Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Kuchnia dla głodnych wiedzy. Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy lub jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz aromat zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka ebook to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej |
Autor: | Kuźmiński Michał |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Społeczny Instytut Wydawniczy Znak |
Rok wydania: | 2018 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Idealna książka ebook popularnonaukowa o... jedzeniu. Twórca jest szefem działu Nauka w Tygodniku Powszechnym i przeprowadził wywiady z antropologiem, mikrobiologiem, chemikiem a także astronautą. Na podstawie tych rozmów, ogromu lektur i swoich doświadczeń powstała idealna książka. "Homo erectus przypominał wielu współczesnych facetów: na co dzień jadł co popadnie, niekiedy wpadał na gotowy posiłek, a gdy nadarzyła się okazja i nie wymagało to zbytnich wysiłków - brał się do gotowania". Szczerze polecam!