Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
"Laktoferyna - wyjątkowe białko" jest rozprawą prezentującą aktualny stan wiedzy, dotyczący tego stale nie do końca poznanego białka. Historia laktoferyny sięga nad 70 lat, kiedy to została odkryta w mleku krowim i ludzkim, wzbudzając zainteresowanie wielu uczonych. Badaniem różnorakich aspektów aktywności laktoferyny zajmują się obecnie naukowcy na całym świecie. Też w Polsce rośnie zainteresowanie tym białkiem. Do tej pory przeprowadzono dużo badań, w tym prób klinicznych, potwierdzających jego skuteczność w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Zarówno bydlęca, jak i ludzka laktoferyna mogą być pozyskiwane na skalę przemysłową, co umożliwia ich zastosowanie jako dodatków do żywności i suplementów diety. Chyba też niebawem wejdą na rynek leki, zawierające to cenne białko, przeznaczone do leczenia, m.in. zakażeń, sepsy, alergii, osteoporozy czy raka. Najważniejszą rolą białka jest obrona organizmu przed różnorakimi zarazkami i nowotworami, ochrona jelit, pomoc w przyswajaniu żelaza a także regulacja metabolizmu kości. Nieoceniona jest rola, jaką białko dostarczane z mlekiem matki odgrywa w najwcześniejszym czasie naszego życia. Autorką tej interesującej monografii jest dr Jolanta Artym z Zakładu Terapii Doświadczalnej Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Laktoferyna - niezwykłe białko |
Autor: | Artym Jolanta |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Medyczne BORGIS |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.