Średnia Ocena:
Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu
Kiedy mąż dziennikarki Ann Mah otrzymuje posadę dyplomaty w Paryżu, Mah – od zawsze pasjonatka kuchni i fanka Francji – zaczyna planować gastronomiczne podróże we dwoje. Jednak wkrótce mąż zostaje wysłany do Iraku na roczną misję, a wizja romantycznego życia w Mieście Świateł dynamicznie się rozwiewa.Podobnie jak Julia Child, Mah postanawia znaleźć dla siebie miejsce w zupełnie świeżym miejscu. W trakcie wycieczek po Paryżu i podróży po okolicznych regionach Francji walczy z samotnością za pomocą symbolu francuskiego comfort food – cassoulet. Odsłania prawdziwe historie ukryte za daniami klasycznymi dla kolejnych miejsc, bada historię potraw i ich smak – od wołowiny po burgundzku do najbardziej chrupiących gryczanych naleśników. A gdzieś pomiędzy Paryżem i południem Francji odkrywa też kilka życiowych mądrości. Sztuka jedzenia po francusku to także bohaterowie z krwi i kości, których spotyka na własnej drodze Mah – szefowie kuchni, farmerzy i restauratorzy – a także tradycyjne przepisy, które wypróbowuje.Lektura tej książki sprawi, że ruszysz łatwo do kuchni, do Paryża – lub w oba te miejsca. Zabawna, inteligentna, bardzo przyjemna opowiadanie o miłości do jedzenia, rodziny i Francji.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu |
Autor: | Mah Ann |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Black Publishing |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Idealny pomysł na prezent... miłe kulinarnie skojarzenia...
An Marie Mah jest amerykańską pisarką i dziennikarką. Po ukończeniu studiów podjęła pracę w jednym z nowojorskich wydawnictw prasowych. Jest fanką dobrej kuchni. Wielbi smakować i gotować. W 2003 r. ze względu na pracę męża przeniosła się do Pekinu, gdzie podjęła pracę w miejscowym piśmie anglojęzycznym dla ekspatów. Obecnie mieszka w Paryżu. Własny początek pobytu we Francji ukazuje w „Sztuce jedzenia po francusku”. Na swoim koncie ma też książkę pod tytułem „Miłość w pięciu smakach”.Książki o Francji i o gotowaniu zawsze wydają mi się niezmiernie urokliwe. Tak było i tym razem. Całość oparta jest głównie na kuchni francuskiej, a każdy z dziesięciu epizodów kończy się innym przepisem. Już sama szata graficzna zachęca do zapoznania się z jej treścią. Ponadto jest to książka ebook autobiograficzna, a takie właśnie zwracają moją uwagę najbardziej. Czyta się ją niesamowicie przyjemnie. Przepełniona jest ciepłem i humorem. Potraktowałam ją jako odskocznie od dnia codziennego i lektur o cięższej tematyce. Swym charakterem (o czym pisze sama autorka) przypomina przygody Julii Child w „Moim życiu we Francji”. Czytając niemalże czułam wszystkie opisane zapachy i smaki, a opowieść okazała się niezwykłą przygodą, w której wraz z pisarką odbyłam podróż po najciekawszych miejscach w kraju słynącym z wina i steków. Dzięki swej małej objętości mogłam ją zabrać wszędzie, a co za tym idzie czytałam ją w komunikacji miejskiej urozmaicając sobie podróż do pracy. Żałuję, że w realnym świecie nie była mi to tej pory dana taka przygoda.Gorąco zalecam tę pozycję, lecz nigdy na pusty żołądek. Gwarantuje, że zacznie Wam burczeć w brzuchach na myśl o apetycznie brzmiących potrawach (no może poza andouillette, czyli kiełbasą wykonywaną z podrobów wieprzowych ;)) Jeśli lubicie lekkie powieści, a do tego chcecie nauczyć się czegoś nowego o gotowaniu, to jest to z pewnością książka ebook dla Was :)