Świat Wahadełek Podręcznik o Wahadełkach dla Początkujących i Zaawansowanych PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
10142.3ETsDHbQXSp O
C
10143.3ETsDHaQXSp MENU
10143.3ETsKDHaQS
10143.4ETsDpHaQaXSp
10143.4ETsDpHbQaC
10143.4ETsDpHaQaS
10143.3ETsDpHaQXSp
10143.4ETsDpHaJVQaXSp
10143.4ETsDpHaJVQaS
10143.3ETsDpHaQS
10143.4ETsDpHaJVQaW
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PIEKARNIKA ELEKTRYCZNEGO
DO ZABUDOWY
Piekarnik uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
IOAK-2141 / 8052843
(03.2018 / v3)
Strona 2
SZANOWNY KLIENCIE,
Piekarnik Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po
przeczytaniu instrukcji, obsługa piekarnika nie będzie problemem.
Piekarnik, który opuścił fabrykę był dokładnie sprawdzony przed zapakowaniem pod wzglę
dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użytko
waniem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypad-
ków.
Uwaga!
Piekarnik obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszeją instrukcją.
Piekarnik przeznaczony jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia
łanie urządzenia.
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
zadzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
2
Strona 3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.........................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania........................................4
Jak oszczędzać energię...........................................................................................6
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................7
Opis wyrobu.........................................................................................................8
Charakterystyka wyrobu......................................................................................9
Instalacja..............................................................................................................11
Montaż piekarnika.................................................................................................11
Przyłączenie piekarnika do instalacji elektrycznej.................................................12
Obsługa...............................................................................................................13
Przed pierwszym włączeniem piekarnika..............................................................13
Działanie programatora i sterowanie piekarnikiem.................................................14
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................22
Potrawy testowe.......................................................................................................25
Czyszczenie i konserwacja piekarnika..............................................................27
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych..........................................................32
Dane techniczne..................................................................................................33
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................34
3
Strona 4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że są pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami fizycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się
zachowanie ostrożności, aby unikać dotykania gorących
elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas użytkowania.
Zaleca się trzymanie małych dzieci z dala od urządzenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czyszczących lub
ostrych metalowych przedmiotów do czyszczenia szkła
drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może dopro-
wadzić do popękania szkła.
4
Strona 5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prądem elek-
trycznym, przed wymianą lampki należy upewnić się, czy
sprzęt jest wyłączony.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno używać sprzętu do
czyszczenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwierania drzwi
piekarnika może wydostawać się gorąca para. W trakcie lub
po zakończeniu gotowania należy ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika. Przy otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami.
Należy pamiętać, że para w zależności od temperatury może
być niewidoczna.
l Należy, zwrócić uwagę, ażeby drobny sprzęt gospodarstwa domowego wraz z
przewodami nie dotykał bezpośrednio do rozgrzanego piekarnika, gdyż izolacja
tego sprzętu nie jest odporna na działanie wysokich temperatur.
l Nie należy pozostawiać piekarnika bez nadzoru podczas pieczenia. Oleje
i tłuszcze mogą ulec zapaleniu wskutek przegrzania.
l Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o masie przekraczającej
15 kg.
l Zabrania się użytkowania piekarnika niesprawnego technicznie. Wszelkie usterki
mogą być usuwane wyłącznie przez osobę posiadającą stosowne uprawnie
nia.
l W każdej sytuacji spowodowanej usterką techniczną, należy bezwzględnie odłą
czyć zasilanie elektryczne piekarnika.
l Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do jakich zostało zapro-
jektowane. Wszelkie inne zastosowania ( np. ogrzewanie pomieszczeń) należy
uznać za niewłaściwe i niebezpieczne.
5
Strona 6
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w lStaranne zamykanie drzwi piekarnika.
spos ób odp ow ied zialn y, Ciepło ulatuje poprzez znajdujące się na
chroni nie tylko dom ow y uszczelkach drzwiczek zabrudzenia. Najle
budżet, lecz działa świa piej jest usuwać je od razu.
dom ie na rzecz środ ow i
ska naturalnego. Dlatego lNie wbudowywanie piekarnika w bezpo
pom óżm y, oszczęd zajm y średniej bliskości chłodziarek/zamrażarek.
energię elektryczną! A czyni się to w nastę- Zużycie energii elektrycznej przez nie niepo
pujący sposób: trzebnie wzrasta.
lUnikanie niepotrzebnego „zaglądania do
przygotowywanych potraw”.
