Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Celem tej publikacji jest przypomnienie zamierzchłych sposobów przygotowywania wielu słynnych do dziś dań, wskrzeszenie dań zapomnianych, które stale mogą być obecne na współczesnych stołach, zachęta do poszukiwań starych przepisów. Wszystkie przepisy zaprezentowane w naszej książce pdf są możliwe do wykonania współcześnie, niektóre zostały nieco zmodyfikowane i odrobinę unowocześnione. Można tu zapoznać się z świeżymi metodami przygotowania słynnych potraw a także poznać przepisy całkowicie zapomniane. Dla bardziej wnikliwych i lubiących poszukiwania czytelników został zamieszczony słowniczek, który może pomóc w lekturze i odtwarzaniu dawnych, nierzadko tajemniczych potraw. Kto dziś wie, jak się robi arkas, figatel czy potaź, lub co to jest kumpia, o której pisał Adam Mickiewicz?Z jedzeniem i obyczajem biesiadowania związanych jest dużo interesujących anegdot, które, mam nadzieję, zaciekawią i ucieszą czytelników.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kuchnia staropolska |
Autor: | Adamczyk Piotr |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Buchmann |
Rok wydania: | 2012 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Właśnie takiej książki brakowało w mojej kuchni. Przepisy kuchni staropolskiej to nie tylko powrót do naszej rodzimej tradycji, lecz też idealny przewodnik po tym, co nieznane i zapomniane. Szczegółowe receptury i porady pozwolą przyrządzić różnorodne dania od kwaśnicy przez kluski z makiem, kapłona czy pieczeń wołową. Przepisy naszych babć i mam wzbogacone zostały o współczesną wersję przyrządzenia. Całość uzupełniają ciekawostki historyczne, ryciny, anegdoty a także słowniczek nieznanych nam dzisiaj pojęć staropolskich. Z pewnością to smaczne lekcje historii dla każdego.Joanna Trybek, Empik Opole Karolinka