Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Siostra Anastazja, autorka kulinarnych bestsellerów, tym razem sięgnęła do tradycyjnych przepisów z różnorakich regionów geograficznych Polski. Prócz potraw wracających na nasze stoły, Czytelnik znajdzie tu dania, które od pewnego czasu goszczą w naszych domach rzadziej. Cebulorz, baba ziemniaczana, oładki, bliny, świeżonka - to tylko kilka potraw z nad stu zamieszczonych w tej książce.Podstawą kuchni proponowanej w tej książce pdf są: ziemniaki, fasola, kapusta, kasza gryczana, ogórki kiszone, buraki, cebula, grzyby, owoce leśne, drób i ryby. Dzięki przepisom siostry Anastazji tworzą niepowtarzalne smaki.Miłośnicy domowych wypieków prócz tradycyjnych ciast znajdą tu też przepisy na idealny chleb.Już wkrótce Czytelnicy ebooków Siostry Anastazji będą mogli wypróbować nowe potrawy i wypieki, tym razem przygotowane przez Siostrę Salomeę, która w nowo przygotowywanej książce pdf Wydawnictwa WAM podzieli się własną olbrzymią pasją kulinarną.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kuchnia tradycyjna Siostry Anastazji |
Autor: | Pustelnik Anastazja |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo WAM |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Idealna książka, przepisy niepowtarzające się z poprzednich książek. Prawdziwe staropolskie potrawy, które warto sobie przypomnieć albo poznać. POLECAM :)
Łatwe i tradycyjne przepisy,idealna książka ebook dla osób które uczą się gotować
Bardzo fajnie napisana książka, przepisy są czytelne i wypróbowane
Siostra Anastazja zaprasza tym razem czytelnika do kuchni tradycyjnej , żeby zapoznali się z przepisami pochodzącymi z różnorakich regionów Polski. Książka ebook „Kuchnia tradycyjna Siostry Anastazji- Nowe przepisy Polskie smaki”, to podróż sentymentalna , powrót do przyrządzania kuchni tradycyjnej ze względu na jej smak , który jest najlepszy a także wspomnienia mi związanymi z jej wspólnym rodzinnym przygotowywaniem. Autorem słowa wstępnego jest Pan Andrzej kozioł , który zwrócił uwagę na smak dań, sposób ich przyrządzenia zwłaszcza dań regionalnych , zup , ziemniaków, grzybów, owoców leśnych. Zachęca każdego kto jest fanem codziennej kuchni tradycyjnej dań wszelkiego rodzaju tj. babka ziemniaczana, bliny, które są przedstawione w różnorakich wersjach, kopyta czy bigos do zapoznania się z tą książką ze względu sprawdzone przepisy, którymi podzieliła się autorka. Siostra Anastazja udziela porad jak przyrządzić zupy jak przyrządzić, warzywa, uzupełnianie wodą podczas gotowania , jak gotować ziemniaki , ciasto ziemniaczane, kluski z ciasta ziemniaczanego, jak powinny być przyrządzone jajka przed podaniem, objaśnienie jak otwiera się piekarnik w trakcie pieczenia, zarumienienie ciasta świadczy o jego upieczeniu. W książce pdf oznaczono przepisy według stopni a trudności: – bardzo proste – proste – trudniejsze Zamieszczono w książce pdf tej następujące przepisy na tradycyjne przepisy Kuchnia tradycyjna Siostry Anastazji następującej treści : Baba ziemniaczana , Barszcz ukraiński , Befsztyk podlaski, Bigos mazowiecki, Bigos myśliwski, Bigos staropolski, Bliny gryczane, Bliny kurpiowskie. Bliny ziemniaczane, Blok czekoladowy, Blok