Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu okładka

Średnia Ocena:


Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu

Kiedy mąż dziennikarki Ann Mah otrzymuje posadę dyplomaty w Paryżu, Mah – od zawsze pasjonatka kuchni i fanka Francji – zaczyna planować gastronomiczne podróże we dwoje. Jednak wkrótce mąż zostaje wysłany do Iraku na roczną misję, a wizja romantycznego życia w Mieście Świateł dynamicznie się rozwiewa.Podobnie jak Julia Child, Mah postanawia znaleźć dla siebie miejsce w zupełnie świeżym miejscu. W trakcie wycieczek po Paryżu i podróży po okolicznych regionach Francji walczy z samotnością za pomocą symbolu francuskiego comfort food – cassoulet. Odsłania prawdziwe historie ukryte za daniami klasycznymi dla kolejnych miejsc, bada historię potraw i ich smak – od wołowiny po burgundzku do najbardziej chrupiących gryczanych naleśników. A gdzieś pomiędzy Paryżem i południem Francji odkrywa też kilka życiowych mądrości. Sztuka jedzenia po francusku to także bohaterowie z krwi i kości, których spotyka na własnej drodze Mah – szefowie kuchni, farmerzy i restauratorzy – a także tradycyjne przepisy, które wypróbowuje.Lektura tej książki sprawi, że ruszysz łatwo do kuchni, do Paryża – lub w oba te miejsca. Zabawna, inteligentna, bardzo przyjemna opowiadanie o miłości do jedzenia, rodziny i Francji.

Szczegóły
Tytuł Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu
Autor: Mah Ann
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Black Publishing
Rok wydania: 2015
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Sztuka jedzenia po francusku. O gotowaniu i miłości w Paryżu PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Anonim

    Idealny pomysł na prezent... miłe kulinarnie skojarzenia...

  • kobietatrzechbarw

    An Marie Mah jest amerykańską pisarką i dziennikarką. Po ukończeniu studiów podjęła pracę w jednym z nowojorskich wydawnictw prasowych. Jest fanką dobrej kuchni. Wielbi smakować i gotować. W 2003 r. ze względu na pracę męża przeniosła się do Pekinu, gdzie podjęła pracę w miejscowym piśmie anglojęzycznym dla ekspatów. Obecnie mieszka w Paryżu. Własny początek pobytu we Francji ukazuje w „Sztuce jedzenia po francusku”. Na swoim koncie ma też książkę pod tytułem „Miłość w pięciu smakach”.Książki o Francji i o gotowaniu zawsze wydają mi się niezmiernie urokliwe. Tak było i tym razem. Całość oparta jest głównie na kuchni francuskiej, a każdy z dziesięciu epizodów kończy się innym przepisem. Już sama szata graficzna zachęca do zapoznania się z jej treścią. Ponadto jest to książka ebook autobiograficzna, a takie właśnie zwracają moją uwagę najbardziej. Czyta się ją niesamowicie przyjemnie. Przepełniona jest ciepłem i humorem. Potraktowałam ją jako odskocznie od dnia codziennego i lektur o cięższej tematyce. Swym charakterem (o czym pisze sama autorka) przypomina przygody Julii Child w „Moim życiu we Francji”. Czytając niemalże czułam wszystkie opisane zapachy i smaki, a opowieść okazała się niezwykłą przygodą, w której wraz z pisarką odbyłam podróż po najciekawszych miejscach w kraju słynącym z wina i steków. Dzięki swej małej objętości mogłam ją zabrać wszędzie, a co za tym idzie czytałam ją w komunikacji miejskiej urozmaicając sobie podróż do pracy. Żałuję, że w realnym świecie nie była mi to tej pory dana taka przygoda.Gorąco zalecam tę pozycję, lecz nigdy na pusty żołądek. Gwarantuje, że zacznie Wam burczeć w brzuchach na myśl o apetycznie brzmiących potrawach (no może poza andouillette, czyli kiełbasą wykonywaną z podrobów wieprzowych ;)) Jeśli lubicie lekkie powieści, a do tego chcecie nauczyć się czegoś nowego o gotowaniu, to jest to z pewnością książka ebook dla Was :)