorów
Szczegóły |
Tytuł |
Sałatka z kalafiorów |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
Sałatka z kalafiorów PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie Sałatka z kalafiorów PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
Sałatka z kalafiorów - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Sałatka z kalafiorów
2 kalafiory
1 dag masła
2 dag cukru
sól
żółtko
2,5 dag oliwy
1 dag cukru pudru
ocet winny
pieprz
Sposób wykonania :
Młode, białe, świeże kalafiory zblanżerować, to jest oczyszczone włożyć w zimną wodę i
postawić z rondlem na ogniu prawie do zagotowania.
Odlać wodę, nalać drugą ciepłą, włożyć trochę masła, soli, łyżkę cukru, stosując to
wszystko do ilości kalafiorów.
Zagotować, żeby były miękie, a wtedy wybrać z wody, niech na przetaku ostygną.
Rozebrać, gdy będą już zimne - na cząstki, czyli drobne kwiatki.
Głąbki zaś pokrajać w drobne plasterki.
Na małą salaterkę sałaty rozbić jedno żółtko z dwiema łyżkami oliwy, bijąc trzepaczką, aż
się zapieni.
Wsypać natłuszczonego pieprzu, pół łyżki miałkiego cukru, a wymieszawszy to należycie
wlać łyżkę winnego octu i polać tą mieszaniną ułożone na salaterce kalafiory.