Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska okładka

Średnia Ocena:


Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska

Chociaż na góralskich stołach pojawiały się stale te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, lecz także z miodem, makiem, owocami. Ciasta – pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki – jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich "deserów" należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka – wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się również ze słynnymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...

Szczegóły
Tytuł Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska
Autor: Opracowanie zbiorowe
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A.
Rok wydania: 2015
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • tepee

    Łatwe przepisy na sztandarowe dana kuchni góralskiej zebrane w niewielkiej książce. Mamy tu wybór dań zarówno mięsnych, jak i jarskich (warzywnych i wykorzystaniem serów). Do tego ładne fotografie (wprawdzie ze zbioru typu "stock", lecz akurat w większości pasujące do przepisów).