Nie otwierać niepotrzebnie często drzwi pie
karnika.
lUżywanie piekarnika tylko w przypadku
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przyrządzić
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.
lWykorzystanie ciepła resztkowego pie
karnika.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż
szych niż 40 minut bezwzględnie wyłączać
piekarnik na 10 minut przed końcem przy
rządzania.
Uwaga! W przypadku zastosowania
programatora nastawiać odpowiednio
krótsze czasy przyrządzania potraw.
6
Strona 7
ROZPAKOWANIE WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
Urządzenie na czas trans To urządzenie jest oznaczone
portu zostało zabezpieczone zgodnie z Dyrektywą Europej-
przed uszkodzeniem przez ską 2002/96/WE oraz polską
opakowanie. Po rozpakowa Ustawą o zużytym sprzęcie
niu urządzenia prosimy Pań elektrycznym i elektronicznym
stwa o usunięcie elementów symbolem przekreślonego
opakowania w sposób nie kontenera na odpady.
zagrażający środowisku.
Wszystkie materiały zastosowane do opa Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
kowania są nieszkodliwe dla środowiska po okresie jego użytkowania nie może być
naturalnego, w 100% nadają się do odzysku umieszczany łącznie z innymi odpadami po-
i oznakowano je odpowiednim symbolem. chodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
Uwaga!Materiały opakowaniowe(woreczki prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
polietylenowe, kawałki styropianu itp.) nale elektrycznego i elektronicznego. Prowadzą-
ży w trakcie rozpakowywania trzymać z dala cy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
od dzieci. sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpo-
wiedni system umożliwiający oddanie tego
sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczynia
się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
7
Strona 8
OPIS WYROBU
Programator
elektroniczny
Lampka kontrolna Lampka kontrolna
termoregulatora pracy piekarnika
O
C
MENU
Pokrętło
Pokrętło regulatora wyboru funkcji
temperatury piekarnika
MENU
Przycisk Przycisk
zmiany ustawień „-” zmiany ustawień”+”
Przycisk MENU
8
Strona 9
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Tabela dostępnego wyposażenia w zależnosci od modelu
10143.3ETsDpHaQXSp
10142.3ETsDHbQXSp
10143.3ETsDHaQXSp
10143.4ETsDpHbQaC
10143.4ETsDpHaQaS
10143.3ETsKDHaQS
10143.3ETsDpHaQS
10143.4ETsDpHa
10143.4ETsDpHa
10143.4ETsDpHa
10143.4ETsDpHa
Typ piekarnika
JVQaXSp
JVQaW
QaXSp
JVQaS
Elementy grzejne i funkcjonalne
piekarnika
grzejnik górny + dolny l l l l l l l l l l l
opiekacz l l l l l l l l l l l
rożen obrotowy l l l l l l
wentylator l l l l l l l l l l l
grzejnik termoobiegu l l l l l l l l l l
wentylator chłodzący l l l l l l l l l l l
Programator elektroniczny
Ta przyciski
Ts sensory l l l l l l l l l l l
Pokrętła
standard
schowane w panelu l l
schowane w panelu podświetlane l l l l l l l l l
Lampki kontrolne
termoregulatora l l l l l l l l l l l
pracy (włączenia piekarnika) l l
Elementy w komorze piekarnika
prowadnice druciane l l l l l l l l l l l
prowadnice teleskopowe l l l l l l l l
wkłady katalityczne l
Akcesoria
ruszt, drabinka suszarnicza 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
blacha do pieczywa płytka 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
blacha do pieczeni głęboka 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
widelec i ramka rożna l l l l l l
Opis modeli w niniejszej instrukcji obsługi został opracowany na podstawie danych znanych w okresie
redagowania tekstu. Przedstawiono w niej wszystkie elementy wyposażenia. Ich obecność w danym
modelu zależy od wersji i wyposażenia. Powyższa tabela pozwoli Państwu na dokładne zapoznanie się
z wyposażeniem danego modelu.
