Zapach świeżej kawy okładka

Średnia Ocena:


Zapach świeżej kawy

Kawa – magiczny napój, nawet Ci, którzy jej nie piją, kochają aromat świeżo parzonej małej czarnej. W Polsce pod koniec XIX wieku kupowano w sklepach restrykcyjne ziarno kawy, które potem palono na kuchennych patelniach albo w specjalnych blaszanych bębenkach.Pierwszą profesjonalną palarnię kawy pod nazwą „Pluton” założył w 1882 roku w Warszawie Tadeusz Tarasiewicz. W kolejnych latach stopniowo rozwijano interes, ucząc konsumentów nowej kultury picia tego napoju. Dwadzieścia pięć lat potem firma liczyła sześć sklepików w Warszawie i dwa w Łodzi, w przeddzień II wojny światowej było ich już nad trzydzieści, w tym także w Poznaniu, Lwowie, Gdyni i Lublinie.Autor książki, Kordian Tarasiewicz, dzisiaj już 103-letni wnuk założyciela przedsiębiorstwa, przestawia fascynujące losy „Plutona” na tle historii Polski i Warszawy od końca XIX wieku do lat pięćdziesiątych XX wieku. Praktykę w firmie rozpoczął w 1930 roku, a cztery lata potem objął w niej funkcję dyrektora. Właśnie z okresu jego działalności pochodzą najbogatsze wspomnienia, liczne anegdoty a także historie wojenne. Relacja autora opiera się na zachowanych dokumentach firmowych a także archiwach, lecz przede wszystkim na wspomnieniach swoich a także pracowników firmy. To barwna opowiadanie o ludziach, którzy wspólnie tworzyli „Plutona”, o tradycji kawy w Polsce, o sztuce prowadzenia uczciwego biznesu.Opowieść przedwojennego przedsiębiorcy stanowi także dowód na to, że niezła reklama i konkurencyjność nie są domeną dzisiejszych czasów, a tajniki właściwego prowadzenia biznesu, z takimi jego elementami, jak awanse poziome, coaching, marchandising czy franczyza (używając współczesnej terminologii) mimo upływu lat stale mogą stanowićważny punkt odniesienia dla tych, którzy zechcą czerpać ze skutecznych wzorców.Na podkreślenie zasługuje także wyjątkowa lojalność pracowników względem przedsiębiorstwa, która – pomiędzy innymi – pozwoliła przetrwać niełatwy czas kryzysu lat 30., a później okupacji.Autorem opracowania naukowego tej publikacji  jest dr Tomasz Ochinowski - psycholog, trener umiejętności społecznych, historyk idei, adiunkt w Zakładzie Socjologii Organizacji Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego.Książkę ilustruje bogaty wybór zdjęć, w tym dużo publikowanych po raz pierwszy (firmowa ikonografia, rodzaje opakowań, druki reklamowe, zdjęcia siedzib firmy).

Szczegóły
Tytuł Zapach świeżej kawy
Autor: Tarasiewicz Kordian
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN
Rok wydania: 2013
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Zapach świeżej kawy w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Zapach świeżej kawy PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • kulinarnaczytelnia.pl

    dla amatorów barwnych wspomnień wyjątkowych ludzi, dziejów dawnej przedsiębiorczości i polskiej historii, dla wszystkich, którzy z przyjemnością zagłębiają się w lektury obłędnie pachnące, powstał „Zapach świeżej kawy” Kordiana Tarasiewicza. I choć kawa zajmuje w książce pdf miejsce wyjątkowo ważne, to snuta przez niespełna dwieście stron opowiadanie tak naprawdę nie jest o niej, ale o ludziach związanych z kawowym biznesem, tworzących niegdyś warszawską firmę „Pluton”. Bardzo aromatyczna, klimatyczna publikacja. Kordian Tarasiewicz pisze ciekawym, gawędziarskim językiem, chwilami nieco archaicznym, lecz w końcu ma dzisiaj niemalże sto trzy lata! Zdarzają się autorowi elementy wyjątkowo wciągające, niemalże sensacyjne, zdarzają się też nużące powtórzenia i zbyt szczegółowe zagłębianie się w „technikalia”, lecz to drobiazgi. W każdym rozdziale prócz pana Kordiana przemawiają także pracownicy „Plutona”, których gorąco namawiano do spisywania firmowych wspomnień. Ich opowieści pełne są pochwał dla pracodawców, co może wydawać się dość jednostronne – żadnych minusów – lecz przecież tak właśnie było. Wśród głosów uznania i wdzięczności pojawiają się też ciekawe opowieści z życia firmy i dawnej Warszawy. Do tego bogaty materiał graficzny, który tworzy nad sześćdziesiąt czarno-białych zdjęć, dokumentów, reklam, wycinków i innych fragmentów ilustrujących historię „Plutona”. W książce pdf znalazło się także 8 receptur kulinarnych z wykorzystaniem kawy. Nie wiadomo co prawda skąd pochodzą, czy z archiwum „Plutona”, czy również z innego źródła, lecz i tak miło, że są, ponieważ od samego czytania o smakowitej kawie ma się ochotę na filiżankę tego napoju albo aromatyzowany nią deser.

  • Ekspert Empiku

    Książka ebook jest dowodem na to, że dzięki pasji sukces można osiągnąć w każdej dziedzinie i niezależnie od sytuacji politycznej. To historia pierwszej polskiej palarni kawy - rodzinnego interesu, którego korzenie sięgają 1882 roku, spisana przez najstarszego członka rodu. Anegdoty przeplatają się z historią Warszawy i informacjami opartymi na zachowanych dokumentach firmowych. Warto przeczytać i może czegoś się nauczyć? Na przykład w jaki sposób Platon przeprowadzał kampanie reklamowe, gdy nie było wolnego rynku? Zalecam nie tylko kawoszom i fanom historii. Justyna Żukowska, Empik Stargard Szczeciński

  • martagieks

    Cudowne wspomnienia o dokonaniach rodzinnych, fascynująca historia i tylko żal, że to już historia.