Średnia Ocena:
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się stale te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, lecz także z miodem, makiem, owocami. Ciasta – pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki – jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich "deserów" należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka – wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się również ze słynnymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska |
Autor: | Opracowanie zbiorowe |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A. |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Łatwe przepisy na sztandarowe dana kuchni góralskiej zebrane w niewielkiej książce. Mamy tu wybór dań zarówno mięsnych, jak i jarskich (warzywnych i wykorzystaniem serów). Do tego ładne fotografie (wprawdzie ze zbioru typu "stock", lecz akurat w większości pasujące do przepisów).