9
Strona 10
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
l wykonanie kolorystyczne białe - W
l kolor obudowy piekarnika - C, S
l front z pasami „alu-inox” - Sr
l piekarnik w wykonaniu inox - X
l piekarnik z elementami frontu ze szkła lustrzanego - Sp
l komora piekarnika w kolorze szarym - Q
l komora piekarnika pokryta emalią Aqualytic - Qa
l system chłodzenia drzwi - J
Akcesoria
Blacha do pieczywa Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
Blacha do pieczeni Widelec i ramka rożna
Prowadnice druciane
10
Strona 11
INSTALACJA
Montaż piekarnika
l Pomieszczenie kuchenne powinno być
suche i przewiewne oraz posiadać spraw
ną wentylację, a ustawienie piekarnika
powinno gwarantować swobodny dostęp
do wszystkich elementów sterowania.
l Piekarnik jest zbudowany w klasie Y. Me
ble do zabudowy muszą mieć okładzinę
oraz kleje do jej przyklejenia odporne
na temperaturę 100°C. Nie spełnienie
tego warunku może spowodować zde
formowanie powierzchni lub odklejenie
okładziny.
l Przygotować otwór w meblu o wymiarach
podanych na rysunkach: A-zabudowa
pod blatem, B-zabudowa wysoka.
W przypadku istnienia w szafce ściany
tylnej należy w niej wyciąć otwór pod
przyłącze elektryczne.
l Wsunąć piekarnik całkowicie w otwór
zabezpieczając go przed wysunięciem
czterema wkrętami (Rys.C).
Rys.B
Rys.C
Uwaga:
Montażu dokonać przy odłączonym
Rys.A zasilaniu elektrycznym.
11
Strona 12
INSTALACJA
Przyłączenie piekarnika do
instalacji elektrycznej
Przed dokonaniem przyłączenia piekarnika
do instalacji elektrycznej, należy zapoznać
się z informacjami zawartymi na tabliczce
znamionowej.
l Piekarnik przystosowany jest fabrycznie
do zasilania prądem przemiennym, jedno
fazowym (230V 1N~50 Hz) i wyposażony
w przewód przyłączeniowy 3 x 1,5 mm2 o
długości około 1,5 m z wtyczką ze stykiem
ochronnym.
l Gniazdo przyłączeniowe instalacji elek
trycznej musi być wyposażone w bolec
ochronny. Po ustawieniu piekarnika wy
maga się, aby gniazdo przyłączeniowe
instalacji elektrycznej było dostępne dla
użytkownika.
l Przed podłączeniem piekarnika do gniaz
da należy sprawdzić, czy:
-bezpiecznik oraz instalacja elektryczna
wytrzymają obciążenie kuchni, obwód
zas ilając y gniazdo wtyk ow e pow in ien
być zabezpieczony bezpiecznikiem min.
16A,
-instalacja elektryczna wyposażona jest w
skuteczny system uziemiający spełniający
wymagania aktualnych norm i przepi-
sów,
zainstalowaniu piekarnika powinna być
Po
dostępna wtyczka.
Uwaga! Jeżeli przewód zasilający nieodłą
czalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on
być wymieniony u wytwórcy lub w specjali
stycznym zakładzie naprawczym albo przez
wykwalifikowaną osobę w celu uniknięcia
zagrożenia.
12
Strona 13
OBSŁUGA
Przed pierwszym włączeniem pie- Uwaga!
karnika W piekarnikach wyp os aż on ych w
prog ram at or elekt ron iczn y Ts, po
usunąć elementy opakowania, oczyścić
l włączeniu do sieci w polu wyświe
komorę piekarnika ze środków konser tlacza ukaże się pulsująca cyklicznie
wacji fabrycznej, godzina „0.00”.
wyjąć wyposażenie piekarnika i umyć
l Należy ustawić czas bieżący pro
w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do gramatora.(Patrz Instrukcja obsługi
mycia naczyń, programatora - dołączona do in
l włączyć wentylację w pomieszczeniu lub strukcji obsługi piekarnika).Brak
otworzyć okno, nastawy czasu bieżącego uniemoż
liwia pracę piekarnika.
l pokrętło funkcji piekarnika przekręcić
na pozycję lub (patrz rozdział:
Działanie programatora i sterowanie
piekarnikiem),
wygrzać piekarnik (w temp. 250°C, ok.
l Ważne!