kawowy, Cebularz (jest to rodzaj placka), Chleb gryczany, Chleb Jędrusia, Chleb pszenno –żytni, Chleb ze skwarkami, Fasola po myśliwsku, fasola podlaska, Gołąbki gryczano ziemniaczane, Gołąbki ziemniaczane w sosie śmietankowym, Hreczanyki ( rodzaj kotlecików na bazie kaszy gryczanej a także mięsa mielonego), Jaja podlaskie faszerowane, Kaczka faszerowana grzybami , jabłkami, Kapuśniaczki do barszczu, kapuśniak podlaski, Kartacze z omastą (są to ziemniaki surowe, gotowane a także farsz z mielonego mięsa), Kartoflak z kaszą gryczaną, Keks, Keks orzechowy, Kluski poznańskie na parze z wołowiną, Kluski śląskie, Kluski z jabłkami, Kołacz z jabłkami, Kołacz z jabłkami i posypką, Kołacz z serem, Kotlety mielone z marchewką, Kwintas na lato, Kwintas na zimę ( jest to rodzaj zakwasu buraczanego służącego do picia), Mazurek orzechowy, Modro kapusta, Oponki drożdżowe, Oponki serowe, Pasztet gryczany, Pierożki smażone z jabłkami, Pierogi ziemniaczane z serem i kaszą, Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, placki ziemniaczane z bryndzą, Prażuchy ( są to ziemniaki z cebulą podawane z wędzonym boczkiem) , Rogaliki drożdżowe z makiem, Rolady wołowe po Śląsku, Sałatka z kaszy gryczanej, Sernik z brzoskwiniami, Sernik z rodzynkami, Sękacz domowy, Wołowina duszona w kapuście, Zakwas żytni, Zalewajka, Zalewajka- barszcz biały, Zapiekanka kurpiowska, Zapiekanka wiejska, Zapiekanka z fasoli, kaszy i ziemniaków, Zrazy podlaskie z kopytkami ziołowymi, Zrazy wołowe, Zupa borowikowa z ziemniakami, Zupa cebulowa z bagietką , z grzankami, Zupa grzybowa z kaszą gryczaną, Zupa na kwaśnicy, Zupa rybna, Zupa szczawiowa, zupa z białej kapusty i marchewki, Zupa z suszonych śliwek z kluseczkami. W tej książce pdf czytelnik zapozna się też z historią powstania dań regionalnych a także przeczyta wywiad z siostrą Anastazją,pozna ją z najbliższa jaką jest ciepłą, serdeczną osobą pod każdym względem. Wywiad został zamieszczony na końcu książki, przeprowadził go Pan Sławomir Rusin. Autorka opowiada o swoim życiu, jak to się stało, że posiada umiejętności do gotowania, jakie danie wykonała jako pierwsze. Podoba mi się to w Siostrze Anastazji, że podczas własnej pasji myśli o innych, którzy zmierzają się i pożądają jej poradami w kuchni, modli się za nich. Dużo z tych przepisów jest znanych, lecz i unowocześnionych przez Siostrę Anastazję, co dla smakoszy tradycyjnych będzie prawdziwą ucztą. Przepisy na placki ziemniaczane , pierogi, domowy chleb czy kołacze sprawił mi osobiście dużo radości. Są to dania mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja babcia piekła chleb domowy, a do tego dodatkowo przy tym kołacz z serem. Smak kołacza pamiętam do dziś. Chleb po ostudzeniu jadło się z masłem i ze szczypiorkiem . Kuchnia tradycyjna to królestwo polskiej kuchni. Dzięki tej książce pdf poznasz czytelniku dużo sekretów związanych z tradycjami i będziesz do niej nierzadko wracał do tej książki. Na każdej ze 255 stron umieszczone są fotografie dań, wykonana jest cudowna grafika. Napisana jest mową kulinarnym zrozumiałym, posiada twardą oprawę. Wydana przez Wydawnictwo WAM. Zapraszam Cię czytelniku do przeczytania tej kulinarnej książki napisaną przez Siostrę Anastazję Pustelnik.