Kuchnia staropolska okładka

Średnia Ocena:


Kuchnia staropolska

Celem tej publikacji jest przypomnienie zamierzchłych sposobów przygotowywania wielu słynnych do dziś dań, wskrzeszenie dań zapomnianych, które stale mogą być obecne na współczesnych stołach, zachęta do poszukiwań starych przepisów. Wszystkie przepisy zaprezentowane w naszej książce pdf są możliwe do wykonania współcześnie, niektóre zostały nieco zmodyfikowane i odrobinę unowocześnione. Można tu zapoznać się z świeżymi metodami przygotowania słynnych potraw a także poznać przepisy całkowicie zapomniane. Dla bardziej wnikliwych i lubiących poszukiwania czytelników został zamieszczony słowniczek, który może pomóc w lekturze i odtwarzaniu dawnych, nierzadko tajemniczych potraw. Kto dziś wie, jak się robi arkas, figatel czy potaź, lub co to jest kumpia, o której pisał Adam Mickiewicz?Z jedzeniem i obyczajem biesiadowania związanych jest dużo interesujących anegdot, które, mam nadzieję, zaciekawią i ucieszą czytelników.

Szczegóły
Tytuł Kuchnia staropolska
Autor: Adamczyk Piotr
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Buchmann
Rok wydania: 2012
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Kuchnia staropolska w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Kuchnia staropolska PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Ekspert Empiku

    Właśnie takiej książki brakowało w mojej kuchni. Przepisy kuchni staropolskiej to nie tylko powrót do naszej rodzimej tradycji, lecz też idealny przewodnik po tym, co nieznane i zapomniane. Szczegółowe receptury i porady pozwolą przyrządzić różnorodne dania od kwaśnicy przez kluski z makiem, kapłona czy pieczeń wołową. Przepisy naszych babć i mam wzbogacone zostały o współczesną wersję przyrządzenia. Całość uzupełniają ciekawostki historyczne, ryciny, anegdoty a także słowniczek nieznanych nam dzisiaj pojęć staropolskich. Z pewnością to smaczne lekcje historii dla każdego.Joanna Trybek, Empik Opole Karolinka