30 min.), usunąć zabrudzenia i dokładnie Programator elektroniczny Ts wypo
umyć. sażony jest w sensory obsługiwane
Uwaga! Zdjąć folię ochronną z prowadnic przez dotknięcie palcem oznakowa
teleskopowych przed włączeniem piekar- nych powierzchni.
nika. Każde przesterowanie sensora potwier
dzane jest sygnałem akustycznym.
Pokrętła są „schowane” w panelu sterowania, Powierzchnie sensorów należy utrzy
w celu wybrania funkcji należy: mywać w czystości.
1.delikatnie wcisnąć pokrętło i puścić,
2. ustawić na wybraną funkcję.
Oznakowanie pokrętła na jego obwodzie
odpowiada kolejnym funkcjom realizowanym Ważne!
Komorę piekarnika należy myć tylko
przez piekarnik.
przy użyciu ciepłej wody z dodatkiem
1 niewielkiej ilości płynów do mycia
naczyń.
2
13
Strona 14
OBSŁUGA
Działanie programatora Uwaga!
i sterowanie piekarnikiem Piekarnik można uruchomić po po
jawieniu się symbolu na wyświe
tlaczu.
Symbole na wyświetlaczu
- oznaczenia funkcji pracy
1 - sensor wyboru funkcji pracy
Minutnik
programatora
2 - sensor „-”
Minutnik może być uaktywniony w każdym
3 - sensor „+” momencie, bez względu na stan aktywności
innych funkcji programatora. Zakres odmie
Ustawienie czasu bieżącego rzanego czasu wynosi od 1minuty do 23
godzin i 59 minut.
Po włączeniu do sieci albo ponownym za Aby nastawić minutnik należy:
łączeniu po zaniku napięcia wyświetlacz
wskazuje pulsujące, lnacisnąć sensor 1, na wyświetlaczu będzie
pulsować symbol :
2 1 3 2 1 3
lnacisnąć sensor 1, na wyświetlaczu pojawi
się symbol , lustawić czas minutnika sensorami 3 i 2,
Wyświetlacz wskazuje ustawiony czas minut
lustawić bieżący czas korzystając z sen
sorów 2 i 3. nika oraz aktywną funkcję pracy .
Po upływie nastawionego czasu włącza się
Po upływie ok.7 sek. od zakończenia czyn sygnał dźwiękowy, i pulsuje ,
ności ustawiania czasu, nowe dane zostaną
zapamiętane, a wskazanie bieżącego czasu lnacisnąć sensor 1, 2 lub 3 w celu wyłącze
przestanie pulsować. nia sygnału, funkcja zgaśnie, a wyświe
tlacz wskazuje czas bieżący.
Korektę czasu można wykonać później naci
skając jednocześnie sensory 2 i 3, wskazania Uwaga!
wyświetlacza zaczną pulsować. Następnie Jeśli sygnał dźwiękowy nie zostanie
można skorygować czas bieżący. wyłączony ręcznie, wyłączy się auto
matycznie po ok. 7 minutach.
14
Strona 15
OBSŁUGA
Praca półautomatyczna Praca automatyczna
Jeśli piekarnik ma wyłączyć się o ustalonej Jeśli piekarnik ma włączyć się na określony
godzinie, to należy: czas pracy i o ustalonej godzinie wyłączyć
się, to należy ustawić czas pracy oraz godzi
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz nę zakończenia pracy:
pokrętło regulacji temperatury na pozycje, lprzyciskać sensor 1 aż do momentu, gdy
na których ma pracować piekarnik, wskazania wyświetlacza będą pulsować:
lprzyciskać sensor 1 aż do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:
2 1 3
lustawić żądany czas pracy sensorami 3 i 2
jak dla pracy półautomatycznej,
2 1 3 lprzyciskać sensor 1 aż do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:
lustawić żądany czas pracy sensorami 3 i 2,
w zakresie od 1 minuty do 10 godzin.
Ustawiony czas zostanie wprowadzony do
pamięci po ok. 7 sek., wyświetlacz ponownie
pokaże czas bieżący przy aktywnej funkcji
pracy AUTO.
