Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Inspiracją do wszystkich przepisów w tej książce pdf była kuchnia Bliskiego Wschodu, lecz ich podstawą są świeże produkty a także style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, „Sirocco”. Żadna z pokazywanych tu potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia – autorka chce po prostu podzielić się z czytelnikami prostymi, pełnymi smaków potrawami, które przygotowuje na co dzień. Niezależnie od tego, czy pragniesz ugotować kilka dań na rodzinny posiłek, czy tylko jedną potrawę, ta książka ebook zawiera wszystko, czego ci potrzeba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – są tu inspirujące pomysły na śniadania, obiady i kolacje czy przekąski do drinków z przyjaciółmi. Potrawy powstają na bazie prosto dostępnych produktów, są wyjątkowe, a zarazem całkiem swojskie, i doskonale nadają się na każdą okazję. Jeśli brakuje ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się – po prostu go pomiń.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Sirocco |
Autor: | Ghayour Sabrina |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Insignis |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Bardzo interesujące i smaczne przepisy a także cudowne zdjęcia.
Fenomenalna książka, bardzo dokładne i szczegółowe rady
Super przepisy na nowe metody przygotowania warzyw. Szybkie, łatwe i każdy (zrobiłam około 10) się udał. Zalecam przepyszne bakłażany czy chipsy z cukinii, sól sumakową stosuję do wielu innych potraw. Cudownie wydana, piękne orientalne przepisy, a co najistotniejsze sprawdzone. Absolutnie zalecam tym, którzy poszukują świeżych kulinarnych inspiracji!
To książka ebook raczej dla wszystkożerców. Jest tu wiele przepisów z mięsem, owocami morza i różnorakimi serami. Znajdziecie tu zarówno dania proste, jak i nieco trudniejsze, lecz raczej nie ma mowy o wystawności. Znajdziecie potrawy typowo bliskowschodnie a także propozycje mocno europejskie, jedynie dosmaczone orientalnymi akcentami albo dodatkami. Wszystko podane w bardzo ładnej, apetycznej formie.
Dostałam w prezencie – rewelacyjna! Barwna, radosna, przepisy są proste w wykonaniu, wyniki zdumiewające:) Małe kebaby na jeden kęs zdominowały imprezę urodzinową. Podoba mi się idea: starczy kilka interesujących przypraw, aby wyczarować perskie danie na nasze portfele i możliwości. Prawdopodobnie każdy znajdzie tu coś dla siebie: zaawansowani i początkujący kucharze, wegetarianie (!), fani jarmużu, bakłażanów itd... Cudo.
PITTY Z BOCZKIEM I FISH AND CHIPS O ile mój talent do gotowania nie jest – łagodnie rzecz ujmując – szczególnie rozwinięty (choć w przypadku kuchni meksykańskiej potrafię to i owo), o tyle zapał do smakowania gotowych dań mam niemały. Nie tylko tych sprawdzonych i uwielbianych, lecz i nowych, dzikich wręcz. Fakt, że moja lepsza połowa gotuje wprost idealnie i lubi kulinarne eksperymenty dużo mi ułatwia. Co się tyczy kuchni bliskowschodniej dotychczas nie miałem zbyt wielu okazji do jej próbowania – właściwie doświadczenie to ograniczyło się w moim przypadku praktycznie tylko do słynnych fastfoodów. Teraz mam nadzieję, że się to zmieni, ponieważ „Sirocco” pokazało mi dużo intrygujących przepisów na całkiem nietrudne do przygotowania dania orientalne. Chociaż szeroko pojmowana kuchnia egzotyczna wydaje się być czymś hermetycznym i jasno określonym, niniejsza książka ebook pokazuje, że choć jest w tym dużo prawdy, wcale nie musi tak być. Na stronach „Sirocco” znalazło się całe mnóstwo idealnie wszystkim słynnych dań, jakich nie kojarzymy z Bliskim Wschodem. Weźmy choćby taką grillowaną ośmiornicę – na myśl od razu przychodzi Japonia. A łosoś z cytryną? Ryż z jagnięciną? Smażony stek? Znajdziemy tutaj nawet rzeczy tak uniwersalne, jak chałka z miodem czy ciasteczka z pistacjami i czekoladą. Do tego smażony ser, grzanki, ryba z frytkami… Czy my naprawdę mamy do czynienia z kuchnią jak z „Baśni tysiąca i jednej nocy”? Ależ tak! Niech Was nie zwiodą pozory, Sabrina Ghayour zdekonstruowała rodzime dania (chociaż tych w książce pdf również przecież nie brakuje) i nadała wielu zagranicznym potrawom perskie smaki. I zrobiła to w idealnym stylu. Każdy, kto gotuje wie, że największym kłopotem w przypadku chęci zajmowania się kuchnią orientalną są składniki. To, co bowiem bez trudu dostępne jest w kraju, z którego pochodzą te dania, w Polsce nie jest już tak proste w zdobyciu. I nie jest również tanie. W największych miastach można znaleźć sklepiki i stoiska specjalistyczne, w mniejszych trzeba liczyć na akcje tematyczne. Dlatego wszelkie pozycje, które pomagają choć częściowo pokonać tę barierę oferując przepisy na potrawy wykorzystujące produkty charakterystyczne, acz ogólnodostępne są czymś cennym. I tak również losy się w przypadku „Sirocco”. Autorka ebooków kulinarnych i ceniona szefowa kuchni, jaką jest Sabrina Ghayour, własną kulinarną sztukę uprawia w Anglii, a co za tym idzie potrafi przekazać ją w mniej egzotyczny – choć nie mniej fascynujący – sposób. Moje serce kupiła przepisem na pitty z boczkiem, na które od razu nabrałem ochoty, a to był dopiero początek. Przy okazji „Sirocco” to pozycja bardzo ładna pod wobec wykonania, jak i wydania. Wiele zdjęć, kolorowych, jak sama bliskowschodnia kuchnia, nieźle przedstawione przepisy, nieco ciekawostek… W skrócie idealna publikacja dla fanów gotowania. Jeśli chcecie poznać smaki Persji, ta książka ebook będzie dla Was jak znalazł.