Po upływie nastawionego czasu piekarnik
wyłączy się automatycznie, włączy się sy 2 1 3
gnalizacja dźwiękowa, a funkcja pracy AUTO
będzie pulsować, lustawić godzinę wyłączenia(zakończenia
pracy) sensorami 3 i 2, która jest ograni
lustawić pokrętła funkcji piekarnika i regula czona do czasu odległego o 23 godziny i
cji temperatury w pozycji wyłączone, 59 minut,
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
lnacisnąć sensor 1, 2 lub 3 w celu wyłącze pokrętło regulacji temperatury na żądane po
nia sygnału, funkcja AUTO zgaśnie, a wyświe zycje, na których ma pracować piekarnik.
tlacz będzie wskazywał czas bieżący. Funkcja pracy AUTO jest aktywna, praca pie
karnika rozpocznie się od momentu wynikają
Uwaga! cego z różnicy między nastawionym czasem
W piekarnikach wyposażonych w jedno zakończenia pracy a nastawionym czasem
pokrętło sterowania, pokrętło funkcji pracy, (np. nastawiony czas pracy wynosi 1
piekarnika jest zespolone z regulato godz., nastawiony czas zakończenia pracy
rem temperatury. 14.00, piekarnik automatycznie załączy się
o godz. 13.00).
15
Strona 16
OBSŁUGA
Praca automatyczna Zmiana tonu sygnału dźwiękowego
Po osiągnięciu godziny zakończenia pracy
piekarnik wyłączy się automatycznie, włączy Ton sygnału dźwiękowego można zmienić w
się sygnalizacja dźwiękowa przy pulsującej nastepujący sposób:
funkcji pracy AUTO ,
lnacisnąć jednocześnie sensory 2 i 3,
lustawić pokrętła funkcji piekarnika i regula lsensorem 1 wybrać funkcję „ton”, wskaza
cji temperatury w pozycji wyłączone, nia wyświetlacza będą pulsować:
lnacisnąć sensor 1, 2 lub 3 w celu wyłą
czenia sygnału, funkcja AUTO zgaśnie, a
wyświetlacz będzie wskazywał czas bieżący,
np.godz.12.35.
2 1 3
lsensorem 2 wybrać odpowiedni ton w za
kresie od 1 do 3.
2 1 3
Kasowanie ustawień
W każdej chwili można skasować ustawienia
minutnika lub funkcji pracy automatycznej.
Kasowanie ustawień pracy automatycznej:
lnacisnąć jednocześnie sensory 2 i 3,
Kasowanie ustawień minutnika:
lsensorem 1 wybrać funkcję minutnika,
lnacisnąć ponownie sensory 2 i 3,
16
Strona 17
OBSŁUGA
Funkcje piekarnika 0 Ustawienie zerowe
Informacje dotyczące wyposażenia piekar
nika w elementy grzejne w zależności od Niezależne oświetlenie piekarnika
modelu piekarnika znajdą Państwo w tabeli Poprzez ustawienie pokrętła w tej po
w rozdziale Charakterystyka wyrobu. zycji uzyskujemy oświetlenie komory
Piekarnik z wymuszonym obiegiem piekarnika.
powietrza
Szybki rozgrzew
(grzejnik termoobiegu + wentylator)
Włączony grzejnik górny, opiekacz i
Piekarnik jest nag rzew an y przy pom oc y wentylator. Zastosowanie do wstęp-
grzejnika dolnego i górnego, grzejnika ter nego nagrzewu piekarnika.
moobiegu oraz opiekacza. Sterowanie pracą
tego piekarnika odbywa się przy pomocy po Rozmrażanie
krętła rodzaju pracy piekarnika oraz pokrętła Włączony tylko wentylator, bez użycia
regulacji temperatury. Ustawienie polega na jakichkolwiek grzejników.
obróceniu pokrętła na wybraną pozycję.
Pokrętło jest „schowane” w panelu sterowa Włączony wentylator, opiekacz i
nia, w celu wybrania funkcji roboczej piekar grzejnik górny
nika należy: Wykorzystanie tej funkcji w praktyce
- delikatnie wcisnąć pokrętło i puścić, pozwala na przyspieszenie procesu
- ustawić na wybraną funkcję. opiekania i podniesienie walorów
Oznakowanie pokrętła na jego obwodzie smakowych potraw.
odpowiada kolejnym funkcjom realizowanym Wzmocniony opiekacz
przez piekarnik. (Supergrill))
Włączenie funkcji „wzmocnionego
opiekacza’’ pozwala na prowadzenie
opiekania przy jednocześnie włączo
nym grzejniku górnym. Funkcja ta
pozwala na uzyskanie podwyższo
0
50 nej temperatury w górnej przestrzeni
roboczej piekarnika, co powoduje
mocniejsze przyrumienienie potrawy,
100
25
pozwalając także na opiekanie więk
0
0
15 200
szych jej porcji.
Włączony opiekacz
„Grilowanie” powierzchniowe, stosuje
Wyłączenie następuje poprzez ustawienie się do opiekania małych porcji mięsa:
obu pokręteł w pozycji „ l” / „0”. steki, sznycle, ryby, tosty, kiełbaski, za-
piekanki (grubość opiekanej potrawy
Uwaga!
nie powinna być większa niż 2-3 cm
Włączenie nagrzewania(grzejnika
w trakcie pieczenia należy odwrócić
itp.) przy załączeniu którejkolwiek z
ją na drugą stronę).
funkcji piekarnika nastąpi dopiero po
ustawieniu temperatury.
17
Strona 18
OBSŁUGA
Włączony grzejnik dolny Włączony termoobieg i grzejnik
Przy tej pozycji pokrętła piekarnik dolny
realizuje ogrzewanie wyłącznie przy Przy tej pozycji pokrętła piekarnik
użyciu grzejnika dolnego. Dopiekanie realizuje funkcję termoobiegu i włą
ciast od spodu (np. ciasta wilgotne i czonego grzejnika dolnego co powoduje
nadziewane owocami). podwyższenie temperatury od spodu
wypieku. Duża ilość ciepła dostarcza-
Włączony grzejnik dolny i górny na od spodu wypieku, ciasta mokre,
Ustawienie pokrętła w tej pozycji po pizza.
zwala na realizację nagrzewania pie
karnika sposobem konwencjonalnym.
Doskonale nadaje się do pieczenia
ciast, mięsa, ryb, chleba, pizzy (ko-
Ważne!
nieczne wstępne rozgrzanie piekarni-
l Podczas realizowania szybkiego roz
ka oraz stosowanie ciemnych blachy)
grzewu w komorze piekarnika nie może
pieczenie na jednym poziomie.
znajdować się blacha z ciastem ani inne
Włączony termoobieg elementy nie stanowiące wyposażenia
Ustawienie pokrętła w pozycji „włączo piekarnika. Nie zaleca się korzystania z
ny termoobieg” pozwala na realizację funkcji szybkiego rozgrzewu przy zapro
ogrzew an ia piek arn ik a w spos ób gramowanym programatorze.
wymuszony przy pomocy termowen
tylatora, umieszczonego w central
nym miejscu tylnej ściany komory
piekarnika. W stosunku do piekarnika
konwencjonalnego stosuje się niższe
temperatury pieczenia.
Korzystanie z tego sposobu ogrzewa
nia pozwala na równomierny obieg
ciepła wokół potrawy umieszczonej
w piekarniku.
Włączony wentylator,grzejnik dolny
i grzejnik górny
Przy tej pozycji pokrętła piekarnik re
alizuje funkcję ciasto. Piekarnik kon
wencjonalny z wentylatorem (funkcja
zalecana podczas pieczenia).
.
18
Strona 19
OBSŁUGA
Piekarnik z wymuszonym obiegiem 0 Ustawienie zerowe
powietrza
(grzejnik dolny + grzejnik górny
+ wentylator) Niezależne oświetlenie piekarnika
Poprzez ustawienie pokrętła w tej po
Piekarnik jest nag rzew an y przy pom oc y zycji uzyskujemy oświetlenie komory
grzejnika dolnego i górnego oraz opiekacza. piekarnika.
Sterowanie pracą tego piekarnika odbywa
się przy pomocy pokrętła rodzaju pracy pie Szybki rozgrzew
karnika oraz pokrętła regulacji temperatury. Włączony grzejnik górny, opiekacz i
Ustawienie polega na obróceniu pokrętła na wentylator. Zastosowanie do wstęp-
wybraną pozycję. nego nagrzewu piekarnika.
Pokrętło jest „schowane” w panelu sterowa
Rozmrażanie
nia, w celu wybrania funkcji roboczej piekar
Włączony tylko wentylator, bez użycia
nika należy:
jakichkolwiek grzejników.
- delikatnie wcisnąć pokrętło i puścić,
- ustawić na wybraną funkcję.
Włączony wentylator, opiekacz i
Oznakowanie pokrętła na jego obwodzie
grzejnik górny
odpowiada kolejnym funkcjom realizowanym Wykorzystanie tej funkcji w praktyce
przez piekarnik. pozwala na przyspieszenie procesu
opiekania i podniesienie walorów
smakowych potraw.
Wzmocniony opiekacz
0 (Supergrill))
50
Włączenie funkcji „wzmocnionego
opiekacza’’ pozwala na prowadzenie
100
opiekania przy jednocześnie włączo
25
nym grzejniku górnym. Funkcja ta
0
0
15 200
pozwala na uzyskanie podwyższo
nej temperatury w górnej przestrzeni
roboczej piekarnika, co powoduje
Wyłączenie następuje poprzez ustawienie
mocniejsze przyrumienienie potrawy,
obu pokręteł w pozycji „ l” / „0”.
pozwalając także na opiekanie więk
szych jej porcji.
Uwaga! Włączony opiekacz
Włączenie nagrzewania(grzejnika „Grilowanie” powierzchniowe, stosuje
itp.) przy załączeniu którejkolwiek z się do opiekania małych porcji mięsa:
funkcji piekarnika nastąpi dopiero po steki, sznycle, ryby, tosty, kiełbaski, za-
ustawieniu temperatury. piekanki (grubość opiekanej potrawy
nie powinna być większa niż 2-3 cm
w trakcie pieczenia należy odwrócić
ją na drugą stronę).
19
Strona 20
OBSŁUGA
Włączony grzejnik dolny Lampki kontrolne
Przy tej pozycji pokrętła piekarnik
realizuje ogrzewanie wyłącznie przy Modele z podświetlanymi pokrętłami.
użyciu grzejnika dolnego. Dopiekanie Włączenie nagrzewania piekarnika jest
ciast od spodu (np. ciasta wilgotne i sygnalizowane zapaleniem się lampki kon
nadziewane owocami). troln ej czerw on ej. Zgaś nięc ie czerw on ej
lampki kontrolnej jest sygnałem uzyskania
Włączony grzejnik dolny i górny przez piekarnik nastawionej temperatury.
Ustawienie pokrętła w tej pozycji po O ile przepisy kulinarne zalecają wkładanie
zwala na realizację nagrzewania pie potrawy do rozgrzanego piekarnika, należy
karnika sposobem konwencjonalnym. to uczynić nie wcześniej jak po pierwszym
Doskonale nadaje się do pieczenia zgaśnięciu czerwonej lampki kontrolnej. W
ciast, mięsa, ryb, chleba, pizzy (ko- trakcie prowadzenia wypieku czerwona lamp-
nieczne wstępne rozgrzanie piekarni- ka będzie się okresowo włączać i wyłączać
ka oraz stosowanie ciemnych blachy) (utrzymywanie temperatury wewnątrz komory
pieczenie na jednym poziomie. piekarnika).
Włączony wentylator,grzejnik dolny Modele z niepodświetlanymi pokrętłami.
Włączenie piekarnika jest sygnalizowane za-
i grzejnik górny
paleniem się dwóch lampek kontroln ych, żół-
Przy tej pozycji pokrętła piekarnik re
tej i czerwonej. Świecenie lampki kontrolnej
alizuje funkcję ciasto. Piekarnik kon
koloru żółtego sygnalizuje pracę piekarnika.
wencjonalny z wentylatorem (funkcja Zgaśnięcie czerwonej lampki kontroln ej jest
zalecana podczas pieczenia). sygnałem uzyskania przez piekarnik nasta
. wionej temperatury. O ile przepisy kulinarne
zalecają wkładanie potrawy do rozgrzanego
piekarnika, należy to uczynić nie wcześniej
jak po pierws zym zgaś nięc iu czerw on ej
lampki kontrolnej. W trakcie prowadzenia
wypieku czerwona lampka będzie się okre
sow o włączać i wyłączać (utrzymywanie
temperatury wewnątrz komory piekarnika).
Lampka kontrolna żółta może się również
świecić w położeniu pokrętła „Oświetlenie
piekarnika